Проф. Галилей Симеонов – живият класик, оставен да бедства на 91 години

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. Галилей Симеонов – дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство – е оставен да бедства в дома си в с. Гаврил Геново (обл. Монтана).

91-годишният мъж живее в стара къща, в която няма ток. Художникът Евгений Чалъков го открива да лежи в каруца, когато го посещава заедно с колекционер на картини. Историята на проф. Симеонов беше разказана от близки на Чалъков, които призоваха за помощ на възрастния творец.

Бившият преподавател в НХА е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди около 10 години съпругата му почива, семейството няма деца.

Оказва се, че художникът е предал близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, които е трябвало да бъдат продавани срещу процент от печалбата. Когато Евгений Чалъков и колекционерът са се поинтересували от произведенията на проф. Симеонов в градската галерия, e „имало безумен диалог“ с представители на институцията, които са отказали да кажат къде се съхраняват неговите картини.

Други седем големи платна са предадени на собственик на колбасарски цех в Монтана, който обещавал на възрастния художник да ги продаде и да ремонтира старата къща – ангажимент, който не е спазен.

Авторите на сигнала питат как е възможно професор, завеждал катедра „Графика“ в НХА, работил в академията 46 години, който има възпитаници в цялата страна, обявен е за почетен гражданин на община Георги Дамяново, да бъде изоставен да живее в такава мизерия сам.

Те настояват да се изясни какво се е случило с над 100 творби на автора и защо отказват да му ги върнат. 

„Личност като професор Галилей Симеонов /Никола Цветин/ не следва да живее в такива нечовешки условия. В 21 век това е абсурдно, недопустимо, граничи с безумие и престъпно поведение. По отношението към възрастните хора не се ли определя нивото на нацията и държавата?“, се казва в сигнала, който призовава за помощ от художници, меценати, медии, институции и неправителствени организации.

91-годишният творец има нужда от жилище, материали за рисуване и помощ от социален патронаж, който да му осигурява храна.

Сигналът е стигнал до председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, който е поел ангажимент да организира подкрепа за художника.

Условията, в които възрастният човек живее обаче, не би трябвало да са новина за културните институции – още през 2019 г. „Малки истории“ на БНТ показва какво представлява къщата в с. Гаврил Геново, малко преди юбилейната му изложба.

В краткия филм той споделя, че подготовката на изложбата за 90-та му годишнина е закъсняла, но казва: „да се завирам, да умолявам, че имам картини и че трябва да ги излагам – малко ми е било чуждо, по-скоро надделяваше чувството да рисувам“. 

                               Източник: Булевард България                    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Сигурно е обаче, че малко хора ще спечелят поне два трильона долара, а много хора ще изпитат трудности, до степен на оцеляване

Следваща статия

Купуваха изтребители за милиарди, вместо да отделят пари за подмяна на допотопното оборудване в здравните заведения!

Други интересни