Захарова: Западът си измисля как да демонизира Русия

Автор: Няма коментари Сподели:

Западните държави продължават да измислят претексти, за да демонизират Русия и бившия Съветски съюз като агресори, които нарушават човешките права, заяви в неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Те продължават да изобразяват нашата страна и бившия Съветски съюз в исторически контекст като държава агресор, като държава, която не зачита правата на човека, която ги нарушава година след година, десетилетие след десетилетие“, заяви говорителката на руското външно министерство.

„Те продължават с разказването на тези истории, от които се вдига косата на човек, за да се изгради структура, която те наричат кървавия Кремъл и се нуждаят от все повече и повече тухли за това “, каза тя в интервю за „Воскресни вечер “(неделна вечер), предаването на Владимир Соловьов по телевизионния канал„ Россия-1 “ .

Захарова заяви това, коментирайки твърдения за монахини, убити от съветски войници в Полша.

Live Science, интернет медия, заяви по-рано, цитирайки полския Институт за национална памет, че археолозите са изкопали останки от монахини, за които се твърди, че са убити от съветски войници в края на Втората световна война в Северна Полша

По време на брифинга в петък Захарова нарече тези твърдения „опасно безумие“.

Тя коментира и регулирането и цензурата на онлайн пространството от западните страни.

С действията си западните държави само ускориха регулирането на интернет сферата, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Именно те се постараха да ускорят това, което спираме възпрепятстваме да се направи от доста дълго време“, каза тя.

„Чувствахме се смутени от необходимостта да наложим регулаторни мерки в киберпространството. По отношение на американските интернет монополи“, каза тя в интервюто си за „Воскресни вечер“ (неделна вечер) на програмата на водещия Владимир Соловьов по телевизионния канал „Россия-1“.

„Продължихме да мислим как може да бъде възприето, дали ще нарушим някакви принципи. Не, няма, защото те бяха нарушени отдавна от колективния Запад“, подчерта тя.

Според руския дипломат интернет монополите и западният политически естаблишмънт зад тях, по-специално Вашингтон, НАТО и Брюксел:

„Се ръководят само от собствените си интереси, политически съображения и нежелание за провеждане на лоялна конкуренция“.

„Те демонстрират неморално поведение в мрежата, създавайки монополи, пренебрегвайки собственото си законодателство, международното право и, разбира се, нашите руски закони“, каза тя.

Захарова добави, че Русия изготвя пакет от документи и законопроекти за защита на руските журналисти, средствата за масова информация и обществеността.

   

“Тревожен знак” – наблюдател на Washington Post за плановете на Русия и Китай за съвместно създаване на лунна станция

/Поглед.инфо/ Съвместните планове за изграждане на изследователска станция на Луната показват, че Русия и Китай се приближават към сключването на съюз срещу Запада, предупреждава журналистът Хенри Олсен в статията си за The Washington Post. Олсен обаче не вижда заплахата непоследствено в съвместната лунна програма, посочвайки очакваното време на създаването на станцията и на американската космическа програма Артемида.

Подписването на меморандум за разбирателство между Русия и Китай за сътрудничество при създаването на Международната научна лунна станция е „тревожен знак“, показваща, че страните се приближават към създаването на фактически съюз срещу Запада, пише колумнистът на Washington Post Хенри Олсен . Въпреки това журналистът нарича пряките последици от сътрудничеството между Москва и Пекин в процеса на създаването на лунна станция „минимални“.

Според Олсен самата изследователска станция на Луната не представлява заплаха за западните страни. Факт е, че нито Русия, нито Китай все още нямат възможност да я построят. Освен това, съвместните планове предполагат, че той ще бъде построен едва през 2030-те години, а астронавтите ще бъдат изпращани там дори по-късно.

Американците не трябва да се страхуват и по друга причина – САЩ могат да изпреварят Русия и Китай в създаването на собствена база. По-специално, космическата програма на НАСА “Артемида” предвижда завръщането на хората на Луната до 2024 година. Проектът също така планира изграждането на орбитална лунна станция Gateway. В допълнение към НАСА и включените американски частни компании, в програмата участват осем държави, включително Великобритания, Италия, Япония и Обединените арабски емирати.

В тази връзка Олсен смята, че подписването от Русия и Китай на меморандум за създаването на лунна станция може да бъде също не толкова сериозен план, а само „опит за пропагандно противопоставяне на ръководения от САЩ консорциум“. Подобно сътрудничество обаче все още е „тревожен знак“ за западните страни.

През по-голямата част от последното десетилетие Москва и Пекин се сближават все повече и повече: Русия продава модерни оръжия на Китай, който някога е смятала за конкурент, страните провеждат съвместни военни учения, в които участва и Иран, а руският лидер Владимир Путин като правило не изключва изграждането на военен съюз с Поднебесната империя.

Друга причина за безпокойство за американския президент Джо Байдън е “появата на оста Москва-Пекин-Техеран“, която едновременно може да застраши интересите на Вашингтон по целия свят. Според Олсен за САЩ често е трудно да се справят с една криза, да не говорим за три или четири кризи едновременно.

И все пак Байдън изпрати смесени сигнали за това как възнамерява да се противопостави на това сближаване между Русия, Иран и Китай. Американският лидер каза на европейските си съюзници, че “Америка се завръща“, но все още не е ясно как това ще се отрази на позицията на САЩ по отношение на Русия.

В Близкия изток САЩ заявяват, че подкрепят необходимостта на Израел да поддържа своята сигурност, като в същото време обмислят начини да върнат Иран в ядрената сделка, на която Израел активно се противопоставя.

На свой ред политиката на Байдън в Азия изглежда по-ясна на журналиста. Така, президентската администрация разреши спора с Южна Корея относно плащането за издръжка на американските военни бази в страната. В петък беше домакин и на виртуална среща на лидерите на страните от четиристранния диалог за сигурност (Quad), съюз на САЩ, Япония, Индия и Австралия, който администрацията на Байдън се надява да използва за сдържане на Китай.

Както пише обаче Олсен в статията си за The Washington Post, САЩ първо трябва да увеличат разходите за национална сигурност и космически програми. Според наблюдателя средствата, които страната изразходва в момента, не са достатъчни, предвид глобалните ангажименти и интереси на САЩ.

Превод: ЕС 

https://pogled.info/svetoven/trevozhen-znak-nablyudatel-na-Washington-Post-za-planovete-na-rusiya-i-kitai-za-savmestno-sazdavane-na-lunna-stantsiya.127169                                
Предишна статия

Как да се обясни необяснимото за мен поведение на нашето общество?

Следваща статия

НАШАТА ВЯРА

Други интересни