В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите

Автор: Няма коментари Сподели:

Пчели, оси и други насекоми са изложени на риск от клетъчните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов научен доклад алармира, че излъчването от мобилните телефони може да допринесе за драстичния спад на популациите на различните насекоми, наблюдавани в голяма част от Европа през последните години.

В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите, според изследване, представено наскоро в Щутгарт, за което съобщава GreenTech.bg.

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) заедно с две НПО – една от Германия и една от Люксембург. От 83 проучвания, които се считат за научно значими, 72 показват, че радиацията има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите.

още по темата

Вредните ефекти варират от намалена способност за навигация, поради нарушаване на магнитните полета, до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилните телефони и Wi-Fi антените в частност излъчват радиация, която отваря калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони. Това може да предизвика биохимична „верижна реакция” при насекомите. Резултатът е нарушаване циркадните ритми и смущения на имунната система.

„Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния спад на насекомите”, коментира Йоханес Енсле, ръководител на NABU в провинция Баден-Вюртемберг. „Темата е неудобна за много от нас, тъй като пречи на ежедневните ни навици, а зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси”, каза Енсле.

Петер Хенсингер от германската организация за защита на потребителите Diagnose Funk смята, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на радиацията както върху животните, така и върху хората, особено по отношение на въвеждането на 5G технологията.

Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията бива посрещната със силна съпротива от някои групи, особено защитниците на околната среда.

                               https://technews.bg/article-128083.html

Предишна статия

Вечерното шоу на Слави Трифонов

Следваща статия

А за гарваните дето не си вадят очите един на друг – и на тях ще им дойде времето… Рано или късно…

Други интересни