Защо газът поскъпна и кой е виновен? При липса на обществен контрол и при наличие на тотално обществено примирие дори най-почтените политици в най-почтените държави ще се развихрят неудържимо за пълнене на личните им джобове!

Автор: Няма коментари Сподели:

„СИНЬОТО ЗЛАТО“ – РОДНА БЕДНОСТ!
**** Защо газът поскъпна и кой е виновен?
.
Тази зима дори и да е топла, ще бъде ледено студена за мнозина.
Близо 100 лв цена за мегаватчас от газ! Без такси за пренос, ДДС и т.н.
Тази цена ще се отрази на редица услуги и стоки – от парното до хляба.
Защо се стигна до нея?

Има само един верен отговор! Тя е плод на продажноста на българските разноцветни политически елити.
Ето обясненията защо говоря за продажност.
.
1.
Цената била по-ниска от тази на европейските борси. Да, така е.
Но защо тази цена на борсите ни касае?
Касае ни, защото условията в договора с „Газпром“ бяха сменени с далеч по-неблагоприятни.

Газът по правило се доставя с дългосрочни договори. В тях цената е производна от цената на нефта и обикновено се преизчислява на всеки 6 месеца.

Брюксел взе решение в цената да се включи по-активно борсова компонента, свързана с газа. По принцип борсовите цени са * много по-подвижни и вариращи от тези по дългосрочните договори * по правило са по-високи.В редки изключения са по-ниски.

Разчетът на ЕК в онзи момент беше примитивен анализ, недостоен дори и за студент. В онзи момент заради пандемията борсовите цени бяха рязко паднали надолу и по-евтини от тези по дългосрочните договори.

Евробюрократите считаха, че тази ситуация ще продължи години. Да, ама световната икономика това лято живна и цените устремно тръгнаха нагоре.

За разлика от другите европейски държави, които предпазливо включиха борсовата компонента като формираща до 15-20% от крайната цена, България ударно я включи на 70% в новите договорни условия с „Газпром“. И прие още едно условие – тази крайна цена да се преизчислява всеки месец!

Само идиоти биха сключили такъв договор. Или потайни комисионери от свое име и като пълномощни на разноцветни политици.
.
2.
България има договор за азерски газ, жойто е с пъти по-евтин от онзи, който внасяме по сегашните условия. Договорът е за 1 млрд. кубометра годишно при общо годишно потребление у нас около 2.5 милиарда.
Този газ не се внася у нас въпреки лъжите на политиците ни
**** виж мои разкрития от началото на годината:
08.01.2021

БОРИСОВ, ЛЪЖЕШ ЗА АЗЕРСКИЯ ГАЗ!
**** Зад лъжите му се крие афера за над 300 милиона долара годишно! За сметка на България! Сочат се 30% комисион за националните аферисти-предатели…

 

Признаха си лъжата! Наполовина…
БЪЛГАРИЯ ЩЯЛА ДА ЗАПОЧНЕ
                                                                   ДА ВНАСЯ ТЕПЪРВА АЗЕРСКИ ГАЗ
**** И пак излъгаха. И продължават да лъжат за кражба на едни 190 млн. долара

.
Обаче този азерски газ българските газпромчици продават евтино на „Газпром“, а „Газпром“ снабдява с него Гърция. И съответно много печели. Когато някой печели – друг задължително губи. Губещият е България.
Засега няма политик или политическа сила, която да е повдигнала публично и да е заела какавто и да е позиция по този скандал. Няма такава – няма нито една: нито от статуквото, нито от антистатуквото.
.
3.
Газовата връзка с Гърция и съответния газопровод у нас с неруска газ се очаква да влезе в строя едва година.
Тази връзка се тута вече 12 години при всякакви правителства. Когато най-накрая започна да се строи, българските власти избраха най-трудната точка за свързване, най-трудния от гледна точка на релефа терен за прокарване и най-сложно трасе – вкл. преминаване под дъното на язовир Кърджали (сякаш тръбата не можеше да мине по върха на стената му.)

Връзката започна да се строи под натиска на нашите западни съюзници и партньори. Протакането и избора на треса фактически беше негласен саботаж и подкрепа за монополното положение на „Газпром“ у нас.
.
4.
Причина е и Турски поток.
виж пост от 6 септември 2016
ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА
*** Власт и червена опозиция спретнаха презентация на „газов гьол” (както се случи с АЕЦ „Белене”).
*** Правителството и премиерът са ползвали за конференцията „експертизата” на Лабораторията на Иван Костов и на газовия роден император Сашо Дончев.
*** Конференцията е пълен провал, а посланието й – след употребата им като вестоносецът на Ердоган властта и премиерът станаха и говорител на Газпром и Кремъл

.
Общите разходи досега надминаха 4 млрд. Тези милиарди докараха държавната ни енергетика – Българския енрегиен холдинг и подчинениште му държавни компании почти до колапс, на ръба на фалита. Разходите трябва да се избият от някъде. Най-лесно е от потребителите – чрез цените на газа и тока.
Очакваните приходи от Турски поток дълго време няма да се се състоят, а може би и въобще. Преди него България транзитираше между 16 и 18 млрд. кубометра газ. Таксата за транзит се плащаше чрез газ. Сега България започва да транзитира през Турски поток под 5 милиарда кубометра газ и евентуално към Хърватия още милиард до милиард и половина кубометра, та стават най-много 6.5 милиарда. Това е близо три пъти по-малко от предишните количества и не повече от 40% от капацитета на Турски поток. При такива показатели той не само няма да се изплати, а непрекъснато ще носи загуби.
.
5.
Да правят каквото си искат! Какво ми дреме от някакъв газ и тръби за него!
Това е националният манталитет – интересът свършва до прага до дома, ако ще пред този праг да започва пустиня.
Повечето българи дори не могат да проумеят, че голямата корупция засяга пряко джоба им и то така, както дори данъчният няма да го удари. Другата част, която схваща това, си вика „аз ли ще оправям „света“?

При липса на обществен контрол и при наличие на тотално обществено примирие дори най-почтените политици в най-почтените държави ще се развихрят неудържимо за пълнене на личните им джобове.
А в България това развихряне не е явления, а нещо много повече – постоянна практика и здрава традиция от Освобождението ни насам.
Простата истина е, че ако не реагираш срещу голямата корупция, ако избираш политици, които си затварят очите за нея, рано или късно тя опустошава личния ти джоб. Крайно време е това да се разбере от всеки!

                                                Григор Лилов                  https://svobodnoslovo.eu/

 

Предишна статия

Такива са легендите за житието на Йоан Кукузел

Следваща статия

Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени…(Една статия на Ирина Кирилова)

Други интересни