Преди изгрева нощта е най-черна!

Автор: Няма коментари Сподели:

https://www.youtube.com/watch?v=sQisCeRsR3Q&t=1s

Здравейте,

браво на това момиче и на нейните родители – пожелавам успехи на детето!

НО, много съжалявам, може и твърде малко да разбирам от музика и култура, но не чух абсолютно нищо българско. Нито творческото й име, нито звучането, нито езика на тялото, нито мелодията, нито езика на песента, нито облеклото. Нека бъда разбран правилно – не очаквам да излезе с носия, забрадка и пендари, но кодът й който излъчваше в това изпълнение е друг и е напълно чужд – не е български.

Обяснимо е, че за да пробие тя и тези, които я водят търсят комерсиалния успех, а за да го има тя се принуждава да излъчва на “честотата” понятна и разбираема на милиардната световна аудитория, чийто вкус отдавна се формира да е в англосаксонския културен спектър и традиция. Някога, при “лошия тоталитарен строй” се наслаждавахме освен на англосаксонска и на френска, руска, италианска, испанска, бразилска музика. Къде са те сега?
Няма ги вече в ефира, въпреки, че знам, че творческия процес и търсене в съответните култури съществува и не е спрял, но глобално са изтласкани и това не е случайно. Вече няма Биитълс, Том Джоунс, Адриано Челентано, Салваторе Адамо, Елвис Пресли, Джани Моранди, Рики е Повери, Албано и Ромина, Джо Дасен, Далида, Шарл Азнавур, АББА, Дийп Пърпъл, Ролинг Стоунс, Фреди Меркюри, Висоцки. На мястото на уникалните самородни творци и изпълнители, е наплодена армия от синтетични бройлери, пазарен
продукт на психолози, социолози, маркетолози и т.н.

Очевидно тази област на човешката дейност е в дълбока криза, която е отражение на идейно-моралната криза, в която се намира човечеството.
Кризата се усилва и от насилствената глобализация и алчното желание на хегемона да се намесва във всичко за да подчини на своя тотален контрол и филтриране на всички начини за формиране и предаване на смисли. С невъоръжено око се вижда как Някой яростно орязва темите в карнавалния спектър (забавления) и деградация (агресия, извращения, нетрадиционни отношения, наркотици, декаданс, и т.н.), като никъде не звучат теми като дружба, родолюбие, труд, чест, достоинство, дълг, жертва, честност,
устои и народни ценности.

Темата е много дълбока и сложна, силите, които действат са титанични, но съм убеден, че преди изгрева нощта е най-черна. Има и добри примери, макар и зашумени и скрити от Глобалната Машина. Който се интересува от темата бих го насочил да научи повече за една руска певица Пелагея (Полина Ханова). Ръководена от майка си тя от малко талантливо момиче, се превръща в много успешна руска етно-изпълнителка. Доколкото знам, през годините е отказала всички предложения идващи от влиятелни и могъщи
продуценти и затова практически не присъства в ефирите на каналите, но въпреки това жъне сериозен успех с концертите си и е доста известна в Руския свят (благодарение и на размера на този пазар и на особената му аудитория).
Началото – https://www.youtube.com/watch?v=8G9eItjEkp8
Днес – https://www.youtube.com/watch?v=8ciw2r8Dn1I

Накратко, Човек като силно иска и е силно свързан със Родината си и нейната Култура – намира Начина.

В общността на заедно със сигурност имаме хора, които са много навътре в темата с българското музикално творчество и уникална традиция и с благодарност бих чул и тяхното мнение!

Поздрави!

Виктор Арабаджийски

Предишна статия

Потокът на парите и изобилието в рода

Следваща статия

Истината за вирусите

Други интересни