Както казва народът – всяка жаба да си знае гьола!

Автор: Няма коментари Сподели:

Като хуманитарно програмиран човек винаги съм усещал някакъв страховит, мистичен респект срещу магията на числата, наречена висша математика. Без да мога да си представя напълно за какво става дума. Както казва народът – всяка жаба да си знае гьола! 

Днес обаче, на стари години, нямам никакъв проблем в решаването на ученическите задачки за началния курс, изписвани на черната дъска от ГЕРБ.

Вероятно, защото Бойко Борисов и неговите даскали(ци) от политическия ПУЦ преподават една елементарна „научна дисциплина“ за бавноразвиващи се, наречена висша аритметика за печелене на избори по целесъобразност, необходимост и незаменимост.

Страх му е майката!

Като съберем две и две много лесно ще си обясним алгоритмите на теоремите и аксиомите за удържане на Властта на всяка цена. Първият етап бе потушаването на Протеста чрез провокатори и манипулатори, които осигуриха животоспасяващо „тики-така“ в центъра на терена на привърженика на „Реал“ (Мадрид), извадил дюшеш през тактиката на „Барселона“ за къси пасове до побъркване. На второ четене настъпи моментът за голямото предизборно пазаруване с парите на данъкоплатците, естествено в полза на ГЕРБ. А сега вече навлязохме в зоната на Апокалипсиса, разбирай всекидневно облъчване на електората с всевъзможни ужаси и заклинания под знака на Ковид-19.

Цялата тази тактика под знаменателя „Страх му е майката!“ следва аксиомите на висшата аритметика, които казват кратко и ясно: при ниска избирателна активност печелят партиите с гарантиран вот от твърдите си ядра. 

А какво по-гарантирано и по-твърдо вещество от Чиновническата партия на ГЕРБ, включваща централни и регионални държавни и общински структури, силови агенции и всевъзможни бенефициенти на бюджетната и европейската ведомост. Плюс фамилии, зависими хора от различни социални и демографски слоеве барабар с клиентелата от „обществените поръчки“. Това е непоклатим предизборен капитал, чиято относителна и абсолютна тежест се мултиплицира при ниска избирателна активност. Защото милион „правилни бюлетини“ означават едно при четири милиона гласуващи и съвсем друго при два милиона. Ето го „гениалното уравнение“ за бавноразвиващи се…

И тъй като в момента на мода са потенциалните медикаменти срещу Ковид-19, естествено американските за сметка на руските, номерата на ГЕРБ и Ко биха могли да се класифицират като ваксина срещу вот.

Тоест, шок и ужас за постигане на минимална избирателна активност. И затова бяха наложени абсолютно неадекватните ограничителни мерки с обратен ефект, които доведоха дотам, че заради идиотските „коридори“ купувачите в търговските вериги се трупат един върху друг в свободните часови зони без никакъв шанс за дисциплина и дистанция. Онзи ден имах безумието да вляза в един от големите магазини на световна верига недалеч от „Пирогов“ и се хванах за главата от неправдоподобното стълпотворение. И веднага изпълних команда „кръгом“ към вратата…

Още по-страшно безумие бе да се затварят големите търговски центрове до 21 декември, за да настъпи след това потребителска вакханалия за Коледа и Нова година. А какво да кажем за стимулирането на личните лекари, които обаче са се самоизолирали от своите пациенти?! Вероятно не всички, но да не дава Господ да се наложи на някого бърза реакция. А Вирусът далеч не изчерпва здравословните проблеми на най-умиращата нация в Европа…
И така съвсем плавно навлязохме в окото на психо-Апокалипсиса. Забележете как с всеки изминал ден се увеличават децибелите и интензивността на голямото сплашване.

Вирус, Пандемия, Смъртност, болници, кошмарни прогнози за близкото бъдеще, невъзможност да се осигурят подходящи условия за гласуване, казус с гласоподавателите под карантина, без значение че става дума за период след три-четири месеца, ограничения пред кампанията на политическите сили, алабализми за пощи и компютри и т.н.

А работата е пределно проста, ама за умни хора. Достатъчни са рефрените на говорителите на Властта, които отсега зомбират електората с внушението „Остани вкъщи!“, защото Животът е по-важен от вота. Разбира се, ама за кого е удобна тази притча и дали алгоритъмът щеше да бъде същият при различен сюжет? Например, ако Бойко Борисов имаше далавера от масово явяване пред урните, за да бие „комунистите“ и да осигурява още и още „растеж и стабилност“ във всички черни класации в Европа и по света?

Всичко е предпоследно

Особено за политически илюзионист от типа на Борисов, способен да извади три различни заека от един цилиндър. Така че, нищо не се знае. Току-виж при смяна на конюнктурата през следващите седмици висшата аритметика внезапно започне да внушава точно обратното? Малко е вероятно, но през десетилетието на ГЕРБ наистина всичко е предпоследно и алтернатива на себе си. Достатъчно е да си спомним фокуса с „новата Конституция“ и ВНС. 

Най-напред пуснаха фитила на наивниците, а после се оказа, че бившият правосъден министър, много удачно наречен Бърни, дори не е чел собствения си „проект“?! Наред с конституционния пенсионер агент Николай…

Ето защо ще ни плашат, докато им е изгодно. При подобряване на обстановката веднага ще обърнат плочата и ще започнат да се самоизтъкват като спасители на нацията. 

Може би усетихте как Бойко Борисов редува топлия и студения душ? Най-напред неговите придворни от типа на нелепите министри на здравеопазването и образованието стресират публиката, а веднага след тях Началникът излиза и бодряшки обещава облекчаване на ограниченията! 

Ето защо очаквам, че в дните до 21 декември т.г. ще има „положителна динамика“. А и да няма, кой знае каква е истината?

И още нещо – даже да останат затворени големите търговски центрове и заведенията, едва ли този формален акт ще намали Хаоса, заложен от шизофреничната политика на ГЕРБ, следваща инстинктите на оцеляването във Властта на всяка цена.

Скачени съдове край Дунава

Старата ми футболна страст ме отведе на мач отвъд Дунава точно в навечерието на парламентарния вот в северната съседка. Три дни преди гласуването всичко бе готово. По улиците имаше насочващи табели към изборните секции, а медиите бълваха указания за безопасно изпълнение на върховния граждански дълг. Апокалипсис не се усещаше, така както липсваше и ентусиазъм.

И в крайна сметка се получи очакваното от всички коментатори и анализатори в Букурещ, а именно при активност от 30 и няколко процента управляващите най-вероятно ще запазят правителството под формата на коалиция. Близо е до акъла, че масовостта носи алтернатива, а пасивността възпроизвежда Статуквото. Широкото ветрило по-скоро ще издуха заварените началници, защото това е смисълът на протестния вот, логичен за евро-бардаци като скачените съдове от двете страни на Дунава.
В Румъния обаче аритметиката е с обратен знак, тъй като опозиционната социал-демократическа партия, която спечели най-много гласове онзи ден, е амортизирана от дълго и скандално управление, приблизително паралелно с това на ГЕРБ у нас. И в крайна сметка камерното гласуване прекопира последната конфигурация във властта без да даде отговор на обществените очаквания за борба най-вече срещу корупцията по всички етажи на пирамидата.

Май отново сме в един кюп с Румъния, така както ни приеха пакетно в НАТО и ЕС по заповед на Вашингтон и очевидно с идеята за затваряне на „Санитарния кордон“ срещу Русия в Черноморската зона, като част от проекта „Три морета“. С ясното съзнание, че нито София, нито Букурещ отговаряха на мъглявите „ценности“. И преди години, и до ден-днешен. 

Но „Биг Брадър“ оттатък Атлантика разпорежда, а новият Коминтерн в Брюксел произвежда сателити на конвейер. И така стигнахме до трагикомичната кандидатура на пишман държавата „Северна Македония“ и една от основните мафиотски дестинации на Стария континент – Албания.

Споделих някои бегли впечатления от предизборните дни в Румъния, тъй като очевидно подобна картина с ниска активност и дюшеш за настоящите управници ще видим и у нас напролет. Естествено, доведена до истерия и гротеска от срасналите се с властта „калинки“, „мисирки“, „тулупи“ и „суджуци“. И под осанката на Властелина без аналог в родната история! Нали е ясно – ако има положителен изход от Пандемията, дължим Му го, ако е обратно – така е разпоредил Началникът свише…

И все пак, румънците както винаги са малко по-напред от нас. И като политическа култура, и като стандарт на живота. Организираха си парламентарния вот и никой не ги разбра. Така както никой нямаше да направи трагедия от потенциалната смяна на властта. 

Представете си само какво ни чака, ако случайно Борисов бъде принуден да слезе от белия кон? Направо ще ни докарат, ако не до гражданска война, то поне до масова лудост. Няма как да се разруши една огромна корупционно-хранителна Система, задушаваща цялото общество от цяло десетилетие, без катаклизми и бойковизми…

А може би точно по тази причина и други от същата тоналност чуждестранните инвестиции оттатък Дунава са минимум десет пъти по-големи от тези в България? 

А пенсионерите се радват на увеличени с над 40% пенсии, а не с „добавка” от по 50 лева…

                            Автор: Георги Атанасов

                                                                     Източник: в. „Уикенд“              https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Какво се случва в САЩ?

Следваща статия

Извънземни технологии

Други интересни