Поне 500 са българите за разследване като Пандора Пейпърс! Но имената на големите разрушители и кукловоди тънат в мъглата на общественото съмнение, клюки и митове!

Автор: Няма коментари Сподели:
За начало ще ви разкажа нещо от Илф и Петров. През далечната 1935 г. великите руски сатирици Иля Илф и Евгений Петров се отправят на пътешествие в САЩ като кореспонденти на в-к „Правда“. Те са придружавани от семейната двойка Адамс. От това пътуване се ражда необикновеният пътепис „Едноетажна Америка“.

В книгата има такъв епизод. Един от безработните, с които писателите разговарят, обяснил, че на богатите трябва да им се отнемат парите и имуществото, като им се оставят по 5 милиона. Илф и Петров няколко пъти реагирали, че това е доста странно, но човекът държал на своето. Когато се разделили те се обърнали към съпруга Адамс да им обясни мистерията. И той им казал следното: Дълбоко в себе си и най-бедният човек се надява, че един ден щастието или Господ ще му се усмихнат и той ще стане богат. За всеки случай нека си гарантира едни 5 милиона… Цитирам по памет.
С подобна мечта всеки ден става и си ляга 99 на сто от българското население.

Сега по темата за Пандора Пейпърс. Поредният скандал с имена от политиката, бизнеса, спорта и пр. Разкритията в българската част, не са изненада – Пеевски и още един – засега неизвестен политик. Всеки българин може да посочи поне двайсетина имена.

Естествено е присъствието на руския президент Владимир Путин, бившия британски премиер Тони Блеър, чешкия премиер Андрей Бабиш, семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев, йорданския крал Абдула II, черногорския президент Джуканович, сръбския финансов министър Саниша Мали и др. да предизвикват любопитство сред просветената аудитория.

(Няма официални данни за интереса и въздействието на подобни новини върху хората в малките населени места и на хората, които живеят с единствената цел да оцелеят. Също и дали получаването на гласуваните от 46-я парламент 120 лева към пенсиите или разкритията на Пандора Пейпърс са по-важни за тях. Ще стане дума и за това.)

Бабиш вече призна за имоти във Франция и обясни: Да, ползвал съм офшорки, защото така бях посъветван от експерти по имотни сделки.

Това ще кажат и много от останалите в списъците.

Ние обаче имаме друг, много по-голям проблема – за едни около 500 имена, които остават скрити, но които имат пряка връзка с изчезналите около 100 милиарда евро от корупция през периода на управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Цифрата е колосална, но реална, дори занижена, защото е на база на доклада на Зелени/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, като данните са на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия, според който България губи над 11 милиарда евро. Това прави 14% от брутния вътрешен продукт на страната. Всяка година!

В тези 500 имена влизат премиер, министри, политици, свързани с тях бизнесмени, магистрати и хора на високи позиции, от които зависи вземането на решения и приемане на закони.
Кой ще разследва сделката за Руски/Турски поток и по-точно какви договорки са сключени и какви условия е изпълнил тогавашният български премиер Бойко Борисов. Става дума за около 3 млрд лева на данъкоплатците, подарени на руската страна. Знаели ли са американците за задкулисните разговори и възползвали ли са се, за да сключат оръжейни сделки с третата страна – Саудитска Арабия, откъдето бе избран консорциумът Arkad, макар истинските строители на газопровода да са неясни руски и беларуски фирми в партньорство с италианци име и неголяма турска компания. Борисов не е бил просто пионка в тази игра.

Главният прокурор Иван Гешев мълчи за налетите милиарди за строителството на автомагистрала „Хемус“, а наличното готово разстояние е малко над 3 километра…

Ще припомня и един стар скандал, който непрекъснато се замита под килима: скъпите имоти на магистрати в Гърция и други туристически популярни страни от ЕС.

Още през 2010 г. бившият правосъден министър Антон Станков разкри пред БНТ, че се носят слухове за богати служители на Темида, които са придобили къщи в Гърция. Той отказа да назове имена, защото нямало конкретни доказателства.

Български медии многократно са призовавали да се извършат проверки в тази посока. Нито една институция досега не е направила стъпки в тази посока. А трябва само да се поиска справка от гръцките власти за техния имотен регистър.

Бившият главен прокурор и сегашен шеф на антикорупционната КПКОНПИ Сотир Цацаров заяви неотдавна, чe пpeз 2019 г. oт ДAHC ca  изпpaтили cпpaвĸи нa пpoĸypaтypaтa зa лицa нa виcши пyблични длъжнocти, пpитeжaвaщи нeдeĸлapиpaни имoти и cмeтĸи в чyжбинa. Цaцapoв бe ĸaтeгopичeн,  чe и двeтe cпpaвĸи, ĸoитo e пopyчил oт  ДAHC са ĸлacифициpaнa инфopмaция и пo тaзи пpичинa нe е мoжeл дa oпoвecтявa cъдъpжaниeтo им. Koмeнтapът мy бe  по пoвoд инфopмaциятa, oглaceнa oт  вицeпpeмиepa и вътрешен служебен министър Бoйĸo Paшĸoв, чe пpoĸypaтypaтa e имaлa дaнни зa близo 80 виcoĸoпocтaвeни лицa – мaгиcтpaти и пoлитици, c нeдeĸлapиpaни имoти и cмeтĸи в чyжбинa.

Юристи оборват категорично Цацаров с аргумента, че имyщecтвoтo нa тeзи лицa пoдлeжи нa пyбличнo дeĸлapиpaнe.

Прибавете към корупционните милиарди и парите за ремонт на язовири, каквито ремонти не са извършени, а милионите ги няма. Няма и разследване.

И още, и още, и още…

Но имената на големите разрушители и кукловоди тънат в мъглата на общественото съмнение, клюки и митове.

И стигаме до логичните въпроси: Защо се е случва всичко това? Защо на нас?

                                 Отговорът е:

Защото управлението на Борисов и ГЕРБ са позволили, а ние сме дали живот на това управление. Не само – той и тези над него организираха и приложиха този модел пред очите ни и с мълчаливата ни подкрепа. А 99% от българите мечтаеха и още мечтаят, да изкярат и те нещо.
Започнало се е още преди идването на Борисов, но той не направи нищо, за да разкрие корупцията сред тези преди него. Сделката е: Аз пазя вас, а вие ще пазите мен, когато се наложи.

Това време дойде. Затова обвиненията срещу Борисов са единствено в разкриването на скандални сделки и решения на неговия последен кабинет. Забравихме, че Гешев стана главен прокурор, защото сглоби делото „КТБ“ без да проникне в дълбочина на процесите, предизвикали фалита на банката. Сотир Цацаров бе награден с шефския пост в КПКОНПИ и вече не е сочен като един от виновниците да се възцари корупцията в цялата страна.

Да, от същото има и другаде. Мениджърът на Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола, и треньорът на Реал Мадрид – Карло Анчелоти, се оказаха замесени в скандала Пандора Пейпърс за укрити данъци. Данъчният консултант на Пеп – Луис Оробит, обаче е категоричен, че всичко е било законно. Тази година правителството на Испания предложи всички недекларирани доходи да бъдат легализирани срещу 10% такса, като Гуардиола се възползвал от тази отстъпка.

Дали и тук ще се случи нещо подоно, не е ясно.

Странно е, че чакаме САЩ, Брюксел или няколко политици у нас да свършат черната работа. Но тя е работа на всички ни.

Всеки е невинен до доказване на вина от съда. Проблемът е, че у нас никой не прави нужното дори да се стигне до съд. Проблемът е още по-голям, защото главният прокурор и специализираните съд и прокуратура решават кой да бъде обвиняван и кой недосегаем от закона. Те под крилото на ВСС, а ВСС е под крилото на партийни централи. Много хора лежат в арестите и са влачени по съдилищата заради нелепи и скалъпени обвинения, а лъжесвидетели поддържат абсурдните тези на прокуратурата. Политически, икономически и медийно несъгласни с това са преследвани от години. Мачкат ги въпросните около 500 души, с още толкова техни маши. Милиардите са у тях. Двамата българи от Пандора Пейпърс ще бъдат използвани като димка, зад която да се укрият за пореден път въпросните погромаджии на България.

Лабораторията на това зло се крие в недрата на тайните служби – предишни и сегашни. Както и в прокуратурата. Променим ли това, държавата ще се промени неузнаваемо.

Нека тази тема бъде дискутирана по време на предизборната кампания и по време на дебатите за парламент и за президент.

                                                           Огнян Стефанов

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/pone-500-balgarite-razsledvane-kato-pandora-peipars.html

Предишна статия

Имаме проблем: „Квотата“ за крадците във властта е 3,5 млрд, а те присвояват над 15!!!

Следваща статия

ПОТЪВАНЕ…

Други интересни