Ако цената да свалим ГЕРБ е да влезем в политиката – вероятно ще я платим…Part 1

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян, известни като Отровното трио, което е един от организаторите на протестите срещу правителството и главния прокуорор, казаха в интервю за Свободна Европа, че са готови да участват в следващите парламентарни избори, ако това е цената за смяната на сегашното управление. Те обясниха, че ако цената „да свалят ГЕРБ, да съборят тая кочина“ е да влязат в „калното блато на политиката“, то те вероятно ще я платят.

Формулата на тримата за алтернатива на упревлението е „всички заедно срещу ГЕРБ, без БСП и ДПС, защото те са съучастници“.

Тримата обясниха, че не виждат алтернатива на ГЕРБ в лицето на БСП или ДПС. Те не включиха в тази група бившата депутатка от БСП и омбудсман Мая Манолова, която по думите им има право да се промени. На местните избори през 2019 г. в София Манолова се яви срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Тогава Минеков, Хаджигенов и Бабикян я подкрепиха. „Разполагаме с интрумент в лицето на Манолова, която е крива щанга“, припомни Хаджигенов свои думи от 2019 г.

Арман Бабикян членува от години в Единна народна партия, основана през 2008 г. от бившата депутатка Мария Капон. Той спомена тази партия като една от възможностите за политическо участие на Отровното трио. Николай Хаджигенов каза, че отговори в тази посока ще бъдат давани, „когато му дойде времето“.

Според Минеков алтернатива на ГЕРБ може да се появи при обединение на политическите формации извън ГЕРБ, БСП и ДПС. „Естествено, техният имидж ще пострада, ще трябва да се преглътнат обиди, ще трябва да се преглътне жестоко обществено мнение, но трябва да се случи“, каза той.

Хаджигенов каза още, че „Делян Пеевски е най-едрото зло у нас. Бойко Борисов е просто негов инструмент, неговата крива щанга“.

Ето пълния текст на интервюто:

– Повече от сто дни минаха от протестите, какво се промени и какво остана същото?

Проф. Велислав Минеков: Промени се цялата държава. Промени се усещането, че сме плячкосани завинаги. Смени се времето дори. Имаме възможност да мислим за някакво бъдеще, което преди го нямаше.

– Тоест вие до тази година не сте мислел за бъдеще?

Проф. Велислав Минеков: Моето бъдеще е ограничено, но въпреки това някак си нещата се виждаха да бъдат во веки веков. И не се случи, слава Богу.

– Вие казвате, че не се е получило, но в крайна сметка протестите искат оставката на министър-председателя и на главния прокурор. Нито единият, нито другият подадоха оставка.

Арман Бабикян: Промениха се много неща. Да, формално Борисов не си е подал оставката, Гешев още по-малко мисли за такова нещо, обикаля детски градини, търси златни рибки и т.н. Но духът от бутилката излезе. Мога да започна да броя колко министри бяха сменени, как напосоки се мятат пари, за да се потуши евентуално социално недоволство. Дори човек като види проекта за бюджет за 2021 г. вижда, че това е абсолютно комунистически бюджет. Той задоволява вилаетите и спахиите. Никаква мисъл за пазара, никаква мисъл за бизнеса, който всъщност пълни бюджета.

Той е подреден за задоволяване на ангажираните в структурите на държавата. Оставям това, че над 300 хиляди гласа по-малко подкрепа има ГЕРБ само. Останалите т. нар. партньори – присъдружни в коалицията не броя, но там също има драматичен спад. Оставям факта, че огромно количество от авторитетните европейски и световни медии обърнаха прожекторите си към България. Оставям резолюцията на Европейския парламент настрани. Все пак се постигнаха много неща. Ако трябва да сме пунктуални – да, подписана оставка няма. Но е ясно, че този човек повече няма да бъде министър-председател на България. В главата му, в главата им на хората днес на власт се отвори огромна репутационна дупка.

– Постижима ли е тази оставка и на кой от двамата – Борисов или Гешев?

Николай Хаджигенов: Ние правилно сме ги степенували – първо Борисов, после Гешев. Гешев е монтиран като бухалка на правителството на Борисов… т. нар. задкулисие – тоест Делян Пеевски, вероятно ДПС и още някоя политическа коалиция. До ден днешен нямаме рестрикции спрямо някой който не е паднал от власт. Въобще не поддържаме визията, че някой ще спазва закона и ще почне да разследва и съди и вкарва в затвора действащи политици – такива илюзии няма. Гешев затова е сложен на второ място, защото ние не сме нормална държава, или поне не бяхме преди сто и няколко дни. Гешев в нормална държава щеше да е първостепенна и може би единствена цел, тъй като от първия ден щеше да си е заминал.

Понеже нещата у нас стоят по съвсем различен начин, затова целите са обърнати наобратно. Ние не сме забравили за Гешев и няма да забравим. Ние чудесно знаем, че Гешев ще бъде и е по-трудната и по-голямата цел. Защото доколкото на никого не му пука вече за правителството на Бойко Борисов, за Гешев им пука на всички.

– Постижима ли ви се струва оставката в момента или правителството се е закрепило на власт?

Николай Хаджигенов: Правителството не се е закрепило на власт. От ден първи на това правителство амплитудата му на клатене е на другия край.

Да, те формално могат да изкарат до март месец. Окончателно ще отидат на боклука, което за мен лично е чудесно. Аз настоявам да устискат до март месец. Народът ще е толкова бесен, че все е тая дали ще броите изборите или не.

– А тогава защо не протестирате с искане правителството да остане до март?

Николай Хаджигенов: Защото искаме оставката на правителството, а не то да остане на власт.

– Но същевременно искате то да устиска до март?

Николай Хаджигенов : Да, защото това означава, че ще се анихилират самички, което е чудесно. Тоест няма да се напъваме от първи април наново.

– Смятате ли за постижимо и реалистично оставка на това правителство от тук нататък или не?

Николай Хаджигенов: Категорично. Всеки божи ден ние правим всичко възможно. Видимата част е тази на площада. Но ние също правим страшно много други неща и всяко едно от тях събаря по една тухла от стената, наречена ГЕРБ. Вече половината стена я няма. Така че категорично: оставка може да има още утре.

– Проф. Минеков, как продължават протестите от тук нататък. Обявихте, че великите народни въстания няма да са под тази форма, която сме свикнали да виждаме. Под каква форма ще бъдат?

Проф. Велислав Минеков: Няма да ви отговоря.

– Защо?

Проф. Велислав Минеков: Защото това е изненада. Ако ви кажа каква е изненадата, няма да е изненада.

Николай Хаджигенов: Моментът, в който бъдем готови, както обикновено, ще изложим точно стратегията. Въстанията бяха пет. Те в този си формат и вид бяха достатъчно мащабни. Показаха на всичките тези, които гледат през прозореца и виждат пет човека, пет хиляди човека, дори 50 хиляди човека (тоест нищо не виждат). Показахме, че това не е така. Пет пъти беше достатъчно. Оттук нататък ще променим формата. Аз малко съм изненадан от това, че от едно цяло изречение се чуват само първите две думи. Това аз го обявих на трибуната. Въстанията ще продължат, но те ще бъдат разширени и ще получат друг вид, друга проявна форма. Това е въпрос на стратегия. В момента, в който бъдем готови, ние го правим веднага. В момента все още готвим стратегията.

– А тази стратегия, адвокат Хаджигенов, на какво се дължи? Защо сменяте стратегията, не беше ли успешна тази до момента?

Николай Хаджигенов: Тя беше изключително успешна в частта “елате ни вижте”. Нали ги броите? Там беше категорично безкрайно успешна. Това не е достатъчно, както видяхме – в един нормален свят щеше да е предостатъчно още първото такова въстание и всички си отиват по къщите, правителството също.

– Тоест от тук нататък не е идеята да се брои? Нещо ви притеснява в намаляването на хората?

Николай Хаджигенов: Каквото имаше да броим, го броим. Това смятате, че ме притеснява ли? Утре свикваме шесто въстание и отново ще има 50+ хиляди души на площада. Идеята не е това. Идеята е да правим смислени неща, да ги разширяваме и да постигаме резултати. Първите проблеми бяха, защото това върви откакто има протести в демократична България, видите, те са трима души – този им плаща, онзи им плаща. За сто дни се справихме с всяко едно от тези неща. Сега трябва да продължим напред.

Проф. Велислав Минеков: Има причина да не се споделя какво ще правим. Видяхме многократно какви са резултатите, когато нещо замисляме на по-широк план с повече хора. Веднага се вземат мерки от властта и става невъзможно.

– Да разбирам ли, че вие се опасявате от някакъв вид саботажи?

Николай Хаджигенов: Ние сме сигурни, не се опасяваме.

Проф. Велислав Минеков: Нека да ви дам един пример, който още ме разсмива. Ние направихме фалшива заявка за един особен терористичен акт и започнахме заговор как да затворим българо-турската граница. Абсолютно съзнателно, за да видим какво ще стане. Заговорът беше направен чудесно, предполагаха се около 250 участника от Димитровград, от Хасково, от Харманли.

Резултатът беше, че близо 150 души полицаи бяха изпратени на границата с автомобили, блокираха входа и изхода на Свиленград, на Димитровград, на Харманли, всичко.

Арман Бабикян: Това е, защото не ни подслушват.

Проф. Велислав Минеков: Само по тази причина се случи, да (смее се).

– А вие питали ли сте институциите дали сте подслушвани?

Николай Хаджигенов: Ние го знаем със сигурност. Ние нямаме нужда от документ. Освен това имам достатъчно доказателства. Първото дело, което беше образувано срещу нас, беше за тероризъм. Сега го промениха по глава първа с едни пет милиона от Божков – последната информация. Униформени милиционери в спец-а ги разпитват по секретно дело срещу нас по глава първа. Така че, не ни трябват документи. Това се случва в момента. За този кървав бунт на втори септември в който ние, видите ли, въоръжено свалихме властта.

– На втори септември обаче имаше доста ексцесии, нали така?

Тримата: Да.

– Тоест втори септември не беше един мирен ден.

Николай Хаджигенов: Не беше един мирен ден. Нека да си го кажем както беше. Не бях там, но четох добре промените и какво беше написано. Сутринта започнаха „Възраждане“ немирния протест. След това се включиха и други хора и вечерта на немирната част МВР допуснаха определени въоръжени хора, които гърмяха в продължение на час и 32 минути по статистиката на СДВР. Тоест всеки един от тях е влязъл с някаква раница на гърба си, при положение, че на хората бъркаха по джобовете и по чантите. След това ги пуснаха да си отидат и едва след това разбиха протеста.

– Често ви обвиняват, че София протестира, а България не протестира. Тук трябва да се споменат градове, които са подкрепяли въстанията в София – това са Благоевград, Русе, Варна, Бургас. Защо не виждаме протести в Свиленград, Тетевен, Димитровград, в Котел? Има ли разделение на България?

Арман Бабикян: Ще се върна в началото на разговора ни. Наистина, макар и невидимо, това което беше изритано от сцената, беше страха. Затова казах, че се отпуши тапата на страха и всъщност за гражданите това е много важно. Може би не може да се пипне с ръка политически. Нямам лист с подписа на Борисов, оставка и такива неща. Това е много важно, защото ето този страх за Тетевен, за този размер населени места… Там повечето хора се познават – те са малко населени места и се притесняват. На тях им е по-лесно да дойдат до София, да се смесят с други 50 хиляди души, отколкото да протестират там, където са. Това между другото не е за първи път.

                          https://www.svobodnaevropa.bg/                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Ако цената да свалим ГЕРБ е да влезем в политиката – вероятно ще я платим…Part 2

Следваща статия

Г-н Борисов, подскажете какво да си купят бедните с помощи от унизителните 0,38 стотинки на ден?

Други интересни