ИЗБОРИ ИЛИ… ДЕЛО?

Автор: Няма коментари Сподели:
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ – ОТКРОВЕНО ПРЕД ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА
– Аз няма да започна от оня момент, в който някой съобщи на полицията да ви пресрещне, нито ще питам кой е, само ще попитам, защо, г-н Георгиев, вие тогава се съгласихте на споразумение с прокуратурата?
– Това е моя ужасно голяма грешка.
– Полицая ли ви подведе?
– По- точно адвокатът ме подведе. Може би толкова е разбирал. Аз го наех, след като бях задържан за 24 часа в Районно управление на МВР – Хисаря, по бързото производство. Аз тогава бях много изненадан, изплашен и вярвах на институциите. След като прокурорът по делото пред съдебната зала в разговор с адвоката ми каза, че няма да поиска отстраняването ми от длъжност, ме успокои и не си и представях какво ще последва! Все пак за пръв път изпадам в ситуация като тази и разчитам на адвокат и читава съдебната система!
– От там нататък последва заседание на Общинската избирателна комисия. Говори се, че така били нагласени нещата, че вие да останете кмет.
– Не е вярно. ОИК в Калояново има 13 члена. Двама от членовете не присъстваха на заседанието тогава. Разчитах на един от тях. Остават 11. Седем гласуваха за отстранявянето ми от длъжност, а четирима бяха против отстраняването ми. Тъй като няма гласували две трети, Общинската избирателна комисия взе решение да не бъда отстранен от длъжност.
– Но… една партия не се примири с това решение.
– Има преди това още един факт. Частно лице подава жалба, но жалбата е отхвърлена от Административния съд в Пловдив, тъй като
той не е представител на парламентарно представена партия. Затова следва друга жалба от партия „Воля“. Заседанието се провежда и
Административният съд връща всичко в ръцете на ОИК.
Но в това време вие пускате жалба до Върховен административен съд в София и обжалвате решението на съда в Пловдив. Това означава, че през това време вие сте кмет на община Калояново.
– Да, всеки ден си идвах на работа.
– Кога беше заседанието на Върховния адмистративен съд?
– На 31 март 2021 година.
– В това време вие пускате друга жалба! Защо пуснахте жалба против политическа партия „Воля“?
– С адвоката установихме, че в една от декларациите подписа на председателя на парията – г-н Веселин Марешки е подправен. И това,
което ние искахме да атакуваме и да се защитя, увисна във въздуха, когато се разбра, че партия „Воля“ е оттеглила своята жалба. Но се оказа, че партия „Воля“ има още един адвокат, който писмено потвърждава жалбата. Това се случи на 31 март 2021 година в деня на заседанието. Затова нямаше решение на Върховния административен съд, а определение , което гласи, че партия „Воля“ трябва да реши кой от двамата адвокати ще представлява партията и ще е пълномощник. След това ВОЛЯ отново внесе и потвърди жалбата си – с две думи направиха съда за смях!
– И зачакахте ново заседание на ВАС. От тогава минаха пет месеца. Вие кмет ли сте, не сте ли кмет?
– За момента оставам кмет, тъй като няма друго решение.
– Какво стана на 9 юни 2021 година на новото заседние на Върховния административен съд?
– В деня на делото, преди да тръгнем, аз припаднах. Дойде линейка от град Хисаря и ме откараха в дежурната болница – УМБАЛ „Св. Георги“ на „Пещерско шосе“. Всички медицински документи – от „Бърза помощ“, от прегледа в болницата, изследванията бяха препратени във Върховния административен съд, за да се защитя защо не съм се явил на делото. Съдът решава, че аз не съм дал необходимите документи в срок, а съм ги дал на другия ден. Лъжа и измама, защото те бяха пуснати по електронен път на момента. Два часа преди провеждането на делото, председателят на съдийския състав, който бе точно по това дело, което не е решено заради пълномощията на адвокатите на ВОЛЯ, беше сменен и изпратен друг.
Твърдяха, че аз симулирам, нищо не съм представил като документи и други. Така че отхвърлиха без право на обжалване моята жалба и върнаха всичко в Общинската избирателна комисия за преразглеждане.
– Кога заседава Общинската избирателна комисия?
– Общинската избирателна комисия се събра на заседание след подадена частна жалба от г-н Красимир Димов до Централната избирателна комисия. Това е същото частно лице, за което говорих по – горе. Макар, че той не е член на парламентарно представена партия, жалбата му е уважена, което е в противоречие на Изборния кодекс и други закони! Защо първия път неговата жалба бе спряна от Административен съд – Пловдив по същите причини, а сега се приема– абсолютен парадокс и некомпетентност от страна на ЦИК! Нарежда се на ОИК незабавно да бъда отстранен от длъжност. През това време карат двама от членовете, които бяха гласували да не бъда отстранен в началото, да си подадат оставка. И те си подават оставката под меко казано „лек“ натиск.
– И сложиха ли други на тяхно място?
– Сложиха само един от Пловдив и станаха 12 човека. В Избирателния кодекс пише, че трябва да имат резервни членове. Те нямат. По ИК трябва следващата по мнозинство партия да излъчи свой представител – НЯМА ТАКОВА НЕЩО! ЗАКОНА ЗА ТЯХ ГО НЯМА! Как ще създадат кворум, как ще имат две трети при едно гласуване?
Напълно незаконно! Все пак става въпрос за гласуване… просто нямам думи!
– Но все пак провеждат заседание за освобождаването ви!
– Да, присъстват десет, заседанието е на 27 май и те гласуват да бъда освободен.
– След като решението на ВАС е окончателно и те връщат всичко в ръцете на ОИК, защо има висящо дело? Какво оспорвате с вашия адвокат?
– Делото във ВАС е на 9 ЮНИ срещу партия „Воля“, а ОИК ме остранява на 27 МАЙ и ми решава съдбините. Също така Общинският съвет – Калояново не се съобразява и насрочва извънредно заседание за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на общината!
– Или кметът Георги Георгиев е освободен от длъжност, преди Върховния административен съд да е казал своето мнение?
– Точно така.
– Георги Георгиев иска ли да бъде кмет или не иска да бъде кмет?
– След решението на ОИК да бъда остранен от дължност, аз имам право и отново обжалвах тяхното решение пред Административен съд в Пловдив. Искам да кажа, че последното изречение на ОИК беше, че решението им не подлежи на обжалване. Този орган няма право да ме подвежда по този начин. С тези свои действия ЦИК, ОИК и Общинският съвет нарушиха Конституцията и членове от АПК, като си изтриха ръцете, че горните съдебни дела не са със същия предмет:
Питам кой е предметът? Та нали всичко се върти около отстраняването ми!
– Решението на Административния съд не беше във ваша полза.
– Да, аз се възползвах от правото си, дадено в Конституцията и обжалвах решението на Административен съд – Пловдив, респективно на ОИК Калояново. Решението на Административния съд е меко казано смешно. Съгласни са с моите доводи, но не ми уважават жалбата.
Подадох нова жалба във ВАС – София. И ДЕЛОТО МИ Е СЕГА – НА 20 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА. Но тъй като ОИК ми е прекратила правомощията, президентът по конституция в двумесечен срок трябва да насрочи нови избори. И ги насрочва за 3 октомври.
Сложили сме каруцата пред коня. А на 20 септември ще се реши дали ще остана кмет или не.
– Така или иначе, авторитетът на Георги Георгиев отиде на кино.
– Да.
– Това е невъзвратимо. Така че, доколкото слушам, вашата партия СДС си готви кандидат.
– Да. Сега кандидатът ни ще е с ГЕРБ, както е на национално ниво.
– Сигурен ли сте в лоялността на председателя на СДС в община Калояново?
– Вече не. Мислих, че сме един екип, но съм се заблуждавал.
– Така, както се заблудихте в полицията.
– За съжаление това са мои грешки.
– Още вярвате ли на хисарската полиция?
– В никакъв случай. Особено на няколко от тях. Когато аз спрях ,/ не бях спрян/и видях предварително подготвен протокола, че буйствам, че съм неадекватен и т.н. те ме държаха два часа и това го има записано на камерите, които сложихме заради тях, относно опазване и превенция на бит.
ОЩЕ НЕЩО СЪВСЕМ НЕ МАЛОВАЖНО:
СТОЯ ЗАД ИМЕТО СИ, ЧЕ ВИДЯХ СИГНАЛА В ПОЛИЦИЯТА – НАПЪЛНО АНОНИМЕН, АДРЕСИРАН ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, КОЙТО ГЛАСИ:
ГРАЖДАНИН ОТ ПЛОВДИВ ИМАЛ ПОЗНАТ В АДМИНИСТРАЦИЯТА, КОЙТО МУ КАЗАЛ, ЧЕ АЗ ПРЕЗ ДЕН ИЗЛИЗАМ ОТ ОБЩИНАТА С БЯЛ ПРАХ ПО ЛИЦЕТО, КАЧВАМ СЕ В МОЯТА КОЛА И ОТИВАМ ДА СИ ПРИБЕРА КОМИСИОННИТЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В ПЛОВДИВ ОТ ФИРМИ – ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
Повтарям: лицето ми е в бяло …. Бил съм изнервен и съм бил отслабнал! Това пише в сигнала, без да има адрес на подател, точни данни, телефон за връзка – само едно име, което не съществува никъде и блок в ЖК „Тракия“.
– Хайде да обясним на хората какво ще стане между 20 септември и 3 октомври!
– Делото във Върховния административен съд трябва да мине на 20 септември, но как ще правим избори на 3 октомври, когато решението на съда няма да е излязло?
– Какво отчитате като ваша най- голяма грешка като кмет?
– Че държах много близо до себе си един човек. Бях прекалено доверчив и добър!
Коментар на автора:
…..Държавата ни била объркана. Ами тя държавата започва от хората в една община. Колко е объркано в община Калояново и колко са разтревожени в Общинския съвет и назначения от областния управител кмет, става ясно от това интервю. Иначе днес пак имаше авария по водопровода, изграден по времето на комунизма преди 50 години.
Канализация има на няколко улици. И ако минерална вода мога да си купя, не мога да построя читалище. Защото салонът в общината, в който се провеждат сесиите, е изграден по времето на царска България. В Калояново – център на община няма читалище и канализация за обратни води с пречиствателна станция.
                                                                                                                ТРАКИЙСКИ СВЯТ
Предишна статия

Анализ на фрази от Д-р Мариа Албарасин в списание Discovery Salud nº 251

Следваща статия

Независими ли са експертите на ООН?

Други интересни