Румен Радев: Всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч

Автор: Няма коментари Сподели:

Всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч. Това каза президентът Румен Радев, който в подножието на Плана планина даде началото на президентската инициатива: „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

Инициативата за залесяване ще се осъществява на различни места в цялата страна, с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци, два пъти годишно – пролет и есен. Президентът направи обръщение към участниците. Той даде старта на инициативата, като засади бели брези.

„За мен е особена радост, че всички заедно се включихме в тази президентска инициатива, която се зароди миналата година. Радостно е, че много млади хора, институции и неправителствени организации, студенти и преподаватели, се включват с готовност в тази инициатива.

Да засадим дърво, да възродим българската гора, не е просто лозунг. Това е начин на възприемане на света, това е начин на живот, защото засаждането на дърво е своеобразен акт на полагане на нов живот“, каза президентът Радев.

По думите му, нашите гори са част от нашата национална памет и идентичност, и дори в най-тежките векове на робство, народът ни е черпил вдъхновение за своето творчество от българската гора, черпил е упование, сила и закрила за националното ни освободително движение. Днес осъзнаваме, че ако искаме да имаме чиста вода, въздух, почва и храна, трябва да пазим гората, която ни предпазва от ерозия, от наводнения и от суша, допълни държавният глава.

Днес ние показваме, че българинът е съпричастен към своето бъдеще, съпричастен да даде на следващото поколение по-здравословен, по-зелен и по-красив свят.

Днес показваме, че продължаваме традицията, подета от 1925 г., наречена Празник на залесяването. Всички млади хора са гарант за това, защото те са бъдещето на България и те днес „залесяват своето и на България бъдеще“, добави още Радев.

                                     bta.bg                               https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Да рушиш, да грабиш, да разхищаваш било по-лесно, отколкото да градиш!

Следваща статия

Нашите дерибеи бранят властта си със зъби и нокти, защото я чувстват своя собственост

Други интересни