Възраждане с въпроси към Кацаров за ваксините срещу COVID 19

Автор: Няма коментари Сподели:
Политическа партия Възраждане внесе в Министерството на здравеопазването запитване по Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ) във връзка с провежданата кампания в полза на ваксините на Министерството на здравеопазването.

Екипът от юристи на Възраждане ръководен от адв. Елена Гунчева е забелязал, че  в отговора на Стойчо Кацаров на поставените от Главния прокурор на Република България въпроси, относно противоепидемичните мерки, се посочва, че за информационна кампания и убеждаване на населението в ползата от ваксината са предвидени малко над 10 000 лева.

Изброени са редица мероприятия, като например:

«Съвместно със Столична община бе организирана дискусия с част от пасторите в квартал „Христо Ботев“, на която бяха разяснени ползите от ваксинацията“; „Като част от обществения съвет оперната певица Александрина Пендачанска съдейства за организирането на изнесен ваксинационен пункт по време на фестивала на изкуствата в Копривщица „Мастер оф Арт“, който ще се проведе в периода 25-29 август“; „Футболистите от ЦСКА-София излязоха на мач с тениски с призив „Ваксината спасява!“; „На рокфестивала в село Миндя популярни лица ще отправят призив хората да се ваксинират“;  «Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев направи свое видео обръщение към съгражданите си“; „Инициативата подкрепиха и от фолклорен танцов клуб “Северняците” с ръководител Джейлян Демирев, които изнесоха голям концерт на площада в Плевен с призиви за имунизация“ и много други инициативи.

В отговора на Министерството на здравеопазването се вижда, че държавната политика е изцяло в подкрепа на ваксинацията, като по никакъв начин не се насърчава дебат и не се посочват евентуални странични ефекти, период на имунитет и други данни, които са важни, за да могат гражданите да си създадат информирано мнение по отношение на ваксините.

Не става ясно по какъв начин Стойчо Кацаров като министър на здравеопазването е намерил и осигурил съдействието на посочените физически и юридически лица, заплатено ли е за това и с какви суми.

В тази връзка и с оглед на това, че дейността представлява обществен интерес и информацията е обществена, като от нея може да се направи извод по какъв начин Министърът на здравеопазването изпълнява задълженията си, юристите на Възраждане задават следните въпроси на основание Закона за достъп до обществена информация:

  1. Какви средства е дало Министерство на здравеопазването за насърчаване на ваксинирането на българските граждани? Посочете по дейности съгласно  отговора до Главния прокурор, както и конкретни суми?
  2. Има ли сключени договори за популяризиране на ваксинирането, на каква стойност и с кого? Възраждане иска да бъдат приложени копия от договорите към решението за достъп.
  3. Колко средства е разходвало за изтеклите 12 месеца Министерство на здравеопазването за популяризиране на ваксинирането?
  4. Колко медицински маски са поръчани от българската държава от Китайската народна република, на каква стойност, получени ли са маските и използвани ли са?
  5. Колко на брой ваксини има към настоящия момент в България, като посочите производител и срок на годност? Колко ваксини са дарени до настоящия момент на трети държави и колко са бракувани поради изтичане срока на годност?
  6. Министерство на здравеопазването има ли становище относно възникналите случаи на дискриминация на неваксинирани български граждани и ограничаване правото им на труд и образование?
  7. Посочете колко действащи договори за доставка на ваксини за Република България има в момента, приложете копия от тях /със заличени лични данни и евентуално търговска тайна/, на каква стойност са, какво е изпълнението по тях, има ли предвидена отговорност на производителите на ваксини при странични ефекти, неустойки при забавяне на доставката или доставка на некачествени ваксини. В случай, че в договорите има търговска тайна, приложете копия от договорите със заличени данни относно търговската тайна.

Преди дни Възраждане излезе с декларация според която принуждаването към задължително ваксиниране срещу Ковид-19 нарушава гражданските права, гарантирани от Конституцията и редица международни актове.

Текстът на декларацията тук: https://vazrazhdane.bg/novini/654-deklaraciia-na-vazrajdane-po-povod-zapovedta-na-ministara-na-zdraveopazvaneto-

Текстът на цялото писмо тук: https://dox.abv.bg/download?id=1722fa488b

За връзка с Възраждане: 0878 98 68 91 – Димитрова

С уважение,

                             Екипът на Възраждане

Предишна статия

Проф. Иво Христов: Дълбоко замислен ход ли е изтеглянето на САЩ от Афганистан или…

Следваща статия

Федерико Пачоти за първи път в България

Други интересни