Мафията има едни и същи правила!

Автор: Няма коментари Сподели:

Годината е 2020. Един бос, свързан с подземния свят и много близък до политическата класа, внезапно бяга от родината си заради опасност от преследване. Бил предупреден от някого по високите етажи. И така, от една чужда държава започва да разказва за политическия чадър над него и участието на представители на властта в престъпни схеми. Годината е 2020. Мястото обаче не е България.

Турският мафиотски бос Седат Пекар привлече вниманието към себе си, след като публикува няколко видеоклипа в YouTube, в които направи тежки обвинения към политическата класа на Анкара – че влиятелни лица са замесени в убийства, изнасилвания, трафик на наркотици, злоупотреба с власт и всевъзможни криминални деяния. Дълго време над него и бил разпънат политически чадър и Пекар е пазен от наказателно преследване.  

После нещо се случва, министър предупредил мафиотът, че ще бъде задържан и така Пекар бяга. А от чужбина започва да изважда на светло тъмната страна на властта в Турция. Разследване по изнесеното няма.  

Казаното обаче определено е удар по имиджа на държавния глава Реджеп Ердоган, който все пак трябваше да вземе отношение. Определи Пекар като “жалък и недостоен човек”. 

“Подобно на терористичните организации, тези криминални банди са една отровна змия”, посочи още Ердоган.  

Това подозрително напомня на един друг случай. Този път – у нас.  

Скандалът с бившия хазартен бос Васил Божков е плашещо идентичен, а за съжаление не е единствения, особено през последната година и половина. Изглежда дефиницията “мафиотска държава”, като пример за която е сочена милата ни България, не е случайна.  

Какво се случи?  

Бившият хазартен бос Васил Божков стана обект на преследване, след като първо с промени в Закона за хазарта лотарията бе одържавена и така се сложи край на частния лотариен бизнес, който се управлява основно от Божков. ФК “Левски бе заплашен от фалит.  

После стана ясно, че поради една или друга причина държавата не е събрала 700 милиона от хазартни такси и Божков е ощетил България. Започнаха и други разследвания на прокуратурата, повдигнати бяха 18 обвинения срещу бившия вече хазартен бос, който пък и към днешна дата се намира в Дубай.  

И така, от Дубай Васил Божков започна да вади на светло мръсните игри над задкулисието – как върху него е бил разпънат политически чадър, за който е плащал милиони левове в кеш на “конкретни лица”.  

Божков публикува и снимки от SMS кореспонденция между него и бившия вече премиер Бойко Борисов, в които се комиентират имена на футболисти от “Левски”. По повод разпространените от Божков съобщения, премиерът каза преди началото на едно от заседанията на Министерския съвет, че от 10 години ползва един и същ телефон, на който дори няма кирилица. Телефонът стоял в охраната и Борисов друг нямал и не ползвал. 

“Много са ми интересни тези, които се имат за големи мъжкари в живота, а като някакви лелички са си пазили години наред “Помагай!”, “Мерси“, “Честит рожден ден!”. Ако съм имал ей толкова съмнения, че нещо нередно правя, аз нямаше да напиша”, посочи Борисов по онова време. Реакцията е доста идентична като тази на Ердоган. 

За съжаление на лидера на ГЕРБ Божков не бе единственият бизнесмен, който заговори за държавен натиск и обвързаности. В едно от последните заседания на Комисията за ревизия на управлението на Борисов в 45-тото Народно събрание земеделецът Светослав Илчовски заговори за нечисти схеми и фиктивни обороти на фирмата “Градус” на Иван Ангелов. Самият той пък без да иска призна, че Борисов му помагал за бизнес сделки в чужбина. 

Този път прокуратурата се задейства и започна разследване. Не е ясно как ще приключи. Съмненията се пораждат от простичкия факт, че без много оповестена информация държавното обвинение излезе с печалното заключение “Няма данни за престъпление” при разследването на изтеклите в пространството записи и снимки от Борисовата спалня, на които се виждат милиони евро и златни кюлчета с неясен произход. 

Всички обаче истерично повтарят “Дайте доказателства, иначе са само сухи твърдения”. Вижте само какво става с последните твърдения за подслушване на опозиционни за предишната власт политици. Вижте какво се случва с твърденията за съмнителните кредити на шепа фирми от Българската банка за развитие.  

Какъв е изводът? Мафията има едни и същи правила. А когато няма нормално работещи институции се случва това, което се случва в Турция. А и у нас.

                                                                 Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/godinata-2020-edin-bos-biaga-chujbina-zapochva-vadi-mrasnoto-beljo-vlastta.html

Предишна статия

Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във вторник ще се разделят с постовете си

Следваща статия

Престъпниците и мафията обичат тъмнината и тайните. Светлината ги плаши, защото лъсват злодеянията им и се разбира, че говорят едно, а вършат съвсем друго…

Други интересни