Доналд Тръмп: Не се страхувайте от коронавируса, ще го победим!

Автор: Няма коментари Сподели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са заразени с от коронавирусната инфекция Ковид-19.

Доналд Тръмп се бори с коронавируса, след като даде положителна проба за Ковид-19.

На 6 октомври американският президент публикува видео обръщение, в което призовава гражданите „да не се поддават на коронавируса и да не се страхуват, ще го победим! Не се оставяйте коронавируса да владее живота ви, но се пазете!“:

На 5 октомври 54-тият президент на САЩ напусна военната болница в Мериленд, където беше настанен три дни по-рано и подложен на медикаментозно лечение и наблюдение.

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, смята, че състоянието на президента Доналд Тръмп, който е диагностициран с коронавирус, все още може да се влоши. „Проблемът е, че болестта е все още на ранен етап. Не е тайна, че има случаи в клиничната история, когато хората се разболяват отново след 5-9 дни, показвайки симптоматика“, предупреди Фаучи в интервю за CNN на 5 октомври. „Реверсия“ означава погрешно насочване и неприятности”, обясни той. Фаучи уточни, че доказано заразен с коронавирус човек трябва поне 10 дни да бъде изолиран, защото през тов авреме той може да предава заразата. Чак след 10-тия ден, ако няма симптоматика, може да се приеме, че заразеният вече няма живи вируси за предаване и евентуално се е излекувал, обяснява той.

„Това е малко вероятно да се случи, но лекарите на президента трябва да бъдат бдителни“, продължи Фаучи, добавяйки, че по негова оценка държавният глава се завръщащ се в Белия дом от медицинския център „Уолтър Рийд“ изглеждал много добре.

Специалист по инфекциозни болести смята, че е много вероятно Тръмп да бъде подпомогнат от експериментално лекарство на базата на антитела. Фаучи поясни, че самият той не е допуснат до лечението на президента.

По-рано, на 4 октомври около 2:00 часа българско време, президентът на Сащ Доналд Тръмп пусна в своя Туитър успокоително видео обръщение, че скоро ще се върне и че се чувства вече много по-добре. Лекарите обявиха, че е възможно да бъде изписан след ден-два.

На пресконференция в 18:40 часа българско време на 3 октомври, дадена от личния лекар на Тръмп и медицинския екип, които се грижи за него, беше обявено, че Тръмп вече се чувства по-добре и е с добър дух, свалил е високата температура, не е на дихателна система, приема медикамента Remdesivir и изпълнява служебните си задължения.

Remdesivir е лекарство, разработено първоначално за лечение на хепатит С, по-късно използвано и за борба срещу ебола и малария, подобно на Hydroxychloroquine.

Мелания Тръмп е добре и е под карантина в Белия дом.

Доналд Тръмп навърши 74 години на 14 юни тази година, от години страда от сърдечно заболяване и е с наднормено тегло, което го поставя под по-висок риск от усложнения от коронавируса, който до момента е взел над 200 хиляди жертви в САЩ.

Тръмп публикува видеообръщение, в което казва, че е „добре, надявам се“, благодари за подкрепата и уточни в коя болница се лекува:

По-рано Доналд Тръмп обяви в официалния си акаунт в Туитър на 2 октомври сутринта (в САЩ – малките часове на нощта), че е заразен с новия коронавирус.

Това се случи 32 дни преди президентските избори в САЩ, които се провеждат на 3 ноември 2020 г.

„Тази вечер аз и Мелания имаме положителни резултати от тестовете за Ковид-19. Веднага ще започнем процеса на карантиниране и лечение. Ще преодолеем това ЗАЕДНО!“, написа американският президент.

Президентът и съпругата му се чувстват добре, съобщи първоначално лекарят на Белия дом. По думите му Тръмп ще продължава да изпълнява задълженията си “без прекъсване”.

Мелания Тръмп също публикува в официалния акаунт като първа дама на САЩ: Както много американци го направиха тази година, Президентът и аз сме в карантина вкъщи след положителен тест за Ковид-19. Чувстваме се добре и отложихме всички предстоящи ангажименти. Моля, пазете се и всички ще преминем през това заедно.

Президентът Тръмп ще участва само в телефонни конферентни разговори.

Американският президент редовно е тестван за COVID-19. Той редовно обикаля страната през последните седмици на митинги с участието на хиляди души въпреки предупрежденията на здравни експерти да не организира масови прояви.

Тръмп е остро критикуван за подхода си към пандемията от новия коронавирус, от който са починали над 200 000 души в САЩ. Президентът пък хвали мерките си за справяне с кризата, отбелязва Ройтерс.

По-рано Тръмп каза, че се е тествал за коронавируса, след като сътрудничката му Хоуп Хикс се оказа заразена, предадоха световните агенции. Президентът потвърди новината за заразяването на Хикс в Туитър:

Заразената Хоуп Хикс работи като близък помощник и съветник на Доналд Тръмп от години, предаде Би Би Си. Съветничката последно е пътувала с американския президент на Air Force One преди първия телевизионен дебат между него и Джо Байдън в Охайо. На 30 септември тя беше забелязана с него на борда на хеликоптера Marine One.

31-годишната Хикс е сред най-близките помощници на Тръмп, която досега е дала положителен тест за COVID-19. Тя беше заснета да слиза от Air Force One във вторник в Кливланд без маска. Ден по-късно тя пътува с президента за митинг в Минесота. Белият дом тества регулярно помощници и персонал, който ежедневно влиза в контакт с президента.

Мелания отново публикува в Туитър основните препоръки срещу коронавируса: миенето на ръце, избягването на тълпи и спазването на здравните мерки, напомняйки, че това няма да продължи вечно:

14-годишният син на Доналд Тръмп и Мелания – Барон, е с негативен тест за коронавирус. Дъшерята на Доналд Тръмп от брака му с Ивана – Иванка Тръмп, е с негативен тест за колонавирус, както и съпругът й.

Негативни за Ковид-19 са резултатите и на вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и съпрутгата му.

                                                                 Снимка: Доналд Тръмп

                                                              https://zdraven.bg/

Предишна статия

По-добре рано отколкото късно! Чистилището е неизбежно…

Следваща статия

За родните археологически обекти, макар и многобройни – над 42 хиляди, няма световна слава!

Други интересни