Тръмп тръгва след технологичните гиганти: обявява съдебен иск за цензурата

Автор: Няма коментари Сподели:

На пресконференция в сряда, 7 юли, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви групов съдебен иск срещу технологичните гиганти Twitter, Facebook и компанията майка на Youtube – Google, обявявайки, че се провежда тежка „незаконна цензура“ срещу него и консервативната общественост.

(C-SPAN/Screenshot чрез TheBL/Youtube)

От имението си в Ню Джърси, Тръмп, заедно с адвокатския си екип, обявиха, че целта на съдебните дела е преди всичко защитата на правото на свобода на словото, гарантирано от Първата поправка в конституцията им.

„Искаме прекратяване на засенчващата забрана, спиране на заглушаването и спиране на черния списък, блокадите и прекратяването, които всички знаете добре.“

Въпреки сложността на ситуацията, Тръмп беше оптимистичен по отношение на това, като заяви: „Ще докажем, че тази цензура е незаконна, противоконституционна и напълно неамериканска.“

Исковете ще бъдат заведени в Окръжния съд на САЩ в южния район на Флорида. Те ще поискат от съдията да разпореди незабавното прекратяване на всички „забрани, цензура, поставяне в черни списъци и анулирания“ на лица и институции, изразяващи политически възгледи извън масовия поток от социалните медийни компании.

Предявените съдебни искове се подкрепят от Американския първи политически институт (AFPI), организация с нестопанска цел, посветена на конституционните спорове за възстановяване на най-основните права на американците. Тръмп обаче подчерта, че е посочен по делата като водещ ищец.

Президентът на AFPI, главен изпълнителен директор, председател на борда и бивши служители на Тръмп Линда Макмеън и Брук Ролинс се присъединиха към него по време на съобщението.

Twitter, Facebook и Google забраниха Тръмп от техните платформи заради неговите претенции и твърдения относно президентските избори през 2020 г., че са откраднати от Демократическата партия. Twitter съобщи, че забраната на Тръмп ще бъде постоянна. Facebook наложи двугодишна забрана на акаунта на бившия президент. YouTube, собственост на Google, спомена, че няма да намали забраната си, докато не установи, че предполагаемият „риск от насилие“ е намалял.

И двете засегнати фирми, включително главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, бяха посочени в предстоящите съдебни дела.

Обвиненията на Тръмп и неговия юридически екип имат за цел да убедят съдиите, че технологичните гиганти не работят като частни компании, които просто преследват икономическа печалба. Напротив, с действията си те играят политика и следват ясна идеология, която противоречи на традиционните ценности на родината.

Той също така обвини правителството на Джо Байдън, че използва Facebook, Twitter и Google като „фактическа цензурна ръка“ по време на пандемията, причинена от ковид-19, какъвто е случая с твърденията, че вирусът произхожда от лаборатория в Ухан. Същото беше и когато професионалистите и политиците говореха за супер-ефективни превантивни лекарства като хидроксихлорохин и бяха изцяло заглушени в социалните мрежи.

Той също така разкритикува щита на правната защита, който имат технологичните гиганти със спорния раздел 230, който тези компании използват, за да се разграничат от всякаква отговорност за това, което се случва в техните платформи. Първоначалното намерение на раздел 230 беше да защити децата от вредно съдържание.

Използвайки колективен иск като правен инструмент, Тръмп ръководи широка група хора, които твърдят, че са били цензурирани поради политически пристрастия. Както той заяви, „хиляди хора искат да се присъединят към делото“, което той нарече най-голямото дело от този вид.

„Ще държим технологичните гиганти много отговорни. Това е първото от много други задаващи се дела“, каза бившият президент.

Източник: thebl.tv

https://anonybulgaria.wordpress.com/2021/07/08

Предишна статия

Мощное обращение Лукашенко к народу Белоруссии!

Следваща статия

Режимът на Байдън стартира програма за инокулиране от врата до врата, с помощта на отряди на FEMA

Други интересни