Журналистката Мира Баджева

Автор: Няма коментари Сподели:

                       Мира Баджева

Нищо не консолидира така, както общ противник, който е едновременно агресивен и коварен. Тази насипна маса от непознаващи се, разнолики и разноидейни хора в партиите на протеста, които току-що влязоха в парламента, само ще се превърне по-бързо в “стиснат юмрук” (нарочно препращам към оня пророчески в някакъв смисъл жест на президента Радев).

Тяхната ахилесова пета са различията и подозренията помежду им, но арогантността насреща им помага спешно да ги заличат.
ГЕРБ играят играта, позната им от предния път, и се опитват да възпроизведат същия ефект като през 2013-та, ала вече го няма плашилото със завръщащите се на власт комунисти, няма го и широкият гръб на Пеевски. В този смисъл, какво огромно облекчение е третото място на БСП, периферното ДПС и доста разумното към момента поведение на Слави Трифонов.

Борисов е силен тактик, но има слабо място – суетен е и не умее да губи. Няма да издържи психически на дълга тотална изолация. Все още се надява това да е преодолимо. С животинския си инстинкт, когато е ранЕн, избира да се скрие далеч от чужди очи, докато се усети силен. Не че не знае как да се бие – все пак е уличен боец по произход, но в неговия свят да падне публично от някого означава да бъде скопен на символно ниво. А той не може да си го позволи – там, където управляват законите на улицата, символната загуба на силата е по-страшна от същинската.

В ГЕРБ симулират веселост от типа “ние вече сме айляк”, но тя не предсказва нищо добро. Ще се ударят много лошо в комбинацията от прагматичността на Слави, интелигентността на Христо Иванов, процедурния опит на Мая Манолова и Таня Дончева (защото демокрацията е процедура) и праволинейността на Радев. Борисовският маниер да шамаросва и да съблазнява (по възможност едновременно) не работи при тия хора – те вече са го минали, били са там. 

Всички са изключително мотивирани сега да създадат могъща машина за демонтаж на Борисовото наследство. Задачата им се облекчава от факта, че имат общи цели, но различни приоритети и могат да си разпределят територията: за хората на Слави това са изборните правила, за тези на Христо – съдебната система, за “триото” на Мая – ролите на ревизор и омбудсман. Ако Борисов беше поне малко способен на искрено смирение, това щеше да му свърши повече работа в момента. Но той не го умее. И слава Богу. 

                                                     Журналистката Мира Баджева, Фейсбук

https://frognews.bg/novini/mira-badjeva-borisov-simvolnata-zaguba-silata-strashna-sashtinskata.html

Предишна статия

Харемът на Бойко…

Следваща статия

Политическата радиация също убива…

Други интересни