За правото да бъдем чути

Автор: Няма коментари Сподели:

  Наясно съм, че в настоящите условия в България е трудно да се следват идеали като този на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив – ще защитавам правото ти да го казваш.“. Убедена съм, че всеки има своята собствена причина за невъзможността да бъде Волтер.

            Въпреки това – обръщам се към Вас с молба за подкрепа. Подкрепа, която няма нищо общо с партийни или лични симпатии и антипатии. Подкрепа, за която моля единствено в името на правото „да казваш това, което мислиш”.

            Уважаеми колеги, ето защо Ви питам, бихте ли дали гласност на това, което мисли партия Възраждане по актуални проблеми от живота в България? Бихте ли публикували изпратен от мен материал, съобразен с европейските и Ваши стандарти за етика в журналистиката, при отразяване на новини и събития? Защото става въпрос единствено за правото да те чуят, прочетат или видят. Право, от което сме лишени по съмнителни от правна и етична гледна точка причини.

            На 30-ти ноември 2020 година в Софийски градски съд ще се гледа дело за заличаване на партия Възраждане от Регистъра на политическите партии. Това е събитие, което не се е случвало от 1947 години в България. Това е новина. Но въпреки това, към днешна дата повечето български медии не са потърсили гледната точка на председателя на Възраждане.

            На 30-ти ноември, когато ще се гледа делото в Софийски градски съд за заличаване на партия Възраждане от Регистъра на политическите партии, ще стане ясно правото ли ще победи или политическата конюнктура.

            Част от партия или не, всеки българин има право на глас и този глас да бъде чут. Но сега, в този конкретен случай, става въпрос за гласа не само на един българин, а за гласовете на стотици, на хиляди българи, които са припознали Възраждане като своя политическа алтернатива, които са заели своята конкретна ниша в електоралната карта на България и Европа и които имат правото да участват в борбата за част от политическата система на представителна демокрация, която би следвало да е налична, възможна, действаща в свободната Република България. Утре би могло да стане въпрос за гласовете на българи, припознали управляващите в момента партии като свои. Защото нищо вечно няма в управлението, нали?

Възможно ли е да намерите сили и начин гласовете на българите, в това число и на тези, които имат своите партийни предпочитания, да не бъдат заглушавани?

            Ще чуете ли и моя глас, като човек, който се стреми да търси баланса между професионализма и чувството за справедливост в ежедневието ни. Вярвам, че няма да го оставите да премине тихо покрай Вас, защото става въпрос за принципи, по-големи от нас тук и сега. Става въпрос за модел, за практики, за политика на действие и професионализъм, които ще решат бъдещето ни точно толкова, ако не и повече от решенията, които овластените на деня прилагат.


            Уважаеми колеги, на 28 ноември 2020 г. от 11.00 ч. в Клуб Възраждане на адрес: гр.София, бул. “Христо Ботев” 111 ще се проведе пресконференция на тема: За правото да бъдем чути. 

Пресконференцията ще се излъчва онлайн през страницата на Възраждане във фейсбук @vazrazhdane.bg, където ще можете да задавате своите въпроси.

                                   С уважение,

                                                                  Димитрова

Предишна статия

Трамп в Пенсилвания…

Следваща статия

Ако олигофрените в политиката бяха полезни изкопаеми, а не само изкопаеми, България щеше да е най-богатата страна в света…

Други интересни