До последна глътка кислород…

Автор: Няма коментари Сподели:

Наближава 10 ноември. Помните ли тази дата? България прекара 45 години в някаква форма на Социализъм, като през цялото време ни поясняваха, че всъщност това е преход към нещо невиждано, наречено Комунизъм. Този преход така и не се осъществи и трябваше да се откажем и от Социализма, за да влезем в нов преход, този път към друго невиждано нещо, наречено Демокрация.

Това се случи преди 31 години.

В последно време усилено ни внушават, че всъщност преходът е приключил. Били сме живеели в Демокрация, понеже всеки имал право да избира свободно властта и дори да говори каквото си поиска срещу нея. Само че и двете твърдения са подвеждащи. Хлъзгавото обещание, че имаме свобода на словото, е просто облизване по ухото – повечето масови медии са в гърлото на властта и повтарят ехо, ухаещо на популизъм и зле сдъвкани опорки. Свободните избори са фантастика за идиоти – механизмите за купуване на гласове и контрол над волята на гласоподавателите са брутално размахвани пред очите ни.

Но за едно са прави тези отгоре. Преходът приключи. В последните месеци вече е извън съмнение, че не сме в преход, а в нов обществен строй. Намираме с в извратен Социализъм, в който лявото е примесено със среден пръст.

Наричам този строй Социнизъм.

В Социнизма пари не се печелят. Раздават се. По банкнота на пенсионерите, за да са благодарни. По повече на чиновниците, за да гласуват за собственото си фалшиво благосъстояние. По малко на пожарникари, полицаи и медици (ако последните изобщо оживеят до началото на следващата година).

В Социнизма икономиката не е пазарна. Планова е. Ресурсите, основно с европейско клеймо, се разпределят централизирано, на когото трябва. Налива се там, където се печели бързо и лесно се отклоняват средствата. Например в асфалт.

В Социнизма няма разделение на властите. Има разделяне на контрола върху тях. Като във филм – мафиотските семейства си поделят зоните на влияние и влачат за гърлото всички държавни институции. Разликата от филмите – в Социнизма това дори не се прави тихо.

Но най-важното е, че в Социнизма властта се грижи за хората със средния си пръст. Няма легла в болниците? Добре, ще настаняваме болните в санаториуми и петзвездни хотели. „Там е красиво“, каза социнизменият ни ръководител. Да, вече можем да умрем от недостиг на кислород сред повече лукс. Грижа за хората, ама леко цинична.

И на финала – най-циничното в Социнизма не е, че ни го пробутват за Демокрация. 

Най-циничното е, че очакват да им благодарим за него.

                                                     До последна глътка кислород (от техния).

                                                                              Радослав БимбаловImage title

                                                                                                                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Филмът “По дирята на безследно изчезналите” 3 и 4 серии

Следваща статия

Последните три десетилетия бавно и полека загубих усещането, че живея в държава

Други интересни