Христо Ботев е смятал, че думите “България”, “Родина” и “Свобода” се пишат винаги с главна буква и е заслужил да се вслушаме в него

Автор: Няма коментари Сподели:
Не забравяйте, че сме българи и коренът ни е много дълбок – 54 000 години, не случайно мъдреците казват “Който с българите се е захванал да ги мачка, хаир не е видял!” и още нещо много важно:
Потомците на планетата Земя българи сме не по-малко от 10% от общото население – само 300 000 000 българи има в Индия, 10 000 000 – в Китай, 150 000 000 – в Русия(не си признават, но това не е важно), българи живеят в Украйна – много български села има там(лично съм общувал), в Молдавия, в Румъния(изкуствен език отпреди 400 или 500 години с латински букви – власите са българи), Италия, Франция, Испания, дори Исландия – навсякъде българи и “невеликите сили” се опитват да подменят историята – първи бяха гърците и византийците и дори римляните – всяка една тракийска гробница в България е с изчегъркани български писмени знаци!
Народ, който не познава историята си е обречен! Не съм го казал аз, но колкото по-зле, толкова по-добре- бумерангът се връща и здраво напомня на самозабравилите се политици и държавници че те са от този български народ и не само за тях бие камбаната, англо-саксите са обречени – сами си напълниха гащите с таралежи!
Спартак само с дузина гладиатори събра огромна армия и Рим си отиде в небитието…
Не могат да се скрият от Всевишният и Справедлив Вселенски Разум, Той ще ги научи как трябва или ще повтарят в първи клас, докато не си научат урока!
                                                                       Толкова от мен!
                                                                                    С най-добри пожелания!      Yanko Yankov

Не виждам проблем с БГ/БГР, Много по-лесно е да се изпише вместо цялата дума или официалното съкращение в българският език или цялото име на страната, особено когато си на телефон, и не мисля, че има нещо общо със социалното инжинерство или пък конформизмът.

Освен това, „БГ” е част от международни стандарти, а не нещо взето от нас и променено, а просто си е каквото е(кой кога защо го е договорил е отделна тема), и наред с осакатяването на езика ни от масово писане на маймуница трябва да се радваме, че все още се изписва с нашата азбука от сънародниците ни. 
Ако пиша официална комуникация тогава да, но за останалото се гонят духове, конкретно с тази фраза.
Така както имаме ОК, НЛ, ФР или ПТ/ПРТ, или САЩ. Това, което не може да се изабревиатури или изакроними, се използват съгласните, а те не са много. Какво да направим, че буквите и звуците съвпадат с другите азбуки? Курбан ли да дигнем?
Виж, „бегета” не съм го срещал(може би защото не го и използвам), но звучи и изглежда доста неествествено и меко казано тъпо.

Kristian Stoilov

Може и аз нещо да изоставам с тенденциите, но пък толкова по-зле за тях. Христо Ботев е смятал, че думите “България”, “Родина” и “Свобода” се пишат винаги с главна буква и е заслужил да се вслушаме в него.

Защо за всичко и винаги да се търси максимално лесното?

Това е прекия път към оскотяването – видно е навсякъде. За горните думи, героите ни живота си са жертвали, а ние секундата ще цепим или байтовете ще пестим? Това е дан, почит, уважение. И тази почит трябва да е ежедневна, а не само на определени дати.

Да пишеш на кирилица е почит към Кирил и Методий, да пишеш на български е почит към Паисий, Ботев, Вазов. На български “OK” се пише като “добре” или “разбрано” – повече букви са, но това е, дългът го изисква.

Ако всички гореспоменати бяха търсили лесното – кои и къде щяхме да сме? По бойните полета българския воин с цената на живота си не е допуснал българското знаме да бъде пленено, а сега по улиците на “свободна” мирна
България старо/младо влачи и мъкне чужди знамена върху фланелки, чанти, ключодържатели, телефони – това не е ли латентно предателство и самоунижение? Ама пък било модно и удобно!

А да си знаеш историята, да знаеш за Балканджи Йово и да си благодарен на героите си не е. Само създава неудобства, носи тъга, не е cool, не е fancy и не ти дава competitive advantage…

Даже да не отварям дума за уличните търговски табели, надписите “Police” върху полицейските коли без дублиране на български, сайтовете на български(?) институции като government.bgcustoms.bgfiscalcouncil.bg  и другите подобни извращения…

Космополитизма е приложим, когато правиш бизнес, изследваш Космоса или достиженията на Човечеството.

В останалите случаи, националната идентичност е като половата, всякакви мимикрии и менкания изглеждат
жалко и грозно независимо от мотивите.

За САЩ и ФР не ми пука как си ги пишат, защото не съм американец или французин. Първите са карашик от целия свят и стана интересно когато най-накрая потомците на вносните африкански /щото е имало и ирландски/
роби втрещени узнаха, че отците-основатели на US били робовладелци, а вторите капитулирали пред Хитлер за месец, а сега май ще правят Халифат…

Из форуми, чатове и фейс комуникации “БГ” и “бегета” съм го срещал написано и на шльокавица и на кирилица.

Честно казано, някак странна ми е тази тема в родолюбива общност като Заедно, още повече, че някои теми ако трябва да бъдат обяснявани дали има смисъл бъдат обяснявани.

Държавните ни институции са ясни – не го
правят, защото са филиали на колониалната администрация. Все пак, ако провокирам поне един човек да се замисли по темата – усилието си е струвало!

                                                                                       Виктор Арабаджийски

Предишна статия

Аида Марковска: Любов, отношения, деца и огледалните травми в родовете (ЛЕКЦИЯ)

Следваща статия

Невероятный взлет самого большого в мире самолета!

Други интересни