Оскверняването и разрушаването на българското историческо наследство е акт, който не бива да бъде подминаван от нито един българин!

Автор: Няма коментари Сподели:


Възраждане пита посланика на Украйна в България за Малая Перешчепина

След липсата на каквато и да е реакция от страна и на българските, и на украинските власти, Възраждане предприе действия по повод на случилото се в село Малая Перешчепина, Полтавска област на 5-ти април 2021 г.

На 12-ти април 2021 г. беше изпратено писмо до Н.П. Москаленко Виталий – извънреден пълномощен посланик на Украйна в Република България със запитване: Какви мерки са взети за прекратяването на подобни прояви спрямо българското културно-историческо наследство в Украйна? Какво ще бъде обръщението на украинските власти към българския народ, когато български паметник, известен по цял свят, е не просто осквернен, а напълно разрушен?

Поводът за писмото е случилото се на 5-ти април 2021 г.  През нощта на 4-ти срещу 5-ти този месец неизвестни лица са подкопали и разрушили паметника на хан Кубрат. Забележете: не просто осквернили, а НАПЪЛНО РАЗРУШИЛИ! Сигнал за това подава кметът на село Малая Перешчепина, Полтавска област, който е уведомил местните органи на МВР. Украинска медия е публикувала три красноречиви фотографии. На тях ясно се вижда ситуацията „преди” и „след”, показваща състоянието на паметника.

През 1912 г. в Малая Перешчепина е открито най-голямото българско съкровище, датирано от времето преди Аспарух. Общата му маса е 25 кг злато и около 50 кг сребро. Археолози и историци установяват, че съкровището е част от ритуалното погребение на владетеля на Велика България – хан Кубрат. Малая Перешчепина е място за поклонение на българите от цял свят. Ежегодно се събират пред паметника на великия владетел Кубрат, който сега е напълно  разрушен.

Това далеч не е първият случай на вандалска проява спрямо българското културно-историческо наследство на територията на днешна Украйна. Вече два пъти е оскверняван паметникът на българските опълченци в Болград, който беше заливан с боя и изрисуван с надписи „чемодан, вокзал, София“.

Оскверняването и разрушаването на българското историческо наследство е акт, който не бива да бъде подминаван от нито един българин. Липсата на реакция и незаинтересованост на българските властимащи показва само едно – незачитане на българската национална идентичност, липса на съзнание за нейното съхранение и опазване на историческото ни минало. В следствие на подобно действие или бездействие от страна на българските власти, ние се придвижваме към времето, когато ще бъде постигнато обезличаване на националното ни самосъзнание и децата ни няма да знаят, че са потомци на велик народ.

За връзка с политическа партия Възраждане: 0878 98 68 91 – Димитрова

           С уважение,

                               Екипът на Възраждане


Предишна статия

Теодосий Теодосиев – Тео – Най-любимият учител!

Следваща статия

Архангелск музей “Малките Корели” (Част трета)

Други интересни