Какво (не) научихме от импийчмънта срещу Тръмп

Автор: Няма коментари Сподели:

Процесът в Сената за подбуждане на метежа от 6 януари бе с предизвестен край

Използваха паралелен монтаж, познат от филма на Айзенщайн „Броненосецът Потьомкин“

Пиша с максимално желание за обективност и топлота към опонентите си – българи в САЩ, сред които някои от най-близките ми – хора интелигентни и морални – които вярват, че Тръмп и „тръмпизмът“ бяха завинаги развенчани на процеса. 

Малцинството от сънародниците ни в САЩ, примерно 10%, завършили добри университети, служители в големи корпорации, финанси, държавни служби, медии, наука и университети, с малки изключения са антитръмписти. Има фанатици като моята съученичка, българска журналистка, омъжена в Аризона, която свято вярва на всяка лъжа на „либералната“ пропаганда, глуха е за всички доводи на опонента и е готова да го „канцелира“ (зачеркне). 

90% процента от българите в САЩ – работници, дребни предприемачи, професионалисти – например лекари – и техни служители, мнозинството пенсионери – и те като връстниците си в България носталгични по социализма и мразещи агресивната външна политика на демократите – симпатизират на Тръмп, често без да си дават сметка, че е фалшив народен герой.  

Либералните ми приятели вярват, че обвинителите са представили убедителна картина на събитията на 6 януари, от която е видно минута по минута как провокационните реплики на Тръмп от трибуната пред Белия дом стават причина за безпрецедентното нахлуване на тълпата в Капитолия и безчинствата, довели до смърт на хора и застрашили живота на вицепрезидента и депутатите. „Ако това не е за импийчмънт, значи нищо не е!“ – прочувствено извиси глас главният обвинител Джейми Раскин. Либералните ми приятели вярват, че обвинителите са честни и компетентни, а защитниците на Тръмп – случайни и неубедителни; особен негативизъм предизвиква у тях адвокат Майкъл ван дер Вийн. И че републиканците също са разбрали истината, но безгръбначието им попречило да гласуват по съвест. 

Видеото на Раскин е ефектно, без съмнение. Използван е паралелен монтаж, познат от филма на Айзенщайн „Броненосецът Потьомкин“. Редуват се кадри от речта на президента на поляната с кадри от погрома на Капитолия. Тръмп казва „откраднаха изборите“ – тълпата реве „откраднаха изборите“. Тръмп: „ще отидем пред Капитолия“ – тълпата се юрва натам. Тръмп: „бийте се/борете си като дяволи“ (fight like hell) – тълпата разхвърля бариери, троши прозорци, щурмува. Снове диво по коридорите, скандира националистически лозунги, търси кого да обеси. Видеото цели да разръчка първозданния ужас на сенаторите от срещата им с „народната любов“ на 6 януари, когато и много републиканци не на шега се уплашиха и заклеймиха Тръмп с най-силни изрази. Чак след два часа той казва по телевизията на бунтовниците да си ходят – и че ги обича.  

Как да се възрази на убедителното видео? За разлика от блестящия, хитроумен Раскин – млад депутат, но дългогодишен професор по конституционно право, без съдебен опит, подобен на пиар бос, изнасящ презентация, а не на прокурор – адвокатът ван дер Вийн е стар боен кон, врял и кипял из съдилищата. Либералите казват, че бил случайник – специалист по телесни повреди; всъщност е спасил от мизерия и преждевременна смърт бедняци, инвалидизирани без вина при строителни злополуки и автокатастрофи, защитил е малки фирми срещу големи акули и е измъкнал несправедливо обвинявани в убийства, сред които, асоциирайки с романите на Джон Гришам, сигурно е имало афроамериканци. Ван дер Вийн ми напомня петербургския адвокат от „Братя Карамазови“. 

На пороя ярки политически внушения на обвинението той противопостави факти. Много от кадрите от видеото са извадени от контекста. Тръмп много говори, но действително никъде не зове протестиращите за физическо насилие срещу Капитолия. Казва им да се борят, да протестират срещу „кражбата на избори“, използва думата „мирно“. Особено важно: обвинителите подправили (doctored) поне два кадъра. Датата на един туийт е променена с една година, а една отметка на друг туийт е добавена от тях. Раскин не отрича подправянето, на което джентълменски предварително му обърнала внимание защитата. Само това е достатъчно, каза ван дер Вийн, ако сме в съд, цялото обвинение да рухне. След оправдаването на клиента му адвокатът направи на пестил и тв водещата от CBS, за думите й „какво пък толкова, подправили там малко“… И избликна в гневна тирада срещу безскрупулното лъготене на медиите. 

Но това не е всичко. Защитата показа, как през размирното лято на м.г. водещи демократи – председателката на Конгреса Нанси Пелоси, сегашният вицепрезидент Камала Харис и др. – много пъти са използвали и по-провокативни изрази, за да поощрят екстремизма, тогава изгоден за тях. При вида на тълпата, щурмуваща федералния съд в Портланд (Орегон) – сцена, не по-мирна от щурма на Капитолия на 6 януари – Пелоси казва: „хората правят, каквото правят“ (т.е. каквото трябва) и нарича полицаите, отбраняващи сградата, „щурмоваци“ (т.е. хитлеристките SA). Тези политици,  вместо да осъдят безредиците, палежите и грабежите, призовават за събиране на помощи за извършителите. BLM получило през лятото дарения от 1,7 милиарда долара и водещите дарители са „Банк ъф Америка“ и „Найки“. 

Тези и други неща научихме от процеса, който във всеки съд би завършил с убедителна загуба на обвинението. Какво не научихме? Ван дер Вийн не каза какъв е източникът на „гнева“ на бунтовниците. Разследване на в. „Уошингтън поуст“ показа, че комай е същият като у летните бунтовници. От 125-те обвинени за участие в безредиците, 60% са със скорошни финансови проблеми: банкрути, гонене от квартири, отнемане на жилища от банки, неплатени дългове и данъци. 18% са банкрутирали – два пъти над средното за САЩ. На видеокадрите личи, че в мнозинството бунтовниците са прилични хора – работници, дребни бизнесмени, военни. 

Не чухме и обективна цялостна оценка за Тръмповото президентство. От една страна той е фалшив народен герой – сърдит милиардер, изпълнител на поръчки на други недоволни от статуквото милиардери – братя Коук, Бетси ДеВос, Ерик Принс, Робърт Мърсър, Шелдън Аделсън…

От друга страна обаче той съвсем не на шега се опълчи срещу „Вашингтонското блато“ –  корупционната мафия от професионални политици и държавни служби, вкл. в сигурността, срещу полицейската държава, „фейк нюз“ медиите, глобалисткия дневен ред на финансовите могули, хай-тек гигантите и ястребите с техните кървави войни и външнополитически катастрофи… Тези сили на злото му отвърнаха с яростна, агресивна омраза от първия ден след победата му в 2016 г. Тръмп – да, главно с лъжи и фантазии – успя да спечели и сърцата на работниците, дребните предприемачи, на пострадалите и подминатите от глобализацията от всички раси и краища на САЩ, на отчаяните от ковид мерките и летните безредици… За тези неща ще си даде сметка всеки сериозен критик на иначе олигархичното му управление. 

Постигната ли бе целта на демократите – Тръмп да бъде отстранен от политиката и лишен от право да се кандидатира пак? В момента 59% от републиканците искат Доналд старши за президентски кандидат в 2024 г., а още 6% предпочитат сина му Доналд младши. Тези 74 милиона не са измислица. И духът им е доста висок. Мисля, че симпатиите към семейството по-скоро ще растат.       Автор: Валентин Хаджийски

                                                         Какво (не) научихме от импийчмънта срещу Тръмп

Валентин Хаджийски

Автор: Валентин ХаджийскиАнализи

                                                                     https://trud.bg/Автор: Валентин Хаджийски

Предишна статия

Мръсната игра на кръга „Капитал“ срещу летния туризъм

Следваща статия

Леонид Илич Брежнев по случай празника на Съветската армия

Други интересни