„Чувствам огромен дълг към хората, които лежат по арести, потискани са и са преследвани, защото защитават свободата и гражданските права“ Андрей Сахаров

Автор: Няма коментари Сподели:
Герджиков е най-достойният! Най-образованият! Най-диалогичният! Най…
Пореден ден този шербет ни залива с дебита на Ниагарския водопад. Ще издържим, – минали сме през хвалбите за Борисовото управление все пак.

През 1974 г. Андрей Сахаров и още 7 негови изтъкнати колеги, плюс 12 приятели на Александър Солженицин пишат на 12 февруари т.нар. „Московско обръщение“. В него те настояват за освобождаването на арестувания писател, публикуването на книгата му „Архипелаг ГУЛАГ“, разкриване архивите за лагерите и създаване на международна комисия за разследване престъпленията на сталинизма.

Ядреният физик Сахаров е лауреат на Нобелова награда, която получава жена му, защото него не го пускат в чужбина… Останалите учени са разследвани, задържани, изселвани, малтретирани и пр. Но не се отказват от позицията си. „Глупаци, имаха чудесна кариера, а се занимават с глупости“, – коментирал тогава някакъв си главен милиционер.

Чувствам огромен дълг към хората, които лежат по арести, потискани са и са преследвани, защото защитават свободата и гражданските права“, – заявява големият учен.

Подобни примери на гражданска позиция на всепризнати учени са много. От Ноам Чомски за действията на американското правителство в Ирак, на британски учени за укриване на истината за химическо оръжие на Саддам Хюсеин от Тони Блеър. Преподаватели от американски университети подкрепиха протестите, много от тях се включиха в тях, срещу полицейско насилие, което доведе до смъртта на Джордж Флойд. В Гърция по традиция ректори и преподаватели протестират заедно със студентите, да не говорим когато воюваха истински заедно срещу военната хунта…

Миналото лято у нас бе лято на протестите срещу режима на ГЕРБ и Бойко Борисов. Хиляди искаха неговата оставка и оставката на главния прокурор Иван Гешев.

На 21.09.2020 г. бългaрcки учeни в чужбинa излязoхa c oтвoрeнo пиcмo в пoдкрeпa нa aнтипрaвитeлcтвeнитe дeмoнcтрaции у нac. Това бяха нaд 70 доказани в своята област учени от 12 държaви.

“Изрaзявaмe пoдкрeпa нa прoтecтитe в Бългaрия и иcкaниятa им зa нeзaвиcимa cъдeбнa cиcтeмa, прoзрaчнo и oтгoвoрнo прaвитeлcтвo и cвoбoдни мeдии. Cъщo тaкa пoдкрeпямe прaвoтo нa хoрaтa дa изрaзявaт cвoбoднo cвoeтo мнeниe, кoeтo включвa прaвoтo нa мирeн прoтecт”.

Учeнитe заклеймиха и полицейското насилие, както и прикриването на това насилие от властите.

Извинете, проф. Герджиков, но Вие къде бяхте по това време?  

На 13 октомври 2020 г. по инициатива на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ пред Ректората се събраха десетки техни колеги от над 10 ВУЗ-а в столицата. Младите хора заявиха, че подкрепят исканията срещу правителството и главния прокурор. „Искаме да живеем и учим в свободна от корупция страна“, – надигнаха глас те.

Нищо не казахте по въпроса, професоре, защо?

На 2.08.2020 г. протестиращи блокираха кръстовището пред СУ, майки на деца с увреждания опънаха палатки там и заявиха, че ще протестират до падането на правителството на Борисов и оставката на Гешев. Всеки ден граждани носеха на протестиращите сандвичи, минерална вода, кафе, чай…

Вас пак ви нямаше, ректоре…
 
На 09.09.2020 г. Борисов коментира протестите: „Мафията в момента иска да свали правителството, защото хазарт, контрабанда – всичко е на улицата срещу нас. И си намериха водач“ (Визира президента Радев).

Сигурно споделяте това мнение, защото иначе нямаше да приемете подкрепата на ГЕРБ и Борисов, нали г-н Герджиков?

Не сме чули досега какво мисли кандидатът на ГЕРБ за факта, че управлението на Борисов и ГЕРБ докараха България до дъното по доходи, качество на живот, достъп до медицинско обслужване, продължителност на живот, върховенство на правото, покупателна способност, достъп до административни услуги, условия за бизнес, инвестиции, ваксинация и пр.

И я превърнаха в шампион по: корупция, домашно насилие, заболеваемост, смъртност, намаляване на населението, неграмотност, обезлюдяване на населени места, напускащи страната, брой хора, живеещи под прага на бедността, по смъртност от COVID-19, с най-голяма ножица между бедни и богати, замърсяване на околната среда и пр.

Всяка година заради корупция България губи над 11 млрд евро, или 14% от БВП, по данни на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия. Това прави над 100 милиарда евро за периода на управление на Борисов и ГЕРБ, които издигат и подкрепят кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

Нито веднъж не чухме позицията на Герджиков за многобройните протести на учени и студенти през последните години. Дори, когато негови колеги подкрепиха протестите през 2020 г.

На тези въпроси проф. Анастас Герджиков ще трябва да отговори. Ще кажете: А къде бяха другите кандидати?

Върховният съдия Лозан Панов от години води битки за реформи в съдебната система. Това му донесе удари, обиди, несгоди и какво ли още не. Не се отказа.

Действащият президент „разединител“ от доста време критикува корупцията и грешките в управлението на ГЕРБ и Борисов.

За техните слабости също ще стане дума, бъдете спокойни.

Кандидатът на ГЕРБ за президент и хора от инициативния комитет вече няколко дни говорят за „единение“, „да забравим омразата и отрицанието“, за „общ национален идеал(?)“, че е „истински обединител“ и пр. ОК. Преди месец и половина президентът на Русия Владимир Путин разви теорията за „единен руски народ“ и „единен народ – руския и украинския“. Там гореспоменатите думи и обещания изобилстваха. Днес вече е в списъка на мащабното журналистическо разследване „Pandora Papers“, което разкрива негови милиони и придобивки в Монако, укривани от „обединение руски народ“…

Да не забравяме също, че теорията на нацизма, изповядвана от Хитлер, е за „обединена нация“ в хилядолетен райх.

И защо поддръжниците на проф. Анастас Герджиков толкова пламенно отричат да е бил назначен за зам.-министър на просветата по времето на тройната коалиция от квотата на ДПС? Какво срамно има, ако това наистина е така? А и нали вече се правят тънки сметки на втори тур движението да даде рамо на ГЕРБ и Герджиков да пребори Радев?

Не е глупак проф. Анастас Герджиков като наивника акад. Сахаров, не е. Той е един прекрасен народен обединител.

                                                   Д-р Димитър Попкутуев

https://frognews.bg/novini/podkrepiate-rejima-borisov-nali-prof-gerdjikov-ste-glupak-kato-akad-saharov.html

Предишна статия

ДИМАШ КУДАЙБЕРГЕН С НОВО ОТЛИЧИЕ (ИРИНА КИРИЛОВА)

Следваща статия

Пеевски е единият от българите от разследването Pandora Papers

Други интересни