СМЪЛЧАВАНЕТО Е ДНЕС ПАГУБНО ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!

Автор: Няма коментари Сподели:

СМЪЛЧАВАНЕТО Е ДНЕС ПАГУБНО ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!

Здравейте, приятели!
 

Все по-репресивни и смразяващи свободата на словото мерки разчистват пътя за смълчаване на всеки член и група в обществото. В разгара на лятото Комитета на министрите към Съвета на Европа излезе с проектопрепоръка съдържаща 72 точки за борба с “речта на омраза”. Ако бъде приета тя ще засегне сериозно свободата на словото, съвестта и вярата. 

В тази връзка Асоциация Общество и Ценности изпратихме становище до членовете на Съвета на Европа и отговорните от българска страна представители. В него посочихме, че предложените мерки ще доведат до нова форма на потисничество, несправедливост и разделение на обществото, поради потискане свободата на съвестта и убежденията и несправедливо и неравно отношение към различни групи.

Проектопрепоръката подготвя почвата за прилагане на нейните насоки във всички групи и членове на обществото. Мнения и убеждения на длъжностни лица, политици, религиозни и обществени лидери, държавни служители, членове на съдебната власт, служители на правоприлагащите органи, лекари, журналисти, учители и възпитатели на деца, които са основани на факти и споделяни добронамерено, ще могат да бъдат потискани.* Макар и да няма ‘задължителен’ характер, тя ще бъде удобен инструмент за смълчаване на онези, които се противопоставят на еднополовите бракове и осиновявания, джендър политиките и др., в медиите, образователните и държавни институции и др. 

Друг притеснителен факт, който посочихме в становището е предложеното в проектопрепоръката определение за реч на омразата, в което са включени термините “gender” и “gender identity”, по чиито значения няма общо съгласие.

В писмото изтъкнахме, че в едно демократично общество защитата на правата и свободите на група хора не трябва да бъде за сметка на същите права и свободи на други групи хора, що се отнася до основните права, като свободата на изразяване и свобода на словото, гарантирана от Всеобщата декларация за правата на човека – чл. 19, Международният пакт за граждански и политически права – чл. 19, Европейската конвенция за правата на човека – чл. 10, Хартата на основните права на ЕС – чл. 11 и Конституцията на България – чл. 39.

В края на становището апелирахме към Съвета на Европа да оттегли предложения Проект за препоръка към страните-членки за борба с речта на омразата.

Цялото писмо и линк към проектопрепоръката на Съвета на Европа може да видите на:

https://www.sva.bg/104510741088108610871072/2808242

Насърчаваме ви да изразите своето мнение, в защита свободата на словото, и да поискате нейното отхвърляне от отговорните от българска страна органи: министъра на външните работи: priemna@mfa.bg и членовете на РБ в ПАСЕmaria.yaneva@parliament.bg

С вас за защита на свободата и достойнството на личността,

Михаела Джоргова и екипът на Асоциация Общество и Ценности

* В становището посочихме примера на Пайви Расанен (Päivi Räsänen), бивш министър на вътрешните работи и дългогодишен член на парламента на Финландия, лекар, съпруга на пастор, майка на пет деца и баба на шест внучета. В края на април към нея са отправени три наказателни обвинения, повдигнати от финландският главен прокурор. Предполагаемото й престъпление е, че публично е изразила своите вътрешни убеждения.

Предложеният проект на препоръка ще създаде привилегирована група хора и индивиди, като им дава специален и облагодетелстван статут в държавите-членки, като задължава същите държави-членки да защитават техните права. Така установената защита се осигурява чрез създаване и поддържане на цензура, която е за сметка правата на други индивиди и групи.

“Ако свободата на словото бъде отнета, тогава неми и мълчаливи можем да бъдем поведени като овце на клане.” Джордж Вашингтон 

Предишна статия

С АНТИФРИЗ НИ МИЯТ ОЧИТЕ, АМА КАТО ГЛЕДАМ ФОРМУЛАТА ДОБРЕ РАБОТИ

Следваща статия

История: Генетичната картина на съвременна България

Други интересни