Комплексът според Зигмунд Фройд по принцип е съвкупност на афективно натоварени мисли, интереси и личностни нагласи, които въздействуват несъзнавано върху психичния живот

Автор: Няма коментари Сподели:

У нас във властта на високо равнище се подвизават твърде много персони със неимоверно голям брой завършени висши образования и с много присвоени магистърски степени.
По няколко степени (бакалавърски и магистърски) имат Цветито Караянчева (по-известна е с друго име, дадено ѝ от Баце, което моето възпитание не ми позволява да го кажа), Мариянчето Николова, Десито Атанасова (бивша служителка в лудница), Деничка Сачева и др.
Същото се отнася и за някои мъже във властта.
Подобен феномен – например, четири магистратури и шест образователни курсове из разни страни, както е случаят с Деничката, – изглежда абсурден в рамките на целия свят, но не и за властта в гербаджийска България.
Каква е причината за неестествено високата “образованост” на мили гербаджийки във властта?
Класическата психоанализа ни обяснява този феномен с Едиповия комплекс и Комплекса на Електра.
Комплексът според Зигмунд Фройд по принцип е съвкупност на афективно натоварени мисли, интереси и личностни нагласи, които въздействуват несъзнавано върху психичния живот. 

Образува се главно в ранното детство и обуславя редица от закономерностите на бъдещия психичен живот.
Фройд говори за Едипов комплекс. При момичетата той се нарича Комплекс на Електра. Това е група от общи несъзнателни (динамично потиснати) идеи и чувства, които се центрират около желанието да се притежава родителят от противоположния пол, да се премахне родителят от същия пол и да се поемат неговите функции.
Ортодоксалната теория смята, че успешното разрешаване на Едиповия комплекс е желано от гледна точка на развитието на личността, то е важен ключ към ролите ѝ и към идентичността на пола.
Фройд постулира, че момичетата имат в някои случаи Кастрационен комплекс, подобно на момчетата, плюс особена силна завист за пениса.
Ортодоксалната психоанализа твърди още, че разрешаването на Едиповия комплекс (Комплекса на Електра) става чрез идентификация с родителя от същия пол и (частично) временно отказване от родителя от противоположния пол, чрез намиране и ползване на средства за получаване на статуса на родителя от противоположния пол, които могат да са най-различни.
При жените това са:
* избирането на сексуални партньори, които са видимо подобни на родителите им от другия пол;
* демонстрирано търсене на властови позиции, характерни за мъжете;
* мъжко упорство в поведението в замяна на женската пластичност и реактивност;
* отказ от женски функции в семейството чрез неестествена за жената професионална ангажираност;
* витринно реализиране на ненужно широка образованост чрез излишни (и често фалшиви) форми на обучение и присвояване на множество магистърски образователни степени и др.
Очевидно е, че последният прийом – множеството получени по незнаен път от дадена комплексирана жена магистърски степени – са всъщност компенсаторен и хиперкомпенсаторен механизъм за разрешаване на нейния Комплекс на Електра.
Изразходваното време (години обучение), усилията и паричните средства, неудобствата и др. нямат стойност и не са толкова важни за комплексираната жена, стига тя да постигне, даже само в собствените си очи, нужната за душевното ѝ равновесие мъжка власт, лидерство, мъжка значимост, мъжки мачовски авторитет, мъжки сексуален статус, украсени с дипломи и звания.
При мъжете множеството ненужни и излишни магистърски степени, и даже докторски степени (като при премиера, при агент Иван и др.) както и фалшиви курсови обучения с дипломи и удостоверения, биха могли да свидетелстват за търсене на компенсации за евентуално наличната сексуална непълноценност, например, евнухоидност, физиологични дефекти по отношение на размера, проблеми в сексуалния живот, които, както е известно, се компенсират още и чрез мощни автомобили, яхти, самолети, гардове наоколо, просташки лукс, пачки по 500 евро, кюлчета злато и показен промискуитет, осигурявани у нас безплатно от самото пребиваване нависоко във властта.
Зигмунд Фройд също така твърди, че неуспешното разрешаване на Едиповия комплекс може да доведе до невроза, педофилия и хомосексуалност.
За това – друг път.

Четете моите текстове!
Купувайте и четете моите книги!
Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com
акад. Петър Иванов

                                                                                   https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Те предпочитат да им крадат данъците…

Следваща статия

Ръĸoвoдcтвoтo нa EHΠ нe пoзвoли Радан Кънев ycтнo дa изĸaжe мнeниe в дeбaтa зa въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo в Бългapия!

Други интересни