Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени…(Една статия на Ирина Кирилова)

Автор: Няма коментари Сподели:
                                             КОЙ Е ТОЙ?

https://www.youtube.com/watch?v=mLG8g2ooFSA

https://www.youtube.com/watch?v=0uvSVszUfoU

Той се занимава с музика от пет годишен, завършил е музикален колеж, после Университет по изкуства с две специалности – класическо пеене и естрадно пеене и свири на няколко инструмента. Защитава магистратура за композитор.
Сега подготвя докторска дисертация за традициите в музиката на Казахстан. Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени, има международни награди от различни фестивали. Заслужил деятел на изкуствата е в държавата, която има 2 милиона и 900 000 кв. км. площ, и в която се намира даденият от Казахстан на Русия под аренда до 2050 година космодрум „Байконур“.
Навсякъде го посрещат с хиляди букети, американците и французите стояха прави, когато пееше S.O.S. Той е Димаш Кудайберген и е обявен за най – добър певец в Азия. Вокалната му педагожка твърди, че такова чудо се ражда на сто години веднъж. Музикалните анализатори търсят с нетърпение най – новата му песен, за да я пуснат в музикалните си програма и да коментират пеенето му. Тъй като в Казахстан официален език е казахстанският и руският, в залите по света е пълно с плакати, на които с български букви пише ДИМАШ, защото знаем, че руснаците от нас са взели буквите си. И за да покаже на света, че няма нищо случайно, този мъж, обявен два пъти за най – красивото лице в света, се е родил на 24 май.
Последната му песен, изпята на международния конкурс „Нова вълна“ в Сочи – „Аве Мария“ накара публиката да затихне до такава степен, че след това овациите бяха безкрайни.
Музикалните педагози определиха, че Димаш Кудайберген я е изпял така божествено, че са се почувствали в рая.
Той е скромен, много добре възпитан, образован, знае казахстански, руски и английски език, пее на няколко езици още и обича хората, за които пее. Самият той се определя като тенор, но казва, че става сопрано в кулминациите на своите песни. Част от тях са написани от Игор Крутой. Този талантлив руски евреин композира песните за Димаш така, че да може да използва всички качества на гласа му. Димаш казва, че гласа му е дар от Всевишния.
А сега да погледнем 255 години назад. В 1756 година в Залцбург се ражда един истински гений в музикалното изкуство и това е Моцарт. Засвирил още на пет години, той започва да композира и да изнася концерти из Европа. За него всички, които са се опитвали да анализират музиката му, казват, че това, което той създава направо на пианото, което импровизира, това, че може да изсвири една мелодия като я чуе само веднъж, е божествено. Не вярват, че това е способен да го направи човешкия ум…
Да си представим, че Моцарт живее и твори днес! Какво ли би се получило? Седи на пианото високият само 160 см. Моцарт и свири, а до него 191 сантиметровия Димаш Кудайберген пее. Сигурно точно това бихме нарекли съвършенство. Защото ще бъде съчетание на безумно гениалния Моцарт и 27 годишния Димаш с глас на ангел. Но животът е създаден така, че векове разделят единият от другия. Моцарт е живял по времето на Бах, на Хендел, на Глук и т.н., а Димаш с присъщата си скромност твърди, че просто си гледа работата. Но ако днес живееше и Салиери и хипотезата, че Моцарт е отровен бавно от него поради завист, че не е могъл да издържи таланта му, завиждал е, че Моцарт е ненадминат, той би отровил и двамата. Защото съчетанието Моцарт и Димаш Кудайберген, не е на световно
ниво, а на галактическо.
Таня Доганова – Христова, която разбира от божествено пеене, защото е създала хор „Йоан Кукузел“, казва за Димаш:
„ Димаш притежава висока музикална интелигентност. Надарен е от Бога с висок, сопранов глас. Безспорен феномен с обработени гласови височини. Всяка дума в словесния му текст е ясна, градира израза на словото с мимика и жест. Наблюдавах го в едно интервю – демонстрира скромност и знания. Преди всичко показва високо възпитание /това, което липсва на нашите прочути джаз- певци./ Твърде много години – подчертавам – години са им необходими, за да го постигнат. Димаш изгражда всичко с мисъл и артистично майсторство. На добър час, Димаш!“
Да, Димаш Кудайберген е само на 27 години, а вече е прочут и търсен по целия свят. Пял е не само в родината си, но и в залата на Кремъл, в Санкт – Петербург, в Екатиринбург, в Киев, във Витебск, във Франция, в Италия, в „Бъркли“ в Ню Йорк, в Япония, в Лондон, в различни градове на Китай и на много други места.
Навсякъде хората стават прави, за да благодарят, че са имали възможност да чуят едно чудо – едно момче от Казахстан. Майка му – оперна певица, баща му певец и музикант – сега директор на културен дом в столицата са го научили на това, което е най – важно – да уважава всеки човек.
Милото момче, колко сила и морал се искат, за да издържиш тежестта на един огромен талант, който разнася славата на Казахстан по света!
Но Димаш Кудайберген има интелект, винаги показва, че може да бъде благороден човек и затова е голямо име в световната музикална култура!
                                   Ирина Кирилова                                               Тракийски Cвят
Предишна статия

Защо газът поскъпна и кой е виновен? При липса на обществен контрол и при наличие на тотално обществено примирие дори най-почтените политици в най-почтените държави ще се развихрят неудържимо за пълнене на личните им джобове!

Следваща статия

Пеевски за президент

Други интересни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *