Димаш – КОЙ Е ТОЙ?

Автор: 8 коментара Сподели:
Той се занимава с музика от пет годишен, завършил е музикален колеж, после Университет по изкуства с две специалности – класическо пеене и естрадно пеене и свири на няколко инструмента. Защитава магистратура за композитор.
Сега подготвя докторска дисертация за традициите в музиката на Казахстан. Той стана прочут в целия свят с уникалния си глас, спечели зрителите на световните сцени, има международни награди от различни фестивали. Заслужил деятел на изкуствата е в държавата, която има 2 милиона и 900 000 кв. км. площ, и в която се намира даденият от Казахстан на Русия под аренда до 2050 година космодрум „Байконур“.
Навсякъде го посрещат с хиляди букети, американците и французите стояха прави, когато пееше S.O.S. Той е Димаш Кудайберген и е обявен за най – добър певец в Азия. Вокалната му педагожка твърди, че такова чудо се ражда на сто години веднъж. Музикалните анализатори търсят с нетърпение най – новата му песен, за да я пуснат в музикалните си програма и да коментират пеенето му. Тъй като в Казахстан официален език е казахстанският и руският, в залите по света е пълно с плакати, на които с български букви пише ДИМАШ, защото знаем, че руснаците от нас са взели буквите си. И за да покаже на света, че няма нищо случайно, този мъж, обявен два пъти за най – красивото лице в света, се е родил на 24 май.
Последната му песен, изпята на международния конкурс „Нова вълна“ в Сочи – „Аве Мария“ накара публиката да затихне до такава степен, че след това овациите бяха безкрайни.
Музикалните педагози определиха, че Димаш Кудайберген я е изпял така божествено, че са се почувствали в рая.
Той е скромен, много добре възпитан, образован, знае казахстански, руски и английски език, пее на няколко езици още и обича хората, за които пее. Самият той се определя като тенор, но казва, че става сопрано в кулминациите на своите песни. Част от тях са написани от Игор Крутой. Този талантлив руски евреин композира песните за Димаш така, че да може да използва всички качества на гласа му. Димаш казва, че гласа му е дар от Всевишния.
А сега да погледнем 255 години назад. В 1756 година в Залцбург се ражда един истински гений в музикалното изкуство и това е Моцарт. Засвирил още на пет години, той започва да композира и да изнася концерти из Европа. За него всички, които са се опитвали да анализират музиката му, казват, че това, което той създава направо на пианото, което импровизира, това, че може да изсвири една мелодия като я чуе само веднъж, е божествено. Не вярват, че това е способен да го направи човешкия ум…
Да си представим, че Моцарт живее и твори днес! Какво ли би се получило? Седи на пианото високият само 160 см. Моцарт и свири, а до него 191 сантиметровия Димаш Кудайберген пее. Сигурно точно това бихме нарекли съвършенство. Защото ще бъде съчетание на безумно гениалния Моцарт и 27 годишния Димаш с глас на ангел. Но животът е създаден така, че векове разделят единият от другия. Моцарт е живял по времето на Бах, на Хендел, на Глук и т.н., а Димаш с присъщата си скромност твърди, че просто си гледа работата. Но ако днес живееше и Салиери и хипотезата, че Моцарт е отровен бавно от него поради завист, че не е могъл да издържи таланта му, завиждал е, че Моцарт е ненадминат, той би отровил и двамата. Защото съчетанието Моцарт и Димаш Кудайберген, не е на световно
ниво, а на галактическо.
Таня Доганова – Христова, която разбира от божествено пеене, защото е създала хор „Йоан Кукузел“, казва за Димаш:
„ Димаш притежава висока музикална интелигентност. Надарен е от Бога с висок, сопранов глас. Безспорен феномен с обработени гласови височини. Всяка дума в словесния му текст е ясна, градира израза на словото с мимика и жест. Наблюдавах го в едно интервю – демонстрира скромност и знания. Преди всичко показва високо възпитание /това, което липсва на нашите прочути джаз- певци./ Твърде много години – подчертавам – години са им необходими, за да го постигнат. Димаш изгражда всичко с мисъл и артистично майсторство. На добър час, Димаш!“
Да, Димаш Кудайберген е само на 27 години, а вече е прочут и търсен по целия свят. Пял е не само в родината си, но и в залата на Кремъл, в Санкт – Петербург, в Екатиринбург, в Киев, във Витебск, във Франция, в Италия, в „Бъркли“ в Ню Йорк, в Япония, в Лондон, в различни градове на Китай и на много други места.
Навсякъде хората стават прави, за да благодарят, че са имали възможност да чуят едно чудо – едно момче от Казахстан. Майка му – оперна певица, баща му певец и музикант – сега директор на културен дом в столицата са го научили на това, което е най – важно – да уважава всеки човек.
Милото момче, колко сила и морал се искат, за да издържиш тежестта на един огромен талант, който разнася славата на Казахстан по света!
Но Димаш Кудайберген има интелект, винаги показва, че може да бъде благороден човек и затова е голямо име в световната музикална култура!
                                   Ирина Кирилова                                               Тракийски Cвят
Предишна статия

Radostina Ruseva

Следваща статия

Боц-боц, не се отказвайте от правата си, здравето е вътре във вас – Росен Николаев Бакалов – Рила 2021

Други интересни

8 коментара

  1. Поздравления за статията!
    Сърдечни поздрави за Димаш и целия Казахстански народ!
    Асен Димитров

  2. Поздравления за статията!
    Такъв е Димаш- чуваш една негова песен, удря те в сърцето , в душата с емоцията ,която дава и край- вливаш се в редиците на скъпите (DEARS- така се нарича неговият фен клуб). Започваш да следиш всичко, което прави. Нови песни, концерти, телевизионни предавания Колкото и да не харесваш социалните мрежи, вече имаш профил във Фейзбук, Инстаграм и Туитър пак заради него. Сигурно е единственият изпълнител, на когото феновете честитят рождените дни на майка му, баща му, сестра и брат, включително баба му и дядо му и на всичките му приятели и хора , които работят с него.
    Димаш привлича с всичко- глас, визия, възпитание,човечност и патриотизъм.
    Интересно до къде ще стигне през следващите 10 години.

  3. Прекрасна статия! Поздравления за автора и екипа на Тракийски свят! Димаш е явление и ново направление в световната музикална култура – жива легенда, която пише история.

  4. Поздравления за статията! Каквото и да напиша за Димаш ще е недостатъчно. Уникален, брилянтен, харизматичен…. Мъчно ми е, че не чувам нищо негово по българска телевизия или радио. Браво, ще се радвам на бъдещи ваши публикации за него. Успех!

  5. Димаш има фен клубове по всички краища на света. Българският фен клуб е малък, но развива активна дейност за популяризирането на този изумителен артист в България вече повече от 2 години. Димаш е прекрасен модел за подражание не само за младите хора.

  6. Човешкият речник е твърде лимитиран, за да може да опише това чудо, наречено Димаш. Той не се побира в човешкия речник, нито в музикалните стандарти. Димаш чупи всички граници и бариери на човешките възможности, за да ни каже, че човек не е това, което другите твърдят, а това, което сам иска да бъде. Той е абсолютен феномен, трудно обясним, дори от най – добрите музиковеди, вокални педагози и музикални специалисти, по целия свят.

  7. Поздравление за смелостта да пишете за Димаш. Димаш е феноменален, уникален изпълнител. Всичките му текстове на песни са стриктно премерени с ясно послание, всяка нота , която изпява е с целенасочена ударна сила, така че мозъка да възприеме съвсем точно самото послание на произведението. Гласът на Димаш наистина е лечебен и има много примери по света за това. Щастливец е всеки, който се е докоснал до божествения му глас! Димаш е с огромен фендом , наречен ” Dears “по целия свят, едно огромно семейство от хора с различна религия, различен цвят на кожата, различна възраст, обединени да творят и разпространяват Добро, като следват примера, който дава самия Димаш.