Алцек и българите в средновековна ИталияКои италианци се наричат българи… Мит или реалност e прабългаринът Алцек – водачът в Морионе

Автор: Няма коментари Сподели:

Режисьори: Росица Лазарова – Сбаралия, Иво Иванов
Оператор: Камен Розов

Продуцент: Росица Лазарова – Сбаралия

Продукция: Канас Продакшънс

“Алцек и българите в средновековна Италия” изследва прабългарските корени в областта Молизе в Италия, през разселението им с воина-водач Алцек, който според Теофан Изповедник е брат на Аспарух и пети син на Кубрат от рода Дуло…

През VІІ век, по времето на Стара Велика България и преди основаването на Българската държава от Аспарух, Алцек се заселва в земите на Лангобардското кралство.

 “Тези българи били бежанци от Аварския хаганат, подложени на гонения във Франкската държава в Бавария, приели да бъдат съюзници на лангобардите, които по това време воювали с византийците в Южна Италия“.

“Днес италианските селища и местности, за които се твърди, че имат български произход, са поне стотина, разположени южно от Рим”.

Най-известното сред тях е Челе ди Булгерия, близо до планината Монте Булгерия, в провинция Салерно, където има и паметник на Алцек, а местното население с гордост нарича себе си “потомци на българи”.
“Допуска се, че българи по тези места е имало и преди Алцек, по време на готските войни”.

Основна следа в историята е Некрополът в Кампокиаро в Южна Италия, където е намерен конник, погребан с цялото си бойно снаряжение, заедно с коня. 

“Погребението с кон не е традиция от Молизе, нито е самнитска, нито римска, нито германска”.


Насочващо свидетелство се явяват изследванията на ренесансовия лекар и просветител Виченцо Д’Амико: 

“През 40-те години на ХХ той съобщава, че повече от 700 селища на Апенините са основани от прабългари. 

Когато разпитвал пациентите си от околните села какви са и откъде идват, те отговаряли: 

“Ние сме потомци на българите!”.

Оттам започнали проучванията му, за да твърди, че местното население в Молизе произлиза от българите, като се открива сходство и в носиите, и в други особености на двете култури, които се преплитат.


Този факт се вижда в Музея на костюмите в Молизе, където ясно личи българският фолклорен елемент. 

Там има и албански костюми, което поставя нови въпроси за проучване.

                              Оттук започват пътищата към една дълга и прапрастара история.

“Алцек и българите в средновековна Италия” или “По стъпките на Алцек” има две версии – българска и италианска – с две премиери: на 10 септември 2020 в България и на 27 септември 2020 в Италия.

*Филмът е дебютен за оператора Камен Розов, заснети са 14 часа видеоматериал – за 9 дни, в обиколка от 1600 километра /без фериботните връзки/.

По стъпките на българите в средновековна Италия| БНР

Документалният филм “Алцек и българите в Средновековна Италия”|БНТ, Култура.БГ

Росица Лазарова – Сбаралия“Филмът на продуцентската къща „Канас прадъкшън” върви по следите на българските заселници на Апенините в периода от 5-ти до 8-ми век. 

Освен че предава основните исторически извори, разказващи за съдбата на българите в епохата на Великото преселение на народите, екипът на филма посещава и показва знакови, оцелели и до днес материални паметници от българското присъствие в областта Молизе и в Челе ди Булгерия край едноименната Монте Булгерия. 

За първи път пред зрителите е показан некрополът в Кампокиаро в местностите Морионе и Вичене, където през 80-те години на миналия век италианските археолози за се натъкват на уникални погребения на войни заедно с техните коне. Тези некрополи се вписват в разказа за българското заселване в Молизе на Павел Дякон. Те материално доказват истинноста на написаното в „История на Лангобардите”. 

Показана е и средновековната експозиция на Самнитския музей в Кампобасо, където изключително въздействащо са изложени част от находките в Морионе и Вичене. Показани са и много от средновекковните крепости в Южна Италия, в които е засвидетелствувано българското присъствие в ранното средновековие. 

Филмът върви и по сюжетната линия на фолклорните следи от българите проследими и днес в експозициите на Музея на костюмите от Молизе в гр. Изерния, както и в силната гайдарска традиция от Скаполи, която кореспондира и със старобългарската гайдарска традиция. 

Тъй като първопроходец (пионер) по темата за българите в средновековна Италия от 30-те години на миналия век са студиите на краеведът от Йелси д-р Винченцо Д`амико, екипът на филма специално посещава родната къща на тази наистина ренесансова личност. Разговаря с наследниците и съвременниците на Д`амико, за да потърси корените на интереса на изследователя към старобългарското присъствие в Молизе. 

Филмът представя всички възможни гледни точки на български и италиански изследователи към този исторически период и безпристрастно, предава драмата на българското разселение в региона. 

Показва, как старите българи заедно с останалите етноси в региона дават своя принос към изграждането на италианската общност през Средновековието. 

Българите оставят своето име в прераждането на „варварския свят”, което надгражда късната антична традиция и я повежда по нови исторически пътища. 

                                                 Росица Лазарова – Сбаралия, продуцент

                      https://bnt.bg/news/alcek-i-balgarite-v-srednovekovna-italiya-284846news.html

Предишна статия

Стамен Стаменов – Знаем ли какво е това НОВ СВЕТОВЕН РЕД?

Следваща статия

Богомилите, Христос и апокрифните учения

Други интересни