ДЕНЯТ НА ГЕРОИТЕ! (Ирина Кирилова) Език мой – враг мой! (Мнение на Иван Тренев…) Операция история…

Автор: Няма коментари Сподели:
Затворете очи и си представете Калофер! Идете мислено в Русия, върнете се в Браила и спрете на връх „Вола“! Кого виждате?
Христо Ботьов, нали?
Сега погледнете напред към втори юни!
12 часа. Сирените свирят. Стари и млади спират, за да постоят мълчаливо в памет на този, който виждахте със затворени очи. И за останалите, чийто кърви са проляти за България.
Сега отворете очи и си дайте сметка на кого празнуваме деня на смъртта. Само на двама души – Ботев и Левски. Не минута, цяла
вечност трябва да сме прави, за да ги заслужим.
Защото Христо Ботьов не беше обикновен човек. Той се роди в точното време, за да покаже, че младостта и героизмът могат да бъдат едно цяло.
Той се роди, за да имаме самочувствие, че е нашият национален герой. Той се роди, за да ни покаже, че за да вървим напред, трябва да бъдем начетени, да изразяваме смело мислите си, да бъдем готови да умрем за защита на страната си.
Ах, колко ни е нужен Христо Ботьов днес! Когато се разкъсваме от ниски страсти, от мания за величие, от жажда за власт, от липсата на интелигентност, когато цапаме в калта, когато съсипваме природата, когато искаме да бъдем богати, когато сме едно нищо в сравнение с него!
Ах, колко си ни нужен днес с твоите огнени статии във вестник „Независимост“, за да измиеш срама от пошлите новини и коментари в днешните средства за информация!
Колко си ни нужен ти, Ботьов, за да застанеш на трибуната на Народното събрание и да им покажеш на всички, събрани от кол и въже какво значи преданост към Родината, какво значи стремеж за възхода и, какво значи слово, което зове, вдига цял един народ и този народ тръгва, за да извоюва правата си!
Но теб те няма, ти не си за нашето време. Ти остана на един връх, където седят само достойните. Ти си на високото, за да гледаме по- често нагоре, за да те търсим и да те благославяме, че си българин. Защото ти си вечен, защото на втори юни ти тихо слизаш при нас и ние само в този ден разбираме колко си велик, а ние колко има да работим, за да стигнем интелекта ти, културата ти, езиците ти, гениалността ти на поет и живота ти на революционер.
Би трябвало да припомня написаното от теб, че който падне в бой за свобода, той не умира.
Но аз ще напиша:
Но….стига ми тая награда –
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода…..
Това е Христо Ботьов. Сякаш е знаел, че ще му благодарим всеки ден, че се е родил гениален, че ще дойде време, когато ще считаме свободата за даденост и ще спрем да воюваме за нея.
Но втори юни винаги ни напомня, че свободата не се дава даром, че за нея трябва да работим всеки ден, защото в свободата са нашите права, нашите задължения, нашите усмивки, нашето здраве, нашето българско величие!
Затова в 12 часа стоим прави, за да не забравяме, че Христо Ботев загина за нас.
                    ПОКЛОН!
                                            ИРИНА КИРИЛОВА                        ТРАКИЙСКИ СВЯТ

                                           Език мой – враг мой

( Мнение на Иван Тренев за статията на г-н Пламен Павлов във вестник „Стандарт“, 28 май 2021 г. относно личността и убийството на Христофор Ботьов Петков!)

Или: как се ползва изконният български език за чужди услуги.

Или: относно работата на слуга, често доходна, но предимно притеснителна, защото слугата не е свободен, той е направляван.
Всеки петък г-н Пламен Павлов има своята страница във вестник „ Стандарт.“

На статията за Христофор Ботьов Петков попаднах случайно.

Първият шок получих с нововъведеното слово „нишанджия“. Г-н Пламен Павлов ни дава с лекота думата за бъдни употреби.

Вторията шок ме настигна с откритието на г-н Пламен Павлов, че именно „ нишанджия“ е застрелял Ботьов. Ествествено е да се интересувам що за дума е това и как се връзва с г-н Пламен Павлов. Стигнах трудно до единственото предположение, че има далечна връзка със село Пейчиново, където г-н Пламен Павлов е прекарал съдбовните години „от 2 до 5“.

Третият шок идва от виртуозната идентификация на „ нишанджия“ със „снайперист“. Това откритие отдавам само на научните дръзновения на г-н Пламен Павлов.

Значи: на читателите на вестник „ Стандарт“ и на мен става облекчително ясно, че Ботев е „окончил“ живота си в „редовете на борбата“ с куршум. Аз имам предвид и един втори вариант, че Ботев е отдалечен в разговори от няколко от четниците (без имена!), че е „плануван“ за отстрел, ако „ заслужи“, че първият куршум в слабините е „ от засада“ на „ една ръка растояние“, а вторият контролен в челото е бил от упор, от ….. „самарянин!“
Г-н Пламен Павлов ловко финтира читателя и на „категоричността“ си за „нишанджия“ – снайперист добавя: „най-вероятно“. Статията премълчава каква религиозност има „нишанджията“ – снайперист. Споменаването на етнос „черкезин“ не твърди „ под клетва“, че е мюсюлманин. А мюсюлманин, по късни часове, заклел се за молитва, а не за бой, ни прави смутени. Като добавим и снайперисткото „разстояние“ и „прицел“ – без видимост, се чудя как г-н Пламен Павлов е открил: факти, следи, артефакти, за да открие черкезин – нишанджия – снайперист. Също и мястото на засада и т.н.
Вероятно г-н Пламен Павлов ще ни уведоми с книга за този толкова български проблем, както и да научим за уменията на „нишанджията“ да разпознае точно „лидера“ и да го…… „застреля“.
Аз и читатели сме обидени от факта, когато г-н Пламен Павлов ни шамаросва с „интуитивното“ откритие на друг г-н Максим Генчев: че Ботьовата „същностна истина“ е даскалуването!
Професорът не се притеснява от тафтологията: „същност“, еднаквост с „истина“, просто действителност. Обидата ни идва от факта, че професорът е почувствал въпиюща нужда от „спасителен“ пояс, за да излезе от блатото на своето старание да уравни Ботьов с другите безименни човешки маси! Ползва за целта не какво да е, а „интуитивното“ откритие на непрофесор Максим Генчев.
Колкото до г-н Максим Генчев знаем, че за да направи Левски простак, който псува в кадър, революционерите ни прости мутри биячи, му бяха нужни милиони! За да реализира „интуитивното“ си откритие, което г-н Павлов приема с възхищение и че Ботьов е с мерак за даскалуване, похарчи хиляди, но не му стигнаха, та се наложи г-н Максим Генчев „по неволя“ да стане депутатин!
Когато четем изповедно искреното словоизлияние на г-н Пламен Павлов, че това „момче на 21 години (има се предвид Ботьов) издава сам вестник.“
Ние отново сме в шок! А фактът, че от вестника му „ се е интересувал изключително много самият Васил Левски“, ние нямаме въпроси към г-н Пламен Павлов, вярваме засрамени…
Поднасяме един впечатляващ откъс за Ботьов от цитираната статия: „ Ние не можем да гледаме по един и същи начин на Ботев по времето на 1869 –та г. и през 1875 –та или 1876 – та. В това ветрило ние можем да видим едни младежки радикални идеи, които са близки до анархизма, по времето, когато е бил в Русия, и един Ботев от 1875, когато той вече е бил улегнал човек, склонен на контакти с Великите сили. Човек, който се изявява като политик. Да не забравяме, че воеводата на четата е нещо като политик, като държавен глава на тази единица от българи. А чисто военният командир е Никола Войновски – офицер.“ Край на цитата. Шокира ни появилото се внезапно име „Войновски“, но отминаваме тихо, както и той тихо присъства и тихо отсъства от Ботьовото общество!
Уважаема редакция, уважаеми г-н Пламен Павлов, моето и на слушатели, които са ми познати, мнение е следното:
Не можете да изпратите трети куршум в Ботьов, защото той е в четвъртото измерение – във времето и завинаги! Ботьов е жив, с цялата своя вселена от минало, настояще и бъдеще, вселена на точното слово, на истината и на свободата! Ботьов е български, наш, но ние, ние кои сме ???
Ботьов е наш, но не е един от нас със своите титанични промисли, дълбочини и висини на мисълта, със своята действителна дейност и живот! Скромно и в самота признаваме, че мечтаем да се равним с него.
Вие г-н Пламен Павлов, по Ваша воля, сте вън от класацията на Ботьовите последователи! (по наше мнение)

https://www.youtube.com/watch?v=AxftriFhczo

Предишна статия

Бойко Рашков: До седмица внасям сигнал срещу Борисов в Прокуратурата!

Следваща статия

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В КАЛОЯНОВО НЕ ИЗБРА ВРЕМЕННО НОВ КМЕТ

Други интересни