Не ни върви на идващи от Острова управници

Автор: Няма коментари Сподели:

Борисов с поредна клоунада и пак ни се кара. Размахва някакъв лист из Родопите, в който пише, че рейтинговата агенция „Мудис“ повишава дългосрочно кредитния рейтинг на страната. До него се хилят подгъзуващо Кирил Ананиев и дежурният солташак на премиера – зам.-министърът на регионалното Николай Нанков.

Седнал на един пън – съдбата има чувство за хумор, трябва да признаем – Борисов започва със злъч и ирония: „Ако това е вярно, Ананиев, и не ме подвеждаш, това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които...“, – не довършва, за да даде възможност и ние да се развълнуваме. Така са му казали да се държи пиарите. Миг по-късно става още по-драматично: „Нали щяхме да фалираме страната? Ей, такива глупости говорят, такива лъжи лъжците говорят„, – громи въздуха гласът му, същински Макбет. Макбет от Банкя. Дали пък след раздялата с властта няма да продължи в театралния бизнес? Калин Сърменов ще си има автентичен АлекоКонстантинов герой, рамо ще удари и Христо Мутафчиев…

Гордост и ярост се сливат в изобразяващия „вълнение“ Борисов и се стелят над есенната шума като гъста мъгла над ремонтираща се магистрала…

Гротеска. Гротеска е нещо странно, нереално, грозно или изопачено. Изкривена действителност. Борисов ни предоставя такава действителност. Той е в света на пачките, златото, пистолета и рекета, а близо 7 млн души са в последствията от това.

Рейтинга, необузданата премиерска радост и действителността обаче са различни неща. Той допуска познати грешки: не прави разлика между причина и следствие, и второ – не знае с какво точно се занимават рейтинговите агенции.

Повишаване на рейтинга винаги е добре, няма спор. В българския случай това е резултат от скъперничеството на правителството. То така и не направи достатъчно за да подпомогне икономиката в криза. Още ги няма онези щедро обещани 500 млн, които щяха да минат през ББР за фирмите…. Финансово мощни е другата заблуда на Борисов. България е зависима от всеки повей в Европа и света. Смешно е дори да се говори за финансова мощ.

Борисов разиграва скечове край пътища, гори, полянки и язовири, но не обелва и дума за някои пасажи в съобщението от „Мудис“. Например за „борба срещу корупцията, независимост на правораздаването и върховенство на закона„. А от агенцията подчертават това изискване.

Дори финансовото министерство признава: „Стабилната перспектива отчита и баланса между подобряването на икономическата и институционална среда в България и наличието на ключови предизвикателства пред рейтинга, свързани предимно с отрицателното въздействие на демографските процеси в страната върху потенциалния растеж в средносрочен хоризонт, както и необходимостта от продължаване на реформите в борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

Макбет от Банкя обаче седи на пъна, негов събрат, и нарежда пред камерата: „Гледай, гледай сега какво още пише! Не ми се вярва, но така пише… „успешното приключване на реформите“, пише тука, а нали уж не се правиха реформи тука, абе, тези хора от „Мудис“ къде са гледали“… С какво да угодим аз не знам на тези хора – нашите опоненти? Какво да се направи! Това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които…„.

Борисов е превъзбуден и нарежда ли нарежда. Или някой го заблуждава, или вярва, че подобни скечове ще му дадат още време във властта. Повишеният рейтинг е (P)Baa1, което означава „предварителен, неокончателен“. Даването на „окончателен“ (Definitive Rating) става след изпълняването на определени условия.

Агенцията изрежда положителни за България параметри по нивото на задлъжнялост, бюджетен и фискален дефицит и „укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики“, но подчертава, че основанието е свързано с присъединяването на България към еврозоната. Доверието се опира на факта, че сме минали през проверка и тогава сме поканени в еврозоната.

Европейската централна банка в момента на приемането написа: „България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система.“ Такова уточнение нямаше за Хърватия, която беше приета в същия ден заедно с нас.

Борисов има право да се радва на подобни вести, както корейско дете на рожденния ден на Ким Чен Ун, защото, защото са редки, а положението му е кафяво. През 2004 г. е отчетен рекорден брой повишения на кредитния рейтинг на Българи. За три години – 15 пъти. Това не са постигали по онова време дори най-бързоразвиващите се държави. През 2004 г. преоценка на своето виждане за кредитоспособността на страната ни са направили четирите най-големи международни агенции – Стандарт енд Пуърс (StandartPoor’s), Мудис (Moody’s), Фич (Fitch) и Японската агенция за кредитен рейтинг (Japan Credit Rating Agency).

Така става, когато един говори, седнал на пън, двама го слушат в захлас, а една снимка…

В „Макбет“ има такъв израз: Фалшивото лице ще скрие всичко, което е замислило коварното сърце. И още: Заложеното лошо във властта, на злото се крепи…

Оригиналното заглавие на Шекспир е: „Трагедия за Макбет“. Защото добрият някога воин се поддава на властолюбието и това го унищожава. За Макет от Банкя май важи само втората част…

Борис Петков

П.П. Сравнението с Макбет не е случайно. Алена бе казала, че Борисов в предишния си живот бил британски/английски пълководец. Номероложката която е отколешен фен на Борисов и ГЕРБ пропуска само едно: ако това беше вярно, то Великобритания нямаше да е същата. 

А Росен Плевнелиев пък бил само ирландска пастирка, горкият… Не ни върви на идващи от Острова управници.

 https://frognews.bg/novini/borisov-posedna-panche-rodopite-raziasniat-kakvo-kazva-moodys-video.html

Предишна статия

Ама той бате ви Бойко, седящ на пън в гората и четящ от листчето написано му от някой, откъде да знае?

Следваща статия

Така е по белите страни, братя баламурници!

Други интересни