Елате с нас нагоре към и преди пещера “Утроба”

Автор: Няма коментари Сподели:

                                             https://www.youtube.com/watch?v=fiCbkhM6sMo

След посещението на Екопътека Чилингира, за която вече ви разказах, се въодушевих още повече да разгледам колкото се може повече уникални места в България. След малко проучване в интернет и прочитане на няколко пътеводителя, списъка ми ставаше все по-дълъг и по-дълъг. Пещера Утробата привлече вниманието ми още преди много години. И това е мястото, което смятам, че трябва да се посети от всеки.

Ако искате да знаете с кого отидох на това пътуване, продължавайте да четете след информацията за пещерата! Това пътуване беше изцяло организирано от една група, за която задължително трябва да знаете, ако обичате пътешествия из България.

Пещера Утробата гледка

Как се стига до пещера Утробата?

Локацията на самата пещера Утробата може да намерите дори и в Google Maps (ако напишите “Utroba Cave”). Намира се на 20 километра от Кърджали (или 275 км. от София, 94 км. от Пловдив и 400 км. от Варна).  От София и Пловдив се минава по един и същ път, така че за него ще ви разкажа, ако случайно нямате навигация.

Пловдив – Асеновград – Тополово – Новаково – Комунига – Соколите – Ненково

Пещера Утробата гледка

Изкачвайки се по-нависоко в Родопите ще ви се открият множество живописни гледки, и на места ще може да спрете да си направите снимки. Пътят до Комунига е много хубав и добре асфалтиран. След това става малко по-лош и се появяват повече дупки, но се минава лесно, даже и с лека кола. Карайте по продължението на язовира и още на главния път ще видите голяма табела отляво, отбелязваща началото на екопътеката към пещера Утробата. Точно там има и къде да си оставите колата.

Пещера Утробата табела

СЪВЕТ: Не забравяйте да вземете вода и слънцезащитен крем. По пътя нагоре няма откъде да си налеете вода. По-голямата част от него минава под слънце и без сянка, така че слънцезащитен крем или шапка са задължителни.

Пещера Утробата екопътека

Как се стига до пещера Утробата?

Пътят до пещерата не е много труден. Разбира се има и денивелация, тъй като трябва да се качим на високо, но пътя не е много стръмен. Отне ни 1 час да го извървим от началото на пътеката до самата пещера с няколко кратки почивки. През целия път ще видите маркировка, така че няма как да се изгубите. Първата част от пътя преминава през много красива гора. Има няколко пейки и беседки, където ще може да си починете.  След като извървите целия път, ще ви остане само да изкачите дървена стълба, която води към 3 метрова цепнатина в скалата.

Пещера Утробата гора
Пещера Утробата гледка
Пещера Утробата стълба
Пещера Утробата екопътека
Пещера Утробата маркировка
Пещера Утробата

Пещера Утробата

Тази пещера представлява  едно от тракийските светилища. Както става ясно още от названието на пещерата, тя наподобява женски полов орган. Доказано е, че пещерата е била дълбока само 16 метра първоначално, но след това с човешка намеса е станала 22 метра.

Пещера Утробата гледка
Пещера Утробата гледка

В края на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.

Когато слънцето се намира ниско на север, тук може да се наблюдава едно специално явление.  Точно в 12 часа на обяд през процепа на пещерата прониква слънчев лъч на пода. Постепенно той се уголемява и се насочва към самия олтар. Това явление може да се наблюдава само през определено време в годината.  Лъчът е достатъчно дълъг само от средата на декември до средата на февруари.

Пещера Утробата форма

Над пещерата може да видите няколко изсечени ниши. Как е било направено и за какво са служели, така и не се знае със сигурност. Единственото, което се знае е че са били част от вярванията на траките и ще ги видите на много други места в Родопите.

                                               https://www.travellingwithdiana.com/bg/peshtera-utrobata/

Предишна статия

ВЕЛИКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ: ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Следваща статия

Идва ураган, който ще почисти Планетата Земя!

Други интересни