Пореден политически локум, струващ милиони на българските данъкоплатци…

Автор: Няма коментари Сподели:


Пореден политически локум, струващ милиони на  българските данъкоплатци 

   Преди една седмица, 3-ти декември, посланикът на САЩ г-жа Мустафа изненадващо навести АЕЦ „Козлодуй”, без предварително съгласуване с Министерски  съвет, видно от липсата на техен представител по време на посещението. За това кой и как я е поканил, тя самопоканила ли се е, кой ѝ е разрешил достъп до обект  със стратегическо значение за националната ни сигурност, на какво основание, за  всичко това трябва да отговарят Прокуратурата и ДАНС, но най-вече принципалът на  централата – Министерство на енергетиката в лицето на Теменужка Петкова. 

Какво реално е било разисквано с ръководството на централата по време на  срещата можем само да гадаем – нищо конкретно не намираме на официалната  страница на АЕЦ “Козлодуй” https://www.kznpp.org/bg/novini/458

Интересно е да се отбележи, че на нито една от публикуваните фотографии, г-жа  Мустафа не носи опознавателни знаци – карта за достъп, задължителена за всички  присъстващи.

От в.”Капитал” разбираме, че е  предложено “хибридно решение” и “руското оборудване за АЕЦ “Белене” може да се  ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии.” България разполага с два новозакупени и доставени реактора ВВЭР-1000/466Б,  предназначени за АЕЦ “Белене”.

Логичният въпрос е, ако пренесем единия в “Козлодуй”, какво ще правим с  другия – АЕЦ “Белене” автоматично пропада като проект, пропадат и милиардите левове, вложени в него (по официални данни до тук са вложени над 3 млрд. лева, които ще  бъдат безвъзвратно изгубени). Чии интереси тогава всъщност обслужва тази “идея”? Със  сигурност не и националните интереси на Отечеството ни.

Следвайки “пътя на парите” става ясно, че подразделението за ядрени мощности  на американската компания “Уестингхаус Електрик” наскоро е фалирало и е закупено от  канадския консорциум “Брукфийлд”. Според специалисти по ядрена енергетика,  евентуалното участие на американската компания в подобен проект би ѝ осигурило приходи за не по-малко от 1,2 млдр. лева, с което за наша сметка в Щатите ще бъдат  спасени няколко хиляди работни места. https://thebulgariantimes.com/Херо-Мустафа-провери-разхерметизира/ 

Ето защо американците проявяват такъв ентусиазъм за нещо, за което преди това са  били против: “Въпреки че на 1 октомври помощник-държавният секретар по  енергийните въпроси Франсис Фанън заяви пред български журналисти, че АЕЦ  “Белене” е с остаряла технология и не бива да се строи. Планът за VII блок в АЕЦ  “Козлодуй” е турбината да дойде от “Alstom” – собственост на “General Electric”. Американската фирма заяви участие в проекта “Белене” точно за машинната част на  двата блока – турбината “Арабела” и генератор. А автоматиката за блока да е на  “Уестингхаус”, която да достави и ядреното гориво.”

https://www.expert.bg/macroview/energy/ekzotichnata-ideja-na-sasht-da-obedini-aec belene-i-aec-kozloduj-1528089.html

Излиза, че един път технологията е остаряла и не бива да се строи (разбирай от Русия),  но ако се строи от американци, с тяхна поддържаща инфраструктура, същият реактор  вече не е остарял и няма проблем.

Според добре запознати източници в енергетиката става дума за политическо  говорене и “разтягане на локуми”. На лице са сложни технически проблеми, свързани с  експлоатацията на руския реактор с чуждо гориво и никой от ядреното съсловие не би се наел на практика да го приложи поради една причина – твърде рисковано е. Самата  Eвропейска Kомисия в лицето на “ENSREG”, както и “WENRA” имат изисквания от гледна  точка на безопасността при подобен тип експлоатация, които няма как да бъдат  покрити. Това разбира се не е пречка от американска страна да се правят “научни  изпитания”, които струват милиони левове и са за сметка на българските данъкоплатци. Също така, не по-малко важен е и въпросът кой ще носи отговорността за такъв “хибриден” проект? Руснаците няма да поемат юридическата гаранция за бъдещи, не дай Боже, аварии или рекламации в хода на експлоатацията му. В допълнение, за  строеж на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” няма нито проект, нито площадка, няма  даже геоложки проучвания за бъдеща такава, както и лиценз за нея.

Що се касае до АЕЦ “Белене”, там вече е изградена площадка, за която има  многократно направени геоложки проучвания. Има “ОВОС”, както и лиценз. Има  изготвен проект, изградено оборудване, готови са шосейната, железопътната и речната инфраструктури, в това число кранови пътища, бетонен възел и строително-монтажна  база. Има създадена строителна лаборатория, пречиствателна станция, жилищна  територия, учебно заведение за подготовка на кадри, кранови пътища, стол за  изхранване на работниците, телекомуникационна инфраструктура, подготвен котлован/изкоп, както и готова периметрова охрана. Единственото, което липсва е ОРУ  (открита разпределителна уредба) за връзка с енергосистемата и тренажор за обучение,  но предимството на тренажора в АЕЦ “Козлодуй” е относително, защото той е съобразен  с организацията и подредбата на щита за управление на конкретните блокове. Прякото  му използване без промени ще представлява трудна задача. С две думи всички  предпоставки за довършването на АЕЦ “Белене” са налице, но е любопитен фактът, че  заради така наречената “пандемия”, на Росатом е отказан достъп до документацията с  изисквания по проекта, за да могат да се запознаят с нея и да участват в по-нататъшната му разработка.

https://www.youtube.com/watch?&

В заключение логиката, скрита зад идеята за “хибридно” строителство на нови  мощности в АЕЦ “Козлодуй” с използването на наличните руски реактори, е насочена в  посока на безконтролното харчене на пари и прибирането на огромни комисионни. Тази  схема вече е прилагана в АЕЦ “Белене” и повторното ѝ прилагане на същото място е  компрометирано, ето защо сега се подклажда на “ново” място – Козлодуй.

С уважение,

                        Екипът на Възраждане

                                https://www.youtube.com/watch?v=Zur6Q1SHvIc&feature=emb_logo

Предишна статия

Dieu nous guide jour après jour avec amour et compréhension , mais quelquefois notre orgueil, notre grandeur supposée, notre intelligence supérieure nous éloignent de Lui

Следваща статия

Неслучайно „Майкрософт“, и „Амазон“ инвестираха в Гърция

Други интересни