Ще приключи ли сладкия сън на управляващите, че са безнаказани и недосегаеми?

Автор: Няма коментари Сподели:

Защо комфортът на маймуните в столичния зоопарка струва над 1 млн. лв., а доказана кражба на тонове гориво не трогва столичния кмет Йорданка Фандъкова? Логичният отговор за мнозина е,че когато някой има интерес от корупционни схеми ги брани яростно, включително и като си мълчи. За пореден път във фокуса на внимание попада общинското дружество „Чистота Искър“, но и отново, колкото и скандални да са разкритията, нито прокуратурата, нито столичната администрация не се пробужда от удобната им и очевидно симулирана нарколепсия*.

Този път обаче срещу корупционните схеми са се надигнали служителите в общинското дружество, което не е нещо често срещано у нас. Колкото и да са загрижени за препитанието си и запазването на работните си места, явно на хората им е дошло до гуша от очевидните злоупотреби, кражби, отклоняване на средства и схеми, от които облага получават само определени лица. Под сигнал до столичния кмет са се подписали близо 230 души, служители на „Чистота Искър“.

Последна капка, от която прелива чашата на търпението им е скандален договор за ремонт и разширение на сектора с маймуните в столичния зоопарк, за което „Чистота Искър“ е платила 1 034 283 лева без ДДС или над 1 240 000 лв. с ДДС, научи Фрог нюз от свои източници в столичната администрация. Освен това, въпреки изрично поставеното условие на Столична община, че дейностите по договора трябва да се извърши от общинската фирма без наемане на подизпълнител, в действителност ръководството на дружеството, пренасочват финансовия ресурс по договора към подизпълнители, прикривайки го с договори за наемане на техника и доставка на материали. Освен това се добавят и 4-5 нарочно назначени бивши работници – метачи /от ромски произход/, които представляват дружеството на обекта, облечени в жилетки на „Чистота Искър“ ЕАД.

Безуспешни опити да се пробудят отговорните институции

Редно е да припомним и няколко скандала около „Чистота Искър“, за които  Фрог Нюз  публикува подробна информация, както и такива, за които алармират и други медии, защото настоящите фрапиращи данни са продължение и повторение на порочната практика:

Фрапантни случаи на злоупотреби са описани в доклад на вътрешния контрол на СО, които проверяват обстойно „Чистота-Искър“. Документът е изготвен от специална комисия по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Докладът е получено още в началото на 2019 г. и потулен в някое чекмедже вместо да стигне до прокуратурата. Скандалният доклад  може да видите  ТУК.

Генерално докладът завършва със следните изводи:

·         Некомпетентно ръководство и счетоводство

·         Злоупотреба с власт от страна на управителя на дружеството

·         Конфликт на интереси

·         Назначения с родствени връзки на ръководни длъжности

·         Съставяне документи с невярно съдържание

·         Манипулирано счетоводство

·         Възлагане поръчки на подизпълнители, без правно основание, без конкурс и с фалшиви договори за наем

·         Закупуване СМЦ без конкурс и разрешение от СОС

·         Неспазване ЗОП, ЗУТ, закон за счетоводството и др. вътрешно ведомствени нормативни документи

·         Сключвани неправомерни граждански договори

·         Изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на приближен кръг служители.

·         Назначаване „мъртви души“ на трудови договори.

·         Незаконосъобразно източване на финансови средства с цел облагодетелстване

·         Въвеждане в заблуда СО и СОС

В края на април тази година стана ясно, че една от скандалните сделки описани в този доклад директно е пратена до прокуратурата, но и до момента няма информация какво се случва със сигнала до държавното обвинение.  Между 2015 и 2017 г. Столичният общински съвет (СОС) одобрява първо продажбата на общински имот за малко над 2 млн. лв., а след това гласува за обратното изкупуване на същия имот, но вече срещу три пъти по-голяма сума – 6,3 млн. лв. Разликата е за наша сметка  и отива в нечии чужди джобове. Скандалната сделка е стигнала до прокуратурата след сигнал на сините общинари от ДБ Методи Лалов, Яна Тодоранова, Владислав Панев и Иво Божков.

През септември 2020 г. общинските съветници от БСП заявяват, че „Чистота Искър”ЕАД е емблематичен пример за безхаберието на Столична община и изнасят инфромация за фрапиращите суми, разходвани по съмнителен начин.  „За дейност „Външни услуги“ през 2017 г. са изплатени – 7, 5 млн. лв., през 2018 г. – 12 млн. лв., а през 2019 г. – 18 млн. лв., които в по-голямата си част са свързани с дейностите „сметоизвозване и сметопочистване”, прикрити като договор за наемане на техника от „Грийн партнърс” АД“, твърди Милка Христова.

Още по този скандал и фрапиращите цифри може да видите ТУК.

Какво се случва след това

След добиване на публичност на тези факти, често подкрепени и с публикувани документи тишината продължава да е оглушителна. Мълчи Фандъкова, мълчи и Прокуратурата. Скандалният доклад (може да го видите ТУК) е поискан от новоназначения през 2019 г. управител на дружеството Стефан Пейков, но администрацията на Фандъкова така й не му го предоставя, твърдят източниците ни. Каква е – причината не е ясно.

В края на ноември 2019 г. синдикатът в дружеството задава сериозни въпроси към ръководството на „Чистота Искър“. Въпреки наложената практика да не се отговаря или да се отговаря, но без конкретика този път обратната информация съдържа фрапиращи факти. От кореспонденцията, с която Фрог разполага се потвърждава, че категорично е забранено използването на служебни автомобили за лични цели, а за нарушените на тази забрана има наложено дисциплинарно наказание. Става ясно и, че дружеството има капацитет и ресурс напълно самостоятелно да почиства, без да се налага наемане на подизпълнители за огромни суми, а за реалните загуби, които е понесла фирмата тече проверка. Фрапиращо е, че само за 5 месеца е засечена и доказана кражба на близо 20 000 литна дизелово гориво.  Любопитно е, че са направени опити да бъдат спрени порочните практики. 

                                                          Целия документ може да видите в края на материала.

Малко след това стана ясно, че шефа на дружеството го чака уволнение. От документа, с който Фрог разполага се вижда, че близо 230 служители на дружеството се подписват под писмо в подкрепа на шефа си Стефан Пейков, изпратено до кмета Йорданка Фандъкова. Това разбира се не помага, защото в крайна сметка той се опитва да „спре кранчето“ и да прекрати корупционните схеми, от които реално потърпевши са и служителите, а и самите те до толкова им е писнало, че открито говорят за схемите с новия си шеф. Съвсем логично (за начина на управление на страна ни, не за здравия разум) Стефан Пейков е премахнат от ръководния пост, а схемите за точене на пари са възстановени. Но за сметка на това пък на служителите явно им е дошло до гуша, защото отново пишат до Фандъкова, но този път и до прекия й партиен шеф – Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и министър-председател на България.

Ще приключи ли сладкия сън на управляващите, че са безнаказани и недосегаеми?

В последното си писмо, което е изпратено до Фандъкова преди седмица й се обръща внимание, че „отново е зададен курс на управление, който цели прикриването на злоупотреби в дружеството, пренасочването на финансови средства към подсказани подизпълнители и възстановяване на порочни практики, облагодетелстващи определени лица. Този модел на управление вече е тестван в дружеството, при управителя г-н Юлиан Михайлов, зам. управителя – г-жа Кристина Тодоринова  Петкова /съпруга на кмета на район „Витоша“, г-н Теодор Петков/, г-н Даниел Тошков Господинов /бивш финансов контрольор, а в момента странно, председател на Съвета на директорите на дружеството/, Валентин Тодоринов /официално „Организатор транспортна дейност“, а неофициално  координиращ източването на дружеството в няколко направления/  като последствията от такъв тип управление са вече медийно известния подробен одитен доклад на Столична община за „Чистота Искър“, с който сте запозната и самата Вие, последващите проверки на Агенция за държавна финансова инспекция при Министъра на финансите, проверки от прокуратурата, както и незавидното финансово състояние на общинското дружество.“, пишат служителите до Фандъкова.

Случващото се в момента в „Чистота Искър“ ЕАД, служителите отъждествяват като „вече „игран“ сценарии“,  довел дружеството до доказани негативни последици, изразяващи се в корупционни схеми, злоупотреби с горива, наем на техника, отчитане на  външни услуги и др. „Ние не искаме, този уродлив модел на управление, да е модела на общинското дружество „Чистота Искър“ ЕАД, а Вие?“, питат Фандъкова, но надеждите им да получат отговор не са големи, предвид досегашното й поведение

Предстои да видим дали прокуратурата ще се събуди най-сетне, след толкова много данни, факти и документи. Нарколепсията е нелечима, но симулирането на това състояние няма как да е вечно, нито за Фандъкова, нито за Борисов. На много хора им изглежда, че и ГЕРБ и Прокуратурата страдат от това състояние. Дали не са прави? 

Публикуваме пълния текст на документите, в които може да видите конкретни имена, цифри и описани схеми на действия, определени от авторите на сигналите като злоупотреби. По-долу ще видите и писмото до Бойко Борисов.       ===

Image titleImage titleImage titleImage titleImage title

Нарколепсия – болестно състояние, при което човек внезапно изпада в много дълбок сън. Това е хронично, неврологично нарушения. Доказано е, че вродена, а не заразно заболяване. За съжаление е нелечимо.  Най-общо казано нормалният сън при човека започва с фазата на бавно-вълнов и след един-два часа преминава в бързовълнов. Именно през втората фаза настъпват сънищата, тогава сънят е дълбок. При нарколепсия се пропуска първият компонента на съня и директно и внезапно започва направо втората фаза, придружена от понижен мускулен тонус и дори  парализа.

                    Фрог Нюз

                                                  Frognews.bg                                            https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Веселина Ганчева показа вечерята си в болницата – мухлясало масло и парченце кашкавал. „Това е от всяка вечер от години…”

Следваща статия

Оздоровительная техника дыхания по методу Бутейко…

Други интересни