А продоволствената криза е факт… Има и начетени тикви…

Автор: Няма коментари Сподели:

                    Има и начетени тикви…

Скрит в мрежата, Борисов отново надува предизборни балони. 

Щял да даде 106 милиона, „на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция“. 

Изтъква с гордост, че 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавируса.

Борисов лъже и манипулира, обещава и жонглира дърводелски с цифрите. Истината е, че при неговото управление българската продукция на пазара се е сринала до 15-20% от всичко, което е по щандовете. Това го казва Красимир Кумчев, който от 37 години отглежда плодове и зеленчуци. Според него катастрофата в българското земеделие е плод на грешна аграрна политика. 

Вече втори програмен период изоставаме фатално от останалите страни членки на ЕС и сме абсолютно неконкуретни не само на външните, но и на вътрешния пазар, превзет от чужда продукция.

 Тамошните колеги вкараха иновации, модернизираха производството – ние тотално изоставаме, категоричен е Кумчев, който неведнъж бие тревожно камбаната за управляващите, но освен голи обещания, друг отговор няма.

 А продоволствената криза е факт. 

В самото начало на пандемията се срещнах с различни политици и управленци, дори с министър-председателя. Посочих сумата от 150 млн лева, която трябваше да се отпусне за зеленчукопроизводство, за да е пълен сега пазара и хората да купуват на ниски цени. Това е смешно малка сума за една държава, но не беше направено. Министър Танева заяви тогава, че подкрепя предложенията, но нищо не последва. 

Борисов вярва, че тези голи обещания са забравени и пробва отново да купува гласовете на земеделците с нови. Вади от бюджетния чувал пари, за да купи гласовете им. 

За това, какво ще се случи след изборите, въобще не го интересува. Доказателство е липсата на стратегически план какво трябва да се случи с българското селско стопанство до 2027 г. До края на срока остават по-малко от 2 месеца, но план няма. Да не говорим за обществено обсъждане. В Брюксел нямат понятие какво ще предложим, а закъснеем ли, нищо след това не може да се промени. 

След 7 години нещата ще бъдат още по-зле, ако това въобще е възможно, коментират експерти. Те са категорични, че в екипа, назначен от министър Танева да пише въпросния доклад, няма хора – с изключение на 2-3-ма, които наистина да разбират от земеделие. 

В публичното пространство отново ще се изговорят лъжи и фалшиви цифри. Две могат са причините за подобно поведение. 

Първата: Тотална, престъпна некадърност. 

Втората: Обслужване интересите на вносители и прекупвачи, близки до властта и политически партии. 

В създалата се критична ситуация най-логично би било президентът Радев да свика Съвета по национална сигурност, за да се вземат спешни мерки за спасяване на стратегическия отрасъл, от който зависи изхранването на населението.

 Дори по време на всички войни, които България е водила и участвала от 120 години насам, българското земеделие не е било в толкова ниска точка. Имаме и връх обаче: през 2017 г сме производител №1 на в Европа. По тикви във властта обаче сме първи в света. И това е трагедия. 

                                                                   Екип на Фрог нюз

rognews.bg/novini/istoricheski-prinos-borisov-srina-rodnite-plodove-zelenchutsi-15procenta.html

Предишна статия

Успех, това е да постигнеш своите цели! Арнолд Шварценегер за идеите и целите…

Следваща статия

Бойко Борисов е на власт толкова дълго време, защото имаше много съучастници

Други интересни