Независими ли са експертите на ООН?

Автор: 1 коментар Сподели:
Здравейте, приятели,

Щателно проучване на Европейския център по право и справедливост (ЕЦПС) извади на светло в доклад, този месец, финансовата обвързаност на редица експерти от Съвета на ООН по правата на човека с фондации и частни организации. 

Основният извод от доклада е, че частни фондации директно финансират експерти на ООН за изготвяне на доклади в съответствие с програмите на тези частни фондации. След това тези доклади се популяризират като независими препоръки от ООН и се използват от правителствата и международните съдилища, за да подкрепят или обосноват своите решения. Това е в грубо противоречие с кодекса за поведение на експертите и резолюциите на Съвета по правата на човека. Експертите трябва да бъдат независими не само от държавите, но и от частни фондации, които се стремят да накарат експертите да приемат техните програми.

Отворено общество и свързаните с него фондации са сред най-щедрите финансиращи експерти на Съвета по правата на човека, наред с Фондация Форд.

Разследването на ЕЦПС показва, че положението на експертите варира значително. Едни не се финансират, други се противопоставят на това или подават оставка, трети все още приемат частно финансиране, без да разбират защо би било проблематично, а четвърти с удоволствие приемат стотици хиляди долари, за да популяризират каузи, поддържани от фондациите, въпреки че тези идеологически битки може да излязат извън обхвата на техните мандати.

В своя доклад ЕЦПС се опитва да обясни причините за този недостатък в защитата на независимостта на експертите. Докладът дава отговори защо частните фондации инвестират масово в специалните процедури на ООН, защо същите фондации често действат пред Европейския съд по правата на човека и какво може да се направи, за да се реши проблема.

Докладът е направен на база подробно проучване на декларациите за публично финансиране на експертите на ООН и провеждане на над двадесет и пет интервюта с тези експерти.

Данните и заключенията на доклада се основават на официални публикации, достъпни на уебсайта на Съвета на ООН по правата на човека, на уебсайтовете на фондациите, финансиращи експертите и на преки изявления на някои от тези експерти по специални процедури.

Повече информация и линк към доклада, от 91 страници на английски език, може да видите на: https://bit.ly/38d7SaW

Важно е да дадем гласност на проучвания, като това. Ако познавате журналисти, които биха проявили интерес към темата, не се колебайте да ги информирате.

Нека направим каквото можем, така че тези порочни практики да бъдат преустановени. 

С вас за децата и семейството,

                             Михаела Джоргова и екипът на Асоциация Общество и Ценности

ЕЦПС посочва, че френското седмично списание Valeurs Actuelles този месец е посветило корицата си и дванадесет страници на това разследване.

Миналата година доклад на ЕЦПС показващ конфликта на интереси между съдии на Европейския съд по правата на човека и неправителствени организации предизвика бурна реакция.

Реакция имаше и у нас, поради конфликта на интереси от страна на български съдии в ЕСПЧ. Точността на изнесените тогава данни бе потвърдена и от посланиците на Съвета на Европа.

Dimitar Ionchev

Предишна статия

ИЗБОРИ ИЛИ… ДЕЛО?

Следваща статия

Вандали са свалили знамето на Република България и са повредили пилона, на който е поставено в Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля

Други интересни

1 коментар