Фирма от обръча на Десислава Танева източва Държавен фонд „Земеделие”…Част 2

Автор: Няма коментари Сподели:

Изпратих писмено въпроси на фирмата „Силмик” на мейла им, с който разполага Държавен фонд „Земеделие” за контакт с тях. Попитах ги, защо не са извършвали междуредово окопаване на соята и защо досега не са я ожънали? Отговор не получих. В последния момент от провеждането на това журналистическо разследване, получих кратка информация от ДФ”Земеделие”. Цитирам:

„По мярка 11, фирма „Силмик” няма право на подпомагане, независимо, че е кандидатствала по мярката тази година, тъй като има прекратен ангажимент за 5-годишен период. И ще трябва да възстанови всички получени средства за периода по мярката. Това са общо – 93 438 лв.”

Фирмата няма да получи европейски субсидии,  но сертификатът за биологично отгледана соя дава възможност да продаде на висока цена до 128 тона биологична соя. Откъде ли ще я вземат? От нивите, които ви показахме ли? Биологичната соя се продава много скъпо заради ръчната обработка на нивите. Според данните, във Франция например, през месец юли т.г., биологичната соя се е продавала по 900 евро на тон! А в България цената и е 3 пъти по-ниска – около 300 Евро на тон. И тук кръгът се затваря.

В  контролните листове на Техническия инспекторат в Държавен фонд „Земеделие” няма посочени средни количества за добив, за да е допустима за европейско  подпомагане една култура като биологично земеделие. В това е в противоречие с европейското законодателство, според което субсидия се дава за получена продукция, а  България субсидии се дават за хвърлени семена. Затова остава съмнениято за измами. Защото никой не изисква от биологичните производители да представят цифри, документи или средни норми на продукция.

Сега се питаме, дали дирекцията за борба с измамите във Фонд „Земеделие”, ще поиска да установи: Това довършен опит за измама ли е?

От момента, в който си подал заявление за подпомагане, че искаш европейски пари, ти си длъжен да уведомиш и Фонд „Земеделие”, и контролиращото лице, че по някакви причини  площите ти не са в добро агротехническо състояние и няма добив. А ако ти не направиш това и продължаваш да чакаш европейски пари, а в същото време на сайта на Министерството на земеделието виси Сертификат, че всичко със засетите ти ниви е супер, не е ли това опит за измама? И ще привлече ли вниманието на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши?

Читател на Narod.bg описа и как се крадат парите от хората на Десислава Танева:

Една от схемите за корупция. Аз, като земеделски производител, обявявам, че ще гледам био соя. Свързвам се с човек от министерството /посредник/ и се договаряме – аз посявам някаква соя, не полагам никакви грижи, но получавам субсидии и връщам на човека от министерството договорения процент.

На мен никакви проверки не може да ми направи контролният орган в лицето на местната служба земеделие и гори, защото имам чадър и на някой ще му изстине мястото, ако направи проверка.

Теренни проверки се правят на тези, които не са се договорили с Танева за далаверка. Нещо ново под небето? Иначе всичко си е био! И подобни схеми има навсякъде, особено в строителството, където директно от министерството определят кой участник в обществената поръчка ще спечели обществената поръчка и върне договорения процент.

Не го ли направи, идват НАП, Икономическа полиция, НОИ, Инспекция по труда и който още се сетите държавен контролен орган и на непослушния му разкатават фамилията. Отделно, ако им хареса, му взимат бизнеса чрез прокуратурата.

Нещо ново под небето? Управлява ГЕРБ! Иначе добре си вървеше схемичката и машината за пари работеше с пълна сила, докато…Каскета осра работата, като влезе със 100 въоръжени в президентството, отделно излязоха записи на Борисов, снимки с чекмедже с милиони евро и злато и….работата се осра яко и размириса из ЕС. Сега кофти, но…. био!

                                       narod.bg                                         https://svobodnoslovo.eu/36779-2/

Предишна статия

А ВИЕ ЩЕ СИ ХОДИТЕ, ДОРИ И ДА НЕ ИСКАТЕ!

Следваща статия

Фирма от обръча на Десислава Танева източва Държавен фонд „Земеделие”, лапа кеш за соя, на нивата има само бурен!

Други интересни