Сценариите и новите управляващи СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ … ПОСТОЯННО ПРАВИТЕЛСТВО?

Автор: Няма коментари Сподели:

Сценариите и новите управляващи
СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ
… ПОСТОЯННО ПРАВИТЕЛСТВО?
**** Политическата криза и международното положение
.
Когато говорим за служебния кабинет на президента Радев, не бива да се забравя, че има висока вероятност той да се превърне и в редовно правителство.
Защо?
Заради три обстоятелства:
1. Театърът с неуспешната мандатна въртележка в Народното събрание може да се разиграе отново.
2. Възможно е Конституционният съд може да отмени поправките в Изборния кодекс.
.
А. Ако такова решение се вземе след изборите
• то ще създаде огромно политическо напрежение и основание те да се оспорват, вкл. и пред Конституционния съд ;
• ще е основа за гласуване на законодателно предложение от редица партии (ГЕРБ, БСП) за нови извънредни избори (те имат мнозинството в този парламент, може би и в новия);
• и за капак ще създаде основание за бойкот на парламента от загубилите или недобре представили се партии (ГЕРБ, БСП, Мутри вън), което ще направи парламентът неработоспособен
.
Б. Ако решението се вземе преди изборите (например десет дни или седмица), влизаме в дебри, непосочени в Конституцията и законите. И в следните проблеми:
• провеждане набързо и без пръсти на тези избори по старата система с всички проблеми , които дефицитът на време ще създаде;
• до отлагане на изборите и насрочване на нова тяхна дата с решение на президента и/или с решение на Народното събрание, което в този сценарий Б е много вероятен
.
Засега няма произнасяне от съда за допустимост на това искане, а времето хвърчи. По правилата, ако се допусне такова разглеждане, на всички заинтересовани страните се дава 30-дневен срок да изложат становищата си. И чак тогава делото се насрочва.
По всичко изглежда, че вариантът ще бъде А.
.
~~~~СТАРОТО – ПО НОВОМУ! ОХ!~~~~
.
Но независимо дали е А или Б, и в двата случая вероятността за служебен кабинет за неопределено по продължителност време е висока.
Следователно макар и с относително кратък мандат спрямо редовния четиригодишен той ще постоянен. И същевременно лишен от редица прерогативи на нормално правителство.
Две са съществените от тях: промени в законодателството и глобални външнополитически решения.

Първото означава продължаваща неефективност на Прокуратурата и на съдебната власт.
Второто означава измиване на ръцете политическата каста у нас като Пилат Понтийски .
Измиване на ръцете, защото целта на целия политически спектакъл досега и на онзи, който ни очаква, е във второто обстоятелство – международното положение, както казваха навремето при социализма.
.
Защо беше разигран този театър?
И защо ще продължи да се играе?
Защото България е колония както на Изтока, така и на Запада.
А те се карат.

Предстои и среща Байдън- Путин (в края на юни, от която нищо не очаквам)
Предстои и война на Кремъл срещу Украйна (вероятност над 50%).
Заради тези събития целият български политически елит разигра дружно и обединено скеч, наречен отказ от мандат.
Или както казва една сентенция – умно куче в мъгла не лае”.
Когато си колония едновременно на две влезли в конфликт конфигурации, се случват едно от тези неща:
– не се определяш към кого ще принадлежиш изцяло и затова двете конфигурации те сритват така, че те боли десетилетия след това;
– определяш се и показваш специфично движение на ръката на ватмана на едната от метрополиите. Задраскваш бившият ти господар, макар че ще побеснее. Ако избрал правилната страна – печелившата, всичко е наред. Ако си избрал неправилната, може държавата ти да изчезне като държава (бивша Югославия) или да превърне в несекваща огнена жарава (Сирия)
.
****************************
БЕЛЕЖКА
Знам, че написаното звучи изключително цинично. Но когато хората са стигнали до там, че започват да трепят помежду си, за никакъв морал и нравственост не може да става и дума.
Пиша така, защото обяснявам на онези, които имат емоции и чувства, че освен тях съществува и рационалност, и разум. Алогично е да си рационален и разумен в своя личен живот и битие и емоционален в привързаността си към Москва. Защото тази сърдечна привързаност – твоя и на хилядите като теб, която е разменна монета в геополитическия шах, утре може да ви струва много скъпо в условията на сблъсък – дори на цената на твоя живот и живота на близките ти.

Аз не крия своята позиция като президента ни Радев и не демагогствам като експремиера ни Борисов. Открай време, от началото на прехожда и далеч преди разгорялата се нова Студена война съм ясен – нова България е била, е и трябва да бъде част от Запада, а не от Изтока. И е недопустимо да е приседнала едновременно на два стола, което е най-удобната поза за разчекване.
****************************************************
.
~~~~~~~~~~ДИЛЕМАТА~~~~~~~~~~~~~~
.
Но съвсем близо е времето всеки, вместо да мълчи или да демагогства, ще трябва да се определи. Истински!
Засега (но засега) за Запада са коалицията ДБ, има изявление на Слави Трифонов (но значима част от партията му са лица, тясно свързани и зависими от Изтока и неговата пета колона у нас) и ДПС (като демагогия).

БСП е за Изтока, разни патриоти и разни, ох „консерватори”, съюзяващи се с тях, Копейкин, Воля и т.н., и т.н. са пионки в ръцете на Кремъл.
ГЕРБ е на половинчати позиции, приседнал на три стола – този на Путин, този на Байдън и този на Меркел и Макрон. Критикувайки Радев, че укрива Декларацията на държавите от Б9, остро осъдили руските действия, вкл. и терористичните диверсии у нас, и Бойко Борисов като стар кадър на ДС, и уж прозападния му подгласник Даниел Митов като кадър на новите времена се солидаризираха с Черно море на яхтите, а не на есминците – разрушители (западните военни кораби).
Обаче се разсейват какво правим, ако морето е море на крайцери и фрегати с ракети Калибър и „зелени човечета” – същите, които превзеха Крим и Донбас.
.
Разбира се, подкрепата на Румен Радев за острия тон в Декларацията нищо не означава. Въобще не означава, че е прозападно настроен.
Защо ли?
Ще си позволя жаргон – дреме му на Кремъл от разни декларации! Колкото повече, толкова по-добре, за ги използват в местната пропаганда за електората си, че външен враг ей на, сега ще нападне Русия. Същественото за Москва е да няма действия – санкции, ограничения, свиване на търговията, взиране в скритите руски инвестиции на Запад, в агентурата и лобитата й, в шпионската и диверсионна дейност, а не колко хиляди думи ще се изгорят срещу тях. За онези владетели там думите са дребни неприятности и нищо повече.
.
Ето това е основната дилема и пред политическите елити, и пред Радев, и пред неговия кабинет – как и на чия страна ще се определят, защото старото време на двуличие свърши и затова беше изритан Борисов, което си беше ясно още от миналата година (както посочих тогава, щом завърши Турски поток, Борисов става пътник.)

Ако не бъдат извадени документите за Турски поток и аферата с реактора, доставен за „Белене”, отговорът за дилемата ще е ясен.
Отговорът ще е ясен, ако не се разследва диверсионната дейност на руското ГРУ на наша територия. Отговорът ще е ясен, ако не се вземат първи мерки срещу енергийната ни зависимост, ако…
.
~~~~~~~~~ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
А сега да видим какво представлява самия кабинет. За част от тези хора вече съм ви информирал кой какъв е, когато са заемали едни или други постове. Затова сега няма да се разпростирам освен с някои изключения.
1. Като цяло кабинетът е от фигури, които роднински са обвързани с отговорна бивша номенклатура на БКП и комунистическата държава.
Правилото на прехода „не може днес да си Някой, ако вчера си бил Никой“ и този път беше спазено. Беше спазена и повелята на кастовата система, за която вече много пъти пиша и която е гибелна не само за България, но и за цели империи, както сочи дори близката световна история.
2. Повечето от министрите са хора с много висока компетентност и професионализъм.
3. Това правителство е несравнимо по компетентност с предишните правителства и деградацията на държавното управление при Бойко Борисов, по-компетентно е и от правителствата преди Борисов.
4. Кабинетът е балансиран – има етикиращо се като прозападно крило в него, има и необявяващо се, но в действителност проруско (тази балансираност въобще не е плюс, а недостатък)
5. Достойно е представено в него и Задкулисието, вкл и най-големите олигархични групировки като черноморско-националната ТИМ
6. Има както нови, засега некомпрометирали се лица, така и познати, а и непознати на публиката фигури на Задкулисието.
7. Партийният елит балансирано присъства в него – открито или прикрито, без този на ГЕРБ
8. Изненадата е отсъствието на министър на Слави Трифонов, на представител на основна партия като „Има такъв народ”. Нито един експерт, наблюдател, политолог или журналист досега не е обърнал внимание на този факт.
Е, няма как всичките до един да са неграмотни и кудкудякащи мисирки! Следователно мълчанието им е заповед по гарнизона, както образно се изразявам за повеля на Задкулисието. Защо ли?
9. Ясно личи структурното разпределение в кабинета – технократи за основния финансово-икономически блок, понеже без парите от ЕС сме за никъде, фигури на групировките в др. отраслови министерства, твърди като камък проверени лица в международно-силово-правосъдния блок на правителството.
Хм, така ли ли са решили дилемата, за която говорех десетина реда по-нагоре? И не става дума само за министрите, но и за състава на техните политически кабинети.

Ясно личи, че международния сектор в правителството и този по сигурността (външни работи, отбрана, МВР) е в ръцете на проверени, хм, другари от миналото. Пиша „другари”, защото обемът на моята информация сочи именно това. Вицепремиерът и шеф на МВР Бойко Рашков е бивш депутат и зам.министър на правосъдието от БСП, тясно обвързан както с групата на Жан Виденов, така и с Мултигруп. Точно по времето на това управление той израсна до ключова длъжност – шеф на Националната следствена служба. Това са факти, колкото и сега да се възхищава от него „Дневник”, а може би и затова се възхищава.
Другите са кадри от социализма. 32 години преход – 18-годишните тогава са станали почти 50-годишни. Господи, как така все не могат да намерят хора, които да образовани тук или на Запад, а не само в Московския институт по междудържавни отношения или Дипломатическата академия на СССР./Русия:

* министърът на отбраната Георги Панайотов е завършил този Институт през 1994 г.;
* министърът на на външните работи Светлан Стоев е образован в Дипломатическата академия в Москва.
* Янаки Стоилов – министър на правосъдието, винаги е бил от най-твърдолинейните в БСП, верен ученик на „стратега” Александър Лилов, който си мечтаеше за китайски тоталитарен модел у нас. От такъв министър модерно и демократично разбиране на правосъдието аз не очаквам и затова то ще си остане политически инструмент на Задкулисието.
10. Странна е фигурата в най-ключов сектор като енергетиката – един Живков. Той наследи навремето след избухналия скандал Митко Каратиста в ръководството на ЧЕЗ. През 2018 е отстранен като шеф на Борда и заедно с него от Електроенергийния оператор без обяснения. Същевременно имам одит, който сочи редица нарушения от една страна, а от друга – ДПС чрез хора на Пеевски завзе вакуума и се намърда в Борда.
11. Регионалната министърка Виолета Комитова се оказа далавераджийка. Чрез „Вая Холидей ООД“ се е облажила с 388 563 лв. (200 000 евро) подарък от европейските фондове за две „къщи за гости” в Приморската община. Естествено, те се ползват като семейни морски вили. Ако ще се борим с корупцията, такива хора нямат място в никакво правителство каквито и протекции и натиск да ползват.
12. Харвардският министър Асен Василев е излъгал яко в биографията си. Обяснението е дълго (мой пост преди 8 години, на 13 март 2013 https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/590448630984699
ЗАД ФАСАДАТА
КОЙ КОЙ Е В НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО
откъси
„Вече е правило как се подбират – да са от Хасково (ексминистър Делян Добрев е също от Хасково), да имат предприемачески бизнес, (Добрев го имаше, когато го назначаваха), да притежават елитно образование, получено в САЩ – поне на хартия (сега – от Харвард, предшественика му – от Уеслиан). И да са калинки.
(Делян Добрев се оказа калинка с фалшива диплома. Фактите за него са в мое ТВ предаване и в пост на стената ми във Фейсбук – 29 март 2012 година, което се оказа пророческо с предвижданията си.)
Давам официалната версия за образованието и бизнеса на новия икономически министър, а след нея и фактическата, вярната.
**** официалната:
„Асен Василев е завършил икономика в „Харвард“ и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети, частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.
*** А сега фактите за новия министър.
Той се оказа лице с много образи – публичен за нас и непубличен в информацията за евентуални работодатели поне от гледния ракурс на образованието му и бизнесспособностите му.
(цитати от онзи пост преди 8 години и нещо)
„Асен Василев има бакалавърска степен по икономика от Харвард и е ПРЕКЪСНАЛ ОБУЧЕНИЕТО СИ по JD/MBA програма (успоредна програма по право и бизнес администрация, провеждана съвместно от два университета) на Факултета по право на Харвард (Harvard Law School) и Бизнес Факултета на Харвард (Harvard Business School), за да подпомогне развитието на Everbread.
И други противоречия правят впечатление.
Едновременно учи за магистърска в Харвард, САЩ и по същото време е тук – в София, като от 2007 до юни 2009 е един от шефовете на пореден стартъп. От януари 2008 е директор на Център за икономическа стратегия и конкурентоспособност към СУ „Климент Охридски” – тук, в София, хем същата година му е последна в Харвард, САЩ.
Интересна фирма се оказа и неговата Everbread. На тези линкове например можете да се информирате за „успехите” в бизнеса на новия министър
http://companycheck.co.uk/company/06959942#accounts-tab
https://www.duedil.com/company/06959942/everbread-limited
Става дума за дълговете и активите
2010 г. задълженията са малко над 2 500 000 лири
2011 г. са вече над 5 000 000 лири
А 2012 г. нарастват на над 8 000 000 лири
Активите на фирмата обаче клонят към нула.
Лично аз бих я сметнал за попадаща в технически банкрут.
ІІІІІ § БЕЛЕЖКА от наши дни: и тя наистина фалира по-късно, завличайки много инвеститори, вложили като баламурници парите си в нея.
Фирмичката е обикновена офшорка с капитал 1 (една) лира и телефон и адрес под наем в едно село до Лондон. Великият „продукт“ е стандартна мини АПИ. След като прилапва парички от разни шарани, сега фирмичката затъва (за една година сайтчето пада от около 700,000 на 1,300,000 позиция, с около 900 посещения дневно, което е нищожна величина за търговец със самолетни билети.
Великият инвеститор Мортен Лунд, с който е работил Асен Василев и който колегите ми от всички медии превъзнасят, съобщава на 7 април 2010 г., че е фалирал и благодари на онези, които са го подкрепяли. Но или колегите-журналисти не четат, или най-вероятно ще си загубят работата, ако четат и съобщават“
(край на цитата от онзи пост)
И да го продължа сега, в наши дни. Фалитът е нормален – повечето стартъпи фалират. Да, ама при Асен Василев фалират всичките стартъпи. Освен това посочената компания Монитор, в която е бил консултант не е световноизвестната Монитор груп, а родна (адрес 70-72 Cherni vrah Blvd, Sofia 1407, Bulgaria, сайт http://thecompanymonitor.com/ .
Може и да е завършил бакалаварство в Харвард като бакалавър арт, при това с висок успех – над 50 точки, но по всичко изглежда, поне за мен, като мошеник. Харвардски възпитаник не означава автоматично почтен човек.
И последно…
Откъс от онзи пост:
„Засега на сайта в Харвард колидж не го открих. Намерих само две срещания с такова име от организацията „Аебтри”, но не знам дали става дума за същия човек. В Харвард са учили/завършили пет българи с такива имена. (5-ма Асен Василевци, от които 2 са икономика, 2 – право, 1 – др. специалност) По американските правила (с които се сблъсках и при разследването за подправената, фалшива диплома на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев) с цел защита на личната неприкосновеност американските ВУЗ, щатските власти и Държавния департамент не дават лична информация на чужди граждани освен по искане на тяхното правителство, и то ако преценят за необходимо да я дадат. Така че не мога да кажа за същия човек ли става дума или за друг.”
.
~~~~~~~~~~~~~~ЗАКЛЮЧЕНИЕ~~~~~~~~~~~~~
.
Финансовата и икономическа ситуация в България е такава, че волю-неволю този кабинет ще трябва да управлява по-почтено и не така крадливо като ГЕРБ и неговата коалиция.
Той е плод не само на президента, но и на реалната политическа, обществена и бизнесреда у нас. Само наивни хора могат да си мислят, че един държавник не може да не се съобрази с нея, но въпросът е за неговата мярка на допустимия компромис.
Ако „международното положение”, както казваха при социализма, се изостри, президентът Радев и това служебно правителство ще имат историческа отговорност да направят избор между нова национална катастрофа за страната или да поведат България в 21-ви век като част от обществото на съвременни и демократични нации.

                                                                                        Григор ЛиловImage title

                                                                               https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

МИШКИТЕ вече бягат!

Следваща статия

Ако се намери прокурор, който да разследва Гешев, той ще остане в историята!

Други интересни