Първа пресконференция на Партия ЧЕСТ

Автор: Няма коментари Сподели:

Първа пресконференция на Партия ЧЕСТ Днес, в Пресклуба на БТА се проведе пресконференция на Партия ЧЕСТ, на която бяха представени програмата, ръководството и плановете на новорегистрираната формация за предстоящите парламентарни избори.

Image title


 ЧЕСТ определят себе си като национално-консервативна патриотична и социално-етатистка формация. 

 В пространно представяне на идеологията на партията бяха отбелязани няколко основни акцента, сред които твърдата й антилиберална и антиглобалистична насоченост, национално-консервативните й възгледи и социално-етатистка икономическа философия. Определят себе си като родолюбци, вярващи в традиционните ценности – вяра, чест, морал, семейство. 

Изповядват принципите на социалната справедливост и се определят като радикални етатисти. Бидейки дълбоко антилиберални, смятат, че държавата трябва да бъде основен субект в обществено-политическия и социално-икономическия живот и гарант за общото благо. Не приемат либералната догма, че тя е само охранител на свободите и брокер между различните частни интереси. 

Антилиберализмът е изключително широко застъпен в идеологията на новата формация, за което говори и фактът, че са му отделили специален текст в своята програма. В точка 3 от нея, четем следното: 

„Решително прекратяване с идеологията на либералния глобализъм, господстваща в страната ни след края на Студената война. Категорично отхвърляне на концепциите за гражданското и отворено общество, мултукултурализма и неолиберализма. На зловредната идеологема за гражданското общество ние противопоставяме идеята за народната общност, на мултукултурализма отговаряме с монокултурализъм, а на социалния дарвинизъм, стоящ в основата на неолибералната стопанска система, която беше изградена у нас след 1989 г., противопоставяме – социалната справедливост и радикалния етатизъм. Основна държавна идея да стане социалният консерватизъм, с неговите основни принципи: силна национална държава – субект на собственото си развитие и съдба; нация, обединена в народна общност; налагане на социална справедливост; възраждане на националната култура и изкуство; връщане и запазване на традиционните морални, нравствени и етични норми.“ 

Основните лица на новата партия са Симеон Костадинов, който дълги години беше едно от основните лица в редиците на младежките патриотични движения у нас, Иван Спирдонов – писател и един от идеолозите на съвременния български национализъм, Стоян Тодоров – председател на сдружение „Безсмъртен полк – България“, Преслав Кулеков – многократен световен и европейски шампион по бойни спортове и Спас Генчин от сдружението „Православен завет“. 

 Някои от най-амбициозните им цели са – конституционна реформа, целяща превръщането на България в президентска република, както и такава, която да превърне Православието от традиционна в официална религия за страната, завръщането на държавата в икономиката, отмяна на полския данък и завръщането към прогресивно данъчно облагане, борба срещу чуждото влияние в обществения живот, медиите, образованието и изкуството, неправителствения сектор. 

 Твърдят, че най-големият им враг не е някой конкретен политически субект, а системата на прехода. Според тях, либералният консенсус е мъртъв. Искат да наложат нова парадигма на общественото развитие, която според тях, не е нищо друго, освен завръщане към корените. 

       На предстоящите парламентарни избори, ще участват самостоятелно, въпреки че са канени вече в няколко коалиции. 

Ще отворят листите си за широка гражданска квота, за хора, които споделят техните възгледи и идеи. Подобни разговори вече текат.

                                                                                    Cимеон Костадинов

Предишна статия

Добринище – безсребърни книги “Преподобна Стойна”…

Следваща статия

Ген. Димитър Шивиков: Незаконно ли е било обвинението на прокуратурата към ген. Шивиков?

Други интересни