Само напред и нагоре по спиралата на успеха! (Втора част)

Автор: Няма коментари Сподели:

По повод 3-ти март споделям следните пожелания и размисли с вас:

Да показваме всеки ден, че сме достойни следовници на нашите предци – смелост, будност и действия са ключа към спасението и успеха. Да се стремим да правим неща, които да изумяват света. Да надскачаме себе си! Няма граници за съвършенството! Това си пожелавам и ви пожелавам и на вас.

Първа част: цък

В статията има две снимки на къщите на бъдещето – в случая това са СПА център и ресторант + оранжерии. Проекта в Българево е само началото – отработване на идеи и технологии за автономни селища, както и източник на ресурс за бъдещи проекти. 

Image title

Image title

След това ще се строят други подобни, но докато в Българево, ще е за даване на туристи под наем, то другите ще са за продаване. Един успешен проект да направим и от него ще следват много други като най-голяма моя цел е “Научен парк”. В него ще развиваме космическа програма – крайно време е да се включи и да се състезаваме с най-добрите. В “Научния парк” ще има и забавна част подобно на “Исторически парк” на Ивелин Михайлов, само че в образованието и наука – представете си го като Дисниленд на науката (по интересен начин преживяваш и ти показват науката). Концепцията и за него е вече разписана от мен, и само чакам подходящия момент – да се придобие съответния начален капитал, след което го започваме и него. 

Проекта в Българево е само началото – тръгваме с нещо по-просто и лесно. Като предприемаческо начинание, проекта е избран да е на място, което има потенциал, иначе няма как да се възвърнат вложенията. В региона има доста интересни неща – нос Калиакра (на 4-5 км), плажа Болата, резерват Яйлата, Балчик, “Исторически парк”. 

Подготвили сме презентация за интересуващите се да инвестират. Фирмата и архитекта, които сме наели работят в момента по 3-Д моделирането и по визуализацията на комплекса от 10-ет къщи + ресторант, СПА и т.н. Когато станат ще дооформим презентацията и ще ви информираме за възможностите. 

Като допълнение е важно да се отработи модела и схемата – целта е да сме изградили мрежа от неформални сътрудници и инвеститори, която ако достига до 100-1000 човека, които да могат да инвестират средно 10 000 лв. на проект, то ще може да движим проекти и бизнеси за 1-10 млн. лева, което за мащабите на България е доста добре. Така ние ще държим съдбата в нашите ръце, а не да разчитаме само на държавата. Така че утре ако някой от вас има идея за проект, може да я реализираме стига да има потенциал и да е готов да работи здраво за нея. Възможностите са неограничени!

Общността, която създаваме не е нужно да е на едно място – важното е да сме в тясна връзка един с друг и да действаме. Ако нещата по света и у нас много се влошат ще имаме една база от която да действаме. Градския човек при един катаклизъм е първия обречен, който си заминава в “по-добрия свят” – само да спре електричеството, водата или доставките на храна и градският човек си заминава първи.

Новото се ражда паралелно със старото – когато новото укрепне и се докаже, старото отмира естествено. Виждаме, че начина по който работят съществуващите структури – било то училища, държава, болници и др., не вършат работа и дори вредят. Няма кой друг да построи новите структури, които да работят по нов начин, освен тези, които са най-заинтересовани. Вместо да се надяваме, че някой спасител отгоре ще дойде и ще оправи всичко, по-добре е, и по-сигурно, ние да го направим – така ние контролираме процеса, следователно ще се случват нещата, както ние искаме.

Ето, ако не бяха тези трудности през последните 30 г. в България нямаше да има какво да ни стимулира да търсим и измисляме нови модели на действие и съществуване, да стигнем до тези идеи, които в един следващ момент да се превърнат във възход. Така че от висша гледна точка, разрухата, която претърпяхме е за добро – да ни събуди за активни действия и да намерим новия път на развитие, който да даде нов мощен тласък нагоре. Болезнено и неприятно е, но друг път няма. Най-важното е да спрем да разчитаме някой друг да свърши тежката работа вместо нас и да допринасяме нещо за общото.

Това което аз съм проумял е, че България е свръх-свръх богата държава – всичко ни е дадено наготово – земя, природа, история, култура, духовност, талантливи хора и т.н. Нямаме право да се оплакваме. Трябва да си размърдаме задниците най-накрая и със собствени сили да излезем от калта. Трябва да се стремим да възпитаме нация от силни хора, които не се предават пред никаква трудност, а напротив с радост я посрещат, защото знаят, че само трудния път е лесния път. Лесния път е за слабите, глупавите и мързеливите. Със слаби духом хора силна и богата държава НЕ СЕ ПРАВИ. От нас зависи да използваме даденоститe на родината и да си подредим нещата, както искаме. Аз лично ще работя за това да минем от режим на оцеляване като нация, в режим на гигантски възход.

Първа част: цък

Напред и нагоре по спиралата на успеха!

Един за всички, всички за един!

Д-р физ. науки Стоян Йорданов

Предишна статия

Докато ние се закичвахме с мартеници и си пожелавахме да бъдем живи и здрави, някои хора сън не ги хващаше

Следваща статия

Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът!

Други интересни