Полицейски произвол! Не пуснаха хора в районния съд в Пловдив на публичното дело за хвърляне на яйца!

Автор: Няма коментари Сподели:

Входът на РС е блокиран от полиция

Истински полицейски произвол се разиграва в момента пред районния съд в Пловдив. Там се гледа делото срещу актьора Даниел Михайлов и Валентин Караджов, които преди няколко дни хвърлиха по 1 яйце при посрещането на здравния министър Костадин Ангелов. 

Съдът, противно на решението на ВКС, реши да промени решението на първата инстанция от три дни арест и глоби Даниел с 500 лева глобя за хвърляне на едно яйце.

Служители на съдебна охрана и полиция са блокирали сградата и не допускат външна подкрепа за двамата обвинени млади мъже. Органите се оправдаха с това, че има нова заповед за влизане, която урежда кой може да присъства на делото. 

Ченгетата опитаха в един момент да пробутат стара заповед от времето на извънредното положение, но това още повече вбеси хората. Хората съзряха опит да се протакат нещата, докато делото тече вътре. 

„Обадете се на Пеевски, за да ви обясни, че делото е публично и всеки човек може да присъства на него“, обясни протестиращ на охранител. 

“Има нова заповед на министъра, която трябва да е от 14 май. В момента извършвате незаконни действия. Вие чупите закона. Затова държавата е счупена. Тази заповед е невалидна. Искам вашия служебен номер, защото вие ме спирате. Може да кажете, че сте Петър Стоянов или Румен Радев”, настоя мъж след като беше донесена нова невалидна заповед. Униформеният обясни, че се казва Николай Джамгозов. 

Хората бяха принудени да се обадят на 4-то районно в Пловдив. “Нарушени са ни правата за достъп и придвижване. Ще ни съдействате ли или ще се съдим”, каза един от мъжете по телефона. Всички са изумени на какво основание се спират. 

След това униформените изкараха списъци на хората, които могат да се допускат до сградата. Накрая при преглед се оказа, че и те са стари и невалидни.

 След това се появи  нова версия – полицай обясни, че шефът му е издал устна заповед за недопускане на хората.  Завъртя се, че името му е Виктор Празов. „Този началник е дал устна заповед, с която ни се отказва достъп до съдебната палата“, обясни един от протестиращите.   

Празов излезе и се оправда с председателя на съда, след което се измъкна от мястото по най-бързия начин. След него се чуха скандирания: “Мафия”. “Празов гледаше лошо, мислейки се, че ще ме смутии и уплаши. Той идея си няма колко сме тренирани от Николов. Не може да влезем в съда. Не може да се возим в метрото, както иска кака Цвета Подцинкованата””, допълни възмутен гражданин. 

Припомняме ви, че Даниел Михайлов и Валентин Караджов бяха оставени три дни да прекарат в ареста. Има данни, че едното момче е бито от полицията, счупен му е и телефона. Свидетелство за насилието е съдебно-медицинска експертиза. Валентин е бил бит от няколко ченгета, защото е отказал да си отключи телефона. 

Съдът даде 20 минути почивка. Делата на двамата мъже са разделени, поясниха техните адвокати. Освен това съдът е отказал да се разпитат свидетели. 

Би било правен прецедент, ако съдът ги признае за виновни. Решението ще противоречи на друго решение на ВКС от 2018 година, според което хвърлянето на яйца и домати срещу сгради е позволено. 

“При задържането на младежите, полицията им е обяснила, че прокуратурата след 5 часа не работи и ако искат да излязат от ареста, ще трябва да подпишат документите.  Отказана им е била адвокатска защита. Има страшно много процесуални нарушения”, каза Настимир  Ананиев, който излъчва на живо от там.

https://frognews.bg/novini/skandal-uniformeni-pusnaha-protestirashti-raionniia-sad-plovdiv-zaradi-deloto-hvarliane-iaitsa.html

Предишна статия

Протестиращи предложиха Пеевски, Гешев и Борисов да гостуват заедно в ”Панорама

Следваща статия

Мадарският конник – хипотези за историята на средновековния барелеф

Други интересни