„Оборище 5“ представя Мигал, която рисува със злато

Автор: Няма коментари Сподели:

Българката, живееща във Франция, е създател на уникална техника в изкуството

Ювелирните произведения на българската художничка Миглена Шанова-Мигал за първи път ще бъдат показани пред родна аудитория. Това ще се случи в салонната зала на галерия „Оборище 5“, където ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на изключителните творби от 10 до 17 април.

Официалното откриване на експозицията ще се състои на 13 април, вторник, от 19.00 часа, когато и самата Мигал ще бъде представена на публиката. Специално за събитието талантливата художничка ще презентира и уникалната техника, с която създава своите работи.

Миглена Шанова-Мигал, която е завършила Националната художествена академия в София, но от години живее основно във Франция, е автор на световна иновация – техниката Grapo. Тя е изключително интересна и позволява да се изработват много фини, ювелирни графики със злато, които могат да бъдат в огромен размер – нещо, невъзможно за постигане с друга техника. И това ще може да бъде видяно на изложбата, която ще включва 11 експоната – както от дебюта с Grapo преди близо 20 години, така и съвсем скорошни. Най-големите формати там ще са с височина 2 метра. В залата ще бъде експониран и новият златен шедьовър на Мигал – абстрактна композиция, изработена с голямо количество злато за колекция на Fendi, поради което е с изключително висока стойност –

оценява се на около четвърт милион лева

Ще бъде показана и картината, направена специално за фондацията на принц Албер Втори в Монако. Погледната от близо, тя е като изтъкана от много фини златни нишки, които могат да бъдат наблюдавани с лупа. Любопитното е, че при промяна на ъгъла и точката на наблюдение, картините променят визията си, цветовете си, понякога и образа. Това подчертава уникалността на техниката Grapo. Тя борави с много нестандартен материал като основа – специален вид стъкло, което художничката изписва от Обединените арабски емирства, и образът се изгражда от обратната страна, като негатив. В процеса на работа авторът няма визуален контакт с образа, което определя изключително високата степен на сложност. Не е възможно да се правят копия на произведенията с Grapo. Това също определя тяхната висока стойност.

Самият принц Албер, подобно на много известни личности в колекционерските кръгове на Монако, притежава картина на българката. Творбите за предстоящата изложба ще бъдат доставени в изложбената зала едва в деня преди откриването и ще бъдат представени при екстремни мерки за сигурност, тъй като представляват изключителна ценност с материала и виртуозната си изработка.

Всички творби ще могат да бъдат не само разгледани, но и закупени.

Входът за събитието е свободен

но посещението ще се осъществява при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На изложбата ще бъде представен и новият „златен“ албум с репродукции, посветен на техниката Grapo, с която се създава изкуство на високо професионално ниво.

Галерия „Оборище 5“ е наследник на известната Галерия за модерно изкуство, която през годините реализира хитови изложби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Анди Уорхол, Деймиън Хърст и др. Бидейки уникална за България и Източна Европа, галерията, създадена от Деница Атанасова-Гергова, продължават да лансира световни автори пред българската публика. „Оборище 5“ е единственото място в България, в което творби на световноизвестни художници не само могат да бъдат видени, но да бъдат и купени, изтъкват от мениджмънта на галерията.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/oborishte-5-predstavja-migal-kojato-risuva-sys-zlato-258570

Предишна статия

Българи създадоха мрежа, която не пропуска мръсния въздух в помещението

Следваща статия

Иван Тренев – 200 години от рождението на Раковски – нови факти!

Други интересни