BULGARIANS AND JEWS FRIENDSHIP CLUB

Автор: Няма коментари Сподели:

КЛУБ НА ПРИЯТЕЛИТЕ БЪЛГАРИ И ЕВРЕИ /КПБЕ/ 

 BULGARIANS AND JEWS FRIENDSHIP CLUB 

 София /Sofia 1000, п. к. 1832; e-mail: bulgari.evrei@abv.bg 

 до Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ 

 КОПИЕ: ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛов – МинистъР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 

ПРОФ. Д-Р БОРИС БОГОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА УМБАЛ АЛЕКСАНДРОВСКА 

ГЕН.-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНИЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ – ДИРЕКТОР НА ВМА и ПРЕДСЕДАТЕЛ НА на НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ – МинистъР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

 Г-Н РУМЕН РАДЕВ – ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

 ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД УДОСТОЯВАНЕТО НА ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР ЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА – 2020″ 

 Уважаеми господа, 

 През отминалата 2020 година хиляди българи загубиха живота си, поразени от КOВИД19. Стотици български лекари, медицински сестри и доброволци се бориха за спасяване и лечение на десетките хиляди симптоматично доказани болни от коварния вирус. Сред свидните жертви на драматичната ситуация бяха и много МЕДИЦИ, ПОЛОЖИЛИ ТЕЖЪК И САМООТВЕРЖЕН ТРУД НА ПЪРВА Линия – днес липсващи на семействата си и на всички нас! 

 Известно е, че Български лекарски съюз ежегодно номинира и на специална церемония награждава своите най-заслужили членове, в т. ч. ис почетното звание „Лекар на годината“. 

 НИЕ от КПБЕ, ПОДОБНО НА МНОГО ГРАЖДАНИ, МЕДИЦИ И НАУЧНИ РАБОТНИЦИ НЕДОУМЯВАМЕ ОТ РЕШЕНИЕТО НА БЛС ДА ОБЯВИ ОФТАЛМОЛОГА Д-РА. ОСКАР ЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА – 2020“! 

ЕТО ЗАЩО ПИТАМЕ: 

                                НА ПЪРВО МЯСТО: 

ЗА КАКВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ или НАУЧНИ ЗАСЛУГИ през отминалата година беше удостоен именно въпросният господин? 

Възможно ли е, основанието за това да е било разнасянето от д-р Оскар и компания на пакети с храна за работещите негови колеги в УМБАЛ „Александровска“ (както ни проглушиха ушите неговите ПР-и)? 

 НА ВТОРО МЯСТО: 

ИЗВЕСТНО ЛИ Е НА УДОСТОЯВАЩИТЕ, че Алексанър Оскар вече пета година оглавява една от еврейските организации „Шалом“ (НПО с неадекватна на нейната представителност тежест в държавата ни), която организация изцяло подкрепя отхвърлената от народа и институциите ни „ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ“? 

Отбелязваме, че в устава на същата тази НПО под параграф 2 стои следният текст: „Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече. Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българско правителство, по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.”. 

 В пълен унисон с последното си щeниe, НАГРАДЕНИЯТ, който по време на церемонията едва измънка някакво признание относно съдбата на своите баба и дядо, в едно СВОЕ НЕОТДАВНАШНО ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ прави следните „многозначителни“ за българския народ оценки: „Бих искал да ви провокирам – какво е общото между Истанбулската конвенция и изопачаването на истината за Холокоста в България? 

Това, което на мен ми прави впечатление, че така, както българските граждани се присмиваха и продължават да се присмиват на „глупавите европейци“, които приеха Истанбулската конвенция, така и много хора в България се опитват да докажат, че „глупавите“ германци, французи, практически всички европейци с малки изключения са имали лошо отношение към евреите по време на Втората световна война, а ние сме единствено различни! 

Целокупният български народ, цар, правителство – всички до един са се стекли за спасяването на българските евреи!

 „Подготвяме събития в цялата страна. Нашият ангажимент е да поставяме паметни знаци по цялата страна, където е имало трудови лагери. За съжаление, има групи хора и организации, които поставят паметни знаци за хора и организации, които практически нямат никакво отношение към спасяването на българските евреи. Знаем за такива случаи в Бургас, в София. Иска им се – той или неговото семейство да бъдат асоциирани с нещо хубаво, позитивно! Но така започнаха да се израждат нещата, става направо леко комично! Всеки в България е Спасител, без да знае дори какво е Холокоста!“ 

(пълният текст на горното изказване може да се види на интернет-сайта на Маргиналия, 11.07.2019 г.). 

 Уважаеми господа, 

                                    НАКРАЯ, НО НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО, 

бихме желали за пореден път да отворим един дебат между институциите и обществото ни относно начина, по който се отчитат (или по-скоро не се отчитат) комплексните качества на предлаганите за удостояване с най-високи държавни и професионални отличия лица – нещо, което не е без ноторно-известни прецеденти както в национален мащаб, така и по отношение на настоящия господин! 

За неинформираните, ще припомним, че А. Оскар беше удостоен ис орден „За Гражданска заслуга” – първа степен, обнародвано в ДВ със специален указ No 257 от 11.11.2019 г. – т. е. след датата на горецитираното негово изказване! 

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на КПБЕ 

 Арх. Елко Хазан – съпредседател 

 Доц. Димитър Йончев – секретар 

 Петко Колев – секретар 

 Настоящата позиция се подкрепя от следните организации и граждани:

  Българо-еврейски научен институт (БЕНИ) — инж. Георги Мъндев 

Юдейски патриотичен институт (Юпи) – арх. Миломир Богданович 

Дружество на независимите историци (дни) — Иво Иванов – журналист 

 Българска национална платформа за обединение и развитие – доц. Спас Ташев 

Предишна статия

Обикновено на тези, които не им върви в професията стават политици

Следваща статия

Тибетската медицина като духовна практика

Други интересни