Крадеш от метрото, купуваш бутик и къща в Барселона…Part 2

Автор: Няма коментари Сподели:
Първото вдигане на капитала на Ema BGS SL. Йовчев и Palms апортират по 500 000 евро.

Марката “Шервиньо”, както и къщата в Барселона станаха популярни покрай записите на съдия Владимира Янева, публикувани от разследващия сайт Биволъ през 2016 г. В тях бившата съдийка коментира жените до премиера Борисов.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Съдия Владимира Янева

Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея. Осем години по-късно премиерът не е предприел никакви действия от матримониален характер.

Въпроси за (много) пари

В оплетената сага около къщата в Барселона има няколко финансови въпроса, които до момента остават неизяснени.

Пълна загадка е откъде Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за увеличението на капитала на фирмата Ema BGS. Проверка за имотното му състояние трябваше да извършат българската прокуратура и НАП, но няма информация докъде е стигнала тя.

Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева

Регистрираната в Кипър Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с Йовчев след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL. Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло “Порше”, както установяват каталунските разследващи. Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.

Не е ясно и колко струва трансфера на Ema BGS SL към българската фирма, както и с какви средства е станала придобивката.

Но пък е съвсем очевидно кои субекти имат полза от нея. Това са предишните собственици – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов зет, с когото са почти набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на “ВиБиДжи”. Така семейството на “Мис Бикини” се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.

Дали фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му е случаен? Математически не е, но астрологически погледнато може да се дължи на удачно подреждане на небесните тела.

                                     Атанас Чобанов               по темата работи и Димитър Стоянов

                                                         https://bird.bg/                                        https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

НЕ КАЗВАТ КАКВО ПИШЕ ТРЪМП В ПИСМОТО СИ ДО БАЙДЪН

Следваща статия

Крадеш от метрото, купуваш бутик и къща в Барселона…Part 1

Други интересни