За сведение на търсачите на истината за нашия народ и неговите достижения…

Автор: Няма коментари Сподели:

За сведение на търсачите на истината за нашия народ и неговите достижения слагам тука допълнителни сведения свъзанна с статии и книги за писмеността ни:

1) Кратка моя статия по въпроса за глаголицата и връзката й с древно-българските руни:

“Глаголицата е продължение на (пра-)българските руни или защо чертите и резките не са това, което си мислим”

https://trakiaworld.com/c/Bulgaria/Glagolitsata-e-prodalzhenie-na-pra-balgarskite-runi-ili-zashto-chertite-i-rezkite-ne-sa-tova-koeto-si-mislim-

2) Сведения предадени ми от проф. Асен Чилингиров:

Ще се радвам да продължите изследването си за глаголицата и кирилицата. Прочетете внимателно сборника ми с изследвания “Готи и гети”, но ще допълня, че това важи не само за моята статия в него, но също и за студията на Божидар Пейчев, където ще Ви станат ясни много неща, които пишете по интуиция, но за които съществуват документи и още много други сведения, които “науката” прикрива – или прикрива своята неграмотност. Между другото какво означава името “Черноризец Храбър”, какво означава “с черти и резки”, но също и преди всичко подробности по цялата история на двете азбуки, която история се допълва още значително от следващите мои и чужди изследвания. Между другите мои изследвания ще ви обърна особено внимание на моята книга “Бележки за българския език” – макар и без непубликуваната нейна четвърта част “За нашата писминост”. Ако прочетете пък и другите мои книги, “Готи и гети 2” и “Готи и гети в историческите извори”, а особено нейните последни 20-30 страници, ще получите още някои сведения защо в науката се крият много подробности, свързани с нашата азбука и изобщо с нашата история.В науката е много важна последователността в изследванията и нейното прекъсване често води не само до недоразумения, но и до погрешни изводи. И се получава затворен кръг, от който няма излизане.Моите изследвания са всички без изключение свободно достъпни в интернет. Въпросът с НАШАТА азбука е предмет на много манипулации и съзнателна дезинформация – също както и въпросът за езика на нашия народ, който независимо от обогатяването му с нови думи и понятия в основата и в граматиката си е почти същия, както преди шест хиляди години. А това не се харесва на враговете му на изток, но също на запад, север и юг. А независимо от графиката и формата на писмените знаци, нашият народ през цялата своя шестхилядигодишна история е имал ВИНАГИ писменост, при която е можел да записва и звуците, които нито гърците, нито останалите “славянски” народи  могат да произнасят, но са съществени за нашия език.

В допълнение, още в статията ми за Именника, поместена в Богословска мисъл, в началото на този век, пиша – освен какво значи „чърти и резки“ – защо с руническата азбука не може да са написани имената на българските князе, чиято коректна (българска) форма не може да се предаде нито с гръцката, нито с латинската азбука или с китайски, респ. с японски писмени знаци и египетски йероглифи. И тази моя статия може да свалите от същия сайт „От извора“. И тук, както при „Черноризец Храбър“ се касае за ОСНОВНО ПРИНЦИПНО недоразумение и непознаването на елементарни истини от страна на историците и филолозите. И за нежелание да знаят истината.

Препратки към книгата “Готи и гети” на А. Чилингиров (първото издание може да се свали в ел. формат). 

Преговорите са много добри за изчитане и уведомяване по въпросите, които обсъждаме тука:

https://www.otizvora.com/2009/06/309/

https://www.otizvora.com/2010/08/2108/izteglete-tsyalata-kniga-goti-i-geti-iz/

3) “Траки, готи, славяни” – Петър Георгиев:

https://www.otizvora.com/2010/07/2079/

Въпроса с произхода на нашата азбука или по-точно азбуки и писмени системи трябва да се разчепка много добре – там са скрити много отговори. Има трудове по въпроса, които трябва да се прегледат, като този по-горе. Днешните славяни са предишните траки с ядро Балканите и българите като тяхна най-древна родина и ядро. Защо българите са ядрото и създателите на тази цивилизация, няма нужда от обяснение ми се струва, но и да има, ще става ясно с времето. Трябва да се сглоби картината кога/как/кой създава нашите писмени системи и тяхната еволюция във времето от хиляди години назад във времето до сега.

Относно славяните и пан-славизма:

Ако се използва правилно от нас и тази концепция се трансформира и развие, то това е входна врата за прокарване на българските интереси – България, българите и Балканите като люлка на българо-славянската цивилизация, която е продължение на тракийската цивилизация. Важното тука е да осъзнаем, че България макар и малка към днешна дата, българската общност и българо-славянската общност е огромна и има нужда от обединяващ елемент, който само ние можем да дадем, като нейна люлка и най-осъзната, развита и древна култура сред всички останали нейни разклонения. Време е да мислим и да имаме имперски амбиции и цели, както нашите древни държави и царе, ако искаме геополитическия вятър да не ни отвее, както и отново да се превърнем в един от центровете на света, какъвто винаги сме били заедно с другите славянски страни.

Това налага празника 24-ти май да се преформулира като празник на българо-славянската писменост и култура, който най-точно отразява, както историческата истина, така и геополитическите амбиции, които следва да имаме. Наименованието само на български, няма да има този приобщаващ и другите славянски/тракийски народи елемент, както и дори да се използва “Празник на българската култура и славянска писменост” пак се получава разделение, което не подчертава източника – а именно България и българите. Затова, за мен, “българо-славянски” е единствения начин, който би бил адекватен да се използва.

Само напред и нагоре по спиралата на успеха!

Един за всички, всички за един!

За съвършенството няма граници!

Стремежа към свобода е вечен!

Успеха в живота зависи от степента на вдъхновение!

Автор: Д-р фн. Стоян Йорданов (фн = физическите науки)

Предишна статия

Васил Петров с нов студиен албум за Международния ден на джаза и негов рожден ден

Следваща статия

Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН

Други интересни