Говорител на талибаните пред българска медия: Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!

Автор: Няма коментари Сподели:
Джавад Заргар
”Благодарни сме на държавите, които ни помогнаха и подадоха ръка за възстановяване на нашата страна, молим и други държави да участват за възстановяването и реконструкцията на Афганистан. Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!” Това каза говорител на талибаните – Джавад Заргар, част от новосъздадената комисия за връзки с медиите на ислямското движение в ексклузивно интервю по БТВ в предаването ”120 минути” с водещ Светослав Иванов.

Интервю на Светослав Иванов:

Първо, благодаря Ви, че приехте моята покана. Може ли да се представите? Откъде сте? И кога се присъединихте към движението за талибаните?

Първо, искам да предам своите добри пожелания и поздрави на гражданите на България. На второ място, от около десет единадесет години членувам в движението. В момента съм член на медийната комисия на Ислямския емират.

Бях във Вашата страна преди десет години. Видях Кабул, Кандахар, Спин Болдак. Времето, когато талибаните воюваха с американците. Защо Съединените щати напуснаха Афганистан според Вас?

Без съмнение за нас, преди двадесет години американците нападнаха Афганистан и превзеха и окупираха земята и въздушното пространство на страната ни. Обаче ислямският емират – талибаните и афганистанският народ с голямо търпение и кураж, упоритост и смелост се бориха и нападаха американците.

В резултат на тези нападения и упоритата борба, зад което стоеше силна ислямска мотивация и вяра, американците бяха победени и затова избягаха от Афганистан.

Кое обаче показа на чуждестранните сили, че те не могат да победят и този път в Афганистан?

На практика, те воюваха с нас и бяха обект на нашите нападения, бойни умения, разузнавателните действия, нашето търпение, нашата упоритост. Те се сблъскаха със свещеността на тази война за нас и прозряха твърдостта и убедителността на нашите воини.

Разбраха, че борбата на тези хора е правилна и няма да им позволят да продължат окупацията си. Затова те разбраха, че рано или късно в тази страна, ще бъдат  победени и решиха да напуснат нашата страна.

В началото на 90-те талибаните бяха приемани от някои като “освободители”. Говороя Ви за периода след изтеглянето на руските войски и гражданската война. Мислите ли за “освободители” в момента? Така ли гледате на себе си?

Без съмнение, който и да е нападнал Афганистан, за нас това винаги е било окупация. Те бяха окупирали нашата територия, а тези които застанаха срещу тях и се бориха, те са нашите герой за свобода. Разлика между руската, английската и американската окупация няма.

Но сега много държави имаха военно и разузнавателно присъствие и искаха цялостно да завладеят нашата страна. Ние сме благодарни на нашия народ и сме радостни, че ги победихме. Затова ние на нашите воини даваме геройско признание. Ние още веднъж допринесохме за свободата и независимостта на страната. Разликата със миналото, е че в последните години много държави бяха нападнали и окупирали територията на нашата страна.

Но всички се питаме – мислите отново да наложите същите строги “закони на Шириата”, както направихте през 1996 година?

Основният въпрос е това, че през 95-та и 96-та година на практика бяхме въвлечени във война. Във военно време не може сто на сто законите да бъдат прилагани, затова предубедените кръгове се възползват и създават проблеми и трудности.

Ние не бяхме превзели целия Афганистан, когато американците ни нападнаха и окупираха страната ни.

В това няма съмнение, всички знаят и светът знае, че Шариатът и ислямът са константна система и начин на живот. Шариатски режим ще има, обаче миналите действия и грешки допуснати от нашите воини няма да се повторят, защото тогава бяхме във война, но истински ислямски режим ще има.

След като казвате това – как виждате ролята на жените във Вашето общество?

Жените са важна част от обществото, много е важна тяхната роля за развитието на страната. В областта на образованието и администрацията те трябва да изиграят важна роля за сегашната власт и да имат своето място.

Едно нещо е много важно. Ние имаме своята култура и религия, имайки предвид ислямския Шариат, ние ще създадем такива условия, че жените да вземат участие в ислямското общество, за развитието на страната в областта на образованието на децата съблюдавайки ислямския Шариат.

Но в същото време много жени работят в държавната администрация, в гражданската сфера, дори в медиите. Ще бъдат ли принудени отново да се затворят в домовете си?

Както преди Ви казах, жените, които са работели в различни области, няма да бъдат изгонени от работа и изпратени по домовете им. Обаче, съобразно ислямския Шариат, ще им бъдат създадени такива условия, за да продължат да работят.

Жените са важен слой на нашето общество, те са взели участие за свободата и независимостта на страната ни. Те са подкрепяли и са приготвяли храна за нашите воини. Жените имат важна роля за реконструкция на страната, в администрацията, където работят ще им бъдат създадени условия съобразно ислямският Шариат.

Как си представяте отношенията между Ислямското емирство, както наричате Афганистан, и останалия свят?

Ние от около три десетилетия водим борба, хората по света и в Афганистан ни познават. Ние сме простили на всички хора, както в Афганистан, така и на всички тези които ни бяха нападнали.

Даже и с американците искаме да имаме добри отношения и нашето послание към тях е и те да имат добри отношения с нас, имайки предвид ислямския Шариат и да не се намесват във нашите вътрешни работи, нашите ценности и общество. Посланието ни е към всички страни да вземат участие в развитието и реконструкция на Афганистан, да не мислят негативно, а да мислят положително за нас.

 Хората, които искат да напуснат страната. Ще им гарантирате ли безопасно отпътуване?

Ние на никого няма да попречим да напусне Афганистан. Това е тяхно неотменимо право. Разбира се, нашата молба към тях е да останат в Афганистан и да работят и да вземат участие в развитието на страната ни. Ако някои искат да напускат, ние ще им създадем условия, за да напуснат Афганистан и да живеят във всяка държава, където желаят. 

Но ако европейските страни, включително и България, започнат да връщат мигранти от Афганистан, какво ще се случи с тези хора?

Афганистанците, независимо къде и в коя държава живеят като бежанци, няма да имат това уважение и спокойствие като в своята страна. Ние знаем, че ако Афганистан е икономически развит и има сигурност, сънародниците ни нямаше да напускат.

Ако някои искат да се върнат обратно или бъдат върнати, ние ще им създадем условия за работа и добър живот. Като правителство ние сме длъжни да създадем добри условия за живот на хората и в тази връзка нямаме противоречия с никого.

Интересно ми е – как си представяте “перфектната държава”?

В сегашните условия в страната ни има два въпроса, които са много важни. Това са сигурността и икономическата стабилност. Ние искаме да имаме такава страна, която да е конкурентноспособна със съседните страни в района и с други страни в света.

Искаме да изведем страната от всестранната криза, искаме икономическа стабилност, развитие на бизнеса и закрепване на сигурността, искаме добри условия за образование на децата и такива права на нашите сънародници, както в другите страни по света. Ние искаме да имаме една просперираща и конкурентноспособна страна.

Щастливи ли са децата според Вас? Как ще ги направите щастливи?

Определено децата ни са важна част на нашето бъдеще. Те ще развиват страната ни. Те са бъдещи създатели на страната ни. Ние сме задължени да им създадем условия за образование и спокойствие, за да продължат да се развиват и да служат на страната.

  Как виждате Афганистан след 10 години?

С всички сили и вазможности ще се стремим много бързо Афганистан да просперира, да се развие и да е независима и стабилна държава. Ние се надяваме след десет години да имаме един развит, проспериращ, икономически стабилен, мирен и конкурентоспособен Афганистан.

Това интервю се гледа от много хора, не само в България, вероятно ще има отзвук и в Европа. Какво искате българите и европейците да знаят за Вас, талибаните?

Ние се обръщаме за помощ и подкрепа към Европа и особено към българския народ: и ние сме хора също като вас, но нашата страна е разкъсана от войната и имаме много трудности. Затова отправяме молба за помощ за нашия измъчен народ.

Ние не се намесваме във вътрешните дела, ценности и култура. Всяка страна има право да съхрани своите ценности, култура и религия така и ние искаме нашите ценности да бъдат съхранени. Когато американците напуснаха страната ни, разрушиха каквото имахме и оставиха хаос и безредици след себе си, затова имаме молба към страните от региона и света да ни помогнат за възстановяването на Афганистан.

Благодарни сме на държавите, които ни помогнаха и подадоха ръка за възстановяване на нашата страна, молим и други държави да участват за възстановяването и реконструкцията на Афганистан. Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!

https://frognews.bg/novini/govoritel-talibanite-pred-balgarska-mediia-strahuvaite-nas-nie-sme-zaplaha-nikogo.html

Предишна статия

Едно българско село след “грижите” на държавния тероризъм…

Следваща статия

България през 1965 г. през очите на британски турист

Други интересни