Ева Кикерезова: Предпочетох да направя за обществото нещо, отколкото просто да го отразявам

Автор: Няма коментари Сподели:

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

Дълго време я наблюдавах и останах приятно изненадана от нейната непосредственост и неподправено поведение пред камерите. Ева излъчва едновременно елегантност, скромност и интелигентност.

Рядко съчетание. Толкова естествена и същевременно чаровна. Но най ме впечатли,че притежава качество веднага да те спечели за приятел. Реших да я поканя да гостува на сайта на СБЖ, и ето че това вече е факт.

За нея с чиста съвест може да се каже, че е от колегите, за които телевизията не е тера инкогнита. А напротив. Отдавна тя е набрала стаж пред камерата и както се казва владее положението. Но и в журналистиката има стаж. Дори наскоро отбеляза малък юбилей от появата на първата нейна публикация във в. „Меридиан мач“ където е бил прощъпулникът й в нивата на журналистиката. Макар и да е дарена с таланта да владее перото Ева се насочва към икономиката и завършва магистратура по „Бизнес администрация“. Но както се казва старата любов ръжда не хваща и тя отново се връща в телевизията, започвайки работа в БНТ. Където е и днес. Само че по-често я гледаме като момиче на времето, макар че и пише за различни рубрики на Сутрешния блок.

Та ето сега разговаряме с Ева за времето, хората и нещата от живота.

Ева, какво е да си момиче на времето и то в БНТ? Питам не само за климатичното време, а и за житейското.

Не мога да скрия, че това е доста приятна работа, но е свързана и с голяма отговорност. Много внимаваме за информацията, която поднасяме. Гледаме да сме проверили всичко по няколко пъти и да сме максимално полезни за нашите зрители. А в личен план, цялото ми семейство и всичките ми приятели и близки, вече не планират никаква почивка без да ми се обадят и да ме попитат какво ще е времето

Имаш завиден стаж на телевизионния екран, защо предпочете пред журналистиката да си лице на времето?

Просто ми го предложиха и аз приех. Така и така имах нужда от нещо ново и честно казано, не предполагах, че толкова ще ми хареса. Правя го с много любов и давам всичко от себе си, но не съм спряла съвсем с журналистиката. От време на време правя по някой материал за Сутрешния блок на БНТ.

В интерес на истината нещата, които съм чела, написани от теб показват, че имаш добро перо. Това не те ли изкуши да се гмурнеш в живата журналистика?

Знам, че пиша добре, да. Много години отразявах за телевизията културните и светски мероприятия, но в един момент еднообразието и суетата започна да ми дотяга. А ако ме питаш за социалната и политическа журналистика и защо не се занимавам с нея, отговорът ми е, че предпочетох да направя за обществото нещо, отколкото просто да го отразявам. Имам един страхотен проект с деца, отхвърлени от обществото и съм се съсредоточила върху него. Още много неща съм си наумила и мисля, че всичко е с времето си. Ако искаме промяна, ние трябва са сме част от тази промяна и да даваме пример. На това уча и децата ми.

Когато мои близки разбраха, че ще си говоря с теб, първото, което изрекоха беше: „О, тя е била модел и е много красива!“  Реакции от подобен род как ти въздействат? Суетен или земен човек си?

Красотата е доста субективна, но аз си се харесвам. Харесвам и характера си, и визията си и не бих променила нищо по себе си. Не съм суетна, просто искам да изглеждам здравословно добре от уважение към мен самата. Усмихвам се и разговарям с всеки човек, спрял ме на улицата и се опитвам да помагам на тези, поискали помощта ми.

“Само красиви и успели дами показват времето по телевизията“- сещаш ли се кой е казал това? И според теб какво се крие в тези думи?

Това са мои думи от едно интервю, в което разказвах как съм реагирала, когато Жоро Любенов ми каза, че директорът на дирекция “Информация” в БНТ – Мариела Драголова ме кани да се присъединя към екипа на водещите на прогнозата за времето. Наистина приятно ме изненадаха тогава.

Детската ти мечта е била да станеш стюардеса. Пробвала ли си да видиш дали ставаш? И според теб, кой полет е по-лек за теб – със самолет или на крилата на живота!

Брат ми също искаше да стане стюард и ме викна за подкрепа, когато се яви на интервю за работа в България Еър. Чаках с него, но ме поканиха и мен. Взеха ме веднага, без втори каст, но аз вече имах работа в телевизията и не приех тяхното предложение. След година пак ми се обадиха и пак отказах. Животът ми не е лесен със сигурност, но аз съм си избрала да е такъв и аз съм си го направила такъв, така че не се оплаквам.

Завършила си предимно икономически специалности и то по време когато вече е стартирала телевизионната ти кариера. Защо предпочете икономиката пред журналистиката?

За да имам по-широк спектър от знания. Беше ми ясно, че щом се занимавам вече с журналистика, ще я изуча, като чирак. Исках да придобия по-сериозна бизнес компетенция и съм страшно доволна от образованието си. Сама го плащах и учех така, че да си възвърна инвестицията десетократно. Мога да кажа, че надминах плана си.

Работата ти в телевизията е на приливи и отливи. Имало е периоди когато не си била на екрана. Как се случи,че отново пое по тв пътеките и се озова в БНТ?

Почти за две години се бях откъснала от телевизията, но едно телефонно обаждане на тогавашната продуцентка на предиобедния блок на БНТ – Ива Димитрова промени плановете ми за друга кариера. Покани ме да направя своя рубрика при тях, а аз приех и вече започвам 9-а година, като част от екипа на Обществената телевизия…

Била си водеща на рубрики в предавания, в сутрешния блок, но защо изведнъж предпочете метео прогнозата?  С какво тя те привлече? Питам те вече няколко пъти,защото при положение,че съдбата те е орисала да си добър журналист си предпочела времето.

Защото екипът ни е чудесен и защото тази работа ми позволява да отделям повече време на децата ми и семейството ми. А това в момента е приоритетно за мен. Не толкова кариерата ми… И на нея ще ѝ дойде времето, а характерите на децата ми сега се изграждат. Искам да знаят, че душата ми изцяло им принадлежи и те са най-важни за мен. Искам да знаят, че по всяко време могат да разчитат на мен, защото съм преди всичко тяхна майка и после всичко останало.

За теб какво е телевизията и може ли да се каже, че след като си работила и в частни тв канали и в държавната обществена това за теб е любов завинаги?

Вече 18 години съм част от тази “машина” и ще излъжа, ако кажа, че не я обожавам и не давам сърцето си за нея. Познавам отблизо абсолютно всяка част на телевизионното производство и мога да правя сама повечето неща. За толкова години съм се научила на всичко и това все повече и повече улеснява работата ми.

Освен с телевизия със съпруга ти сте съоснователи на проекта за т. нар. ескейп стаи „Dextrophobia 3: The lost one” . Разкажи повече за него и в какво се изразява той? И тъй като си нямам и представа от тези стаи, незнам защо ми напомнят за филма „Паник стая“ на режисьора Дейвид Финчър,в който в главната роля е Джоди Фостър. Какви хора се нуждаят да влязат в тези стаи и защо?

Отдавна вече продадохме този наш бизнес. Беше моментно увлечение, но страстта ни да играем ескейп стаи остана.

Кое би те отказало от работата ти като синоптик? И ако един ден ти писне с какво би се захванала да се занимаваш?

Ако започне да пречи на семейството ми, бих сменила тази работа веднага. Имам какво да дам от себе си и в социалния и обществен живот, така че и в тази посока бих се насочила някой ден.

Вече си популярно лице. Спират ли те хората на улицата и питат ли те какво ще е времето? Кой е най-интересния въпрос, който са ти задавали? Или пък такъв, който да те е смутил и да се чудиш как да отговориш, т. е. най-шантавия?

Всеки ден ме заговарят непознати хора по улиците, но не ми е неприятно да им отговарям на въпросите. Всякакви неща са ме питали, включително и какъв размер ми е сутиенът.

Какво би искала още да получиш в живота? Най-голямото твое желание, което искаш да се сбъдне?

Искам всички да започнем да се отнасяме с повече уважение един към друг и да изградим отново ценностите, като образование и семейство. А в личен план искам да посетя колкото се може повече нови и различни места по света.

За точката на нашия разговор би ли направила прогноза за българската журналистика. Ако я сравниш с различните метео условия към коя група би я причислила?

Не бих се наела да направя такава прогноза, но вярвам в идеята, че журналистите са Четвъртата власт, просто трябва да си повярват.

http://www.sbj-bg.eu                         https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Дoцент Атанас Мангъров: Здравите хора трябва да живеят и пътуват свободно

Следваща статия

Концерт посветен на 184 годишнината от рождението на Васил Левски

Други интересни