Българите искат независимостта си

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: БГНЕС

Трето по ред Велико народно въстание бележи Денят на независимостта на България. Днешният национален протест е организиран на символична дата, а граждани от цялата страна ще се стекат на площада под прозорците на властта, за да извикат “Оставка” за 76-ти ден.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина. 

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

..

19.17 ч.

 Впечатление прави демографският профил на протеста. Освен млади, под прозорците на властта са се събрали и много възрастни хора. 

19.10 ч.

.

Химнът на Европа също оглуши пространството под прозорците на властта, след речта на европейския депутат.

.
                                                               Даниел Фройнд 

19.00 ч.

 На протестната трибуна застана Даниел Фронд – зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европейския парламент и член на германската партия на зелените.

 “Искам да ви кажа нещо – борбата ви с корупцията и гласовете ви се чуват в Европа!”, посочи Фройнд.

 “В последните дни говорих с мнозина от вас, с политици, хора от неправителствени организации, с много млади хора които искрено искат да се преборят с корупцията. И ми направи впечатление, че тук има много млади хора, които са се върнали и са на улицата и искат да поемат съдбата си в своите ръце, не да мълчат, когато ги управлява един корумпиран елит. Като депутат една от задачите ми е да видя, че европейските пари се харчат правилно. Системната корупция не е проблем само в България. Политици се тъпчат с европейски пари и това е болест, която се разпространява. Трябва спешно да се преборим с тази болест”, коментира още Фройнд. 

.                                                                                          Снимка: БГНЕС
...18.47 ч.

 “За пръв път България празнува така Денят на независимостта – гордо и достойно!”, заяви от протестната трибуна Архимандрит Дионисий. Той благослови третото Велико народно въстание.

 “Днес, когато третата българска държава е завладяна от мафията и управлява чрез своето фалшиво и престъпно правителство, ние всички сме тук, за да усвоим свободата и честността си”, заяви още Дионисий.

.

 18.45 ч.

 В палатките на майките от “Системата ни убива” сестра-доброволец е готова да оказва помощ на пострадали.

 Припомняме, че по-рано полицията тараши палатките пред сградата на бившия Партиен дом. Иззети бяха физиологичен разтвор, необходим за промивки на рани, както и боички, с които децата рисуват.

 18.40 ч.

 “Борисов, огледай се на площада и си избери на кого да се предадеш. Няма значение на кой ще се предадеш. За разлика от теб, ние спазваме Женевската конвенция”, заяви адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио”.

 Викове “Оставка” оглушават пространството, станало известно като “Триъгълникът на властта”. Очаква се днешният протест да е един от най-мащабните.

.                                                                  Снимка: БГНЕС
.
                                                  Снимка: БГНЕС
.                                                                Снимка: БГНЕС
.                                                                            Снимка: БГНЕС

                                                        18.32 ч.

 Италианска оперна прима изпя химна на Република България, който е научила за една нощ. Заедно с нея запя и целият площад.

 “Не съм българка. Италианка съм. Но обичам България и българския народ. ВИе имате цялата моя подкрепа, защото България заслужава най-доброто”, коментира пред събралите се хиляди граждани оперната певица.

 След изпълнението последваха бурни викове “Оставка!”.

.                                                                         Снимка: БГНЕС

 18.30 ч.

 “За ужас на мутрите хората продължават да пристигат от цяла България. Дойде време да кажем “Добре дошли и на гражданите от Стара Загора!”, заяви един от протестиращите от трибуната.

 Хиляди са вече на площада. Под прозорците на властта са демонстранти от Ямбол, Русе, Варна, Стара Загора.

 “Здравейте, граждани! Честит празник на всички. Всяка вечер нашите протести завършват с химна на България. Днес е празникът на Независимостта. Днес ние се борим на този площад за нея. Независимост от мафията и мутрите. Затова днес, за разлика от всяка вечер, няма да завършим с химна, а ще започнем с него”, заяви Арман Бабикян от трибуната.

 18.20 ч.

 Пред протестиращите застана и един от бившите членове на ГЕРБ. За сериозни вътрешни сътресения свидетелстват десетките напуснали управляващата партия.

 “76 дни от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински”, заяви Слави Трайков.

....18.00 ч.

 На пл. “Независимост” продължават да прииждат хора. Пристигнаха и граждани от Варна, съобщиха от протестната трибуна. Към този час скандирания “Оставка” се чуват от хибяди хора.

 Обстановката е спокойна.

 17.40 ч.

 Спокойна е обстановката на площада към този час. Стотици се събират под прозорците на властта. Сериозна е мобилизацията на полицията. Има контролни пунктове, на които се проверяват демонстрантите, за да се избегне внедряването на провокатори.

 Третото Велико народно събрание е под надслов “Ние отново сме тук”. 

.                                                                                                       Снимка: БГНЕС

 17.20 ч.

 Протестиращите продължават да се събират. Към момента полицейското присъствие продължава да превъзхожда числено демонстрантите.

 По-рано днес ви съобщихме, че сериозна е мобилизацията на служители на МВР заради националния протест днес.

 Има два подхода към площада – откъм БНБ и откъм статуята на Света София, където са изградени пропускателни пунктове, където всеки демонстрант ще бъде проверен. По-рано днес бяха претърсени и палатките на майките от “Системата ни убива”.

.                                                       Снимка: БГНЕС
.                                               Снимка: БГНЕС

.                                                                   Снимка: БГНЕС

 17.10 ч.

 Хората все още се събират. На място обаче вече има стотици хора. Бул. “Цар Освободител” вече е блокиран, а протестиращи от цяла България скандират “Оставка!”.

 17.00 ч.

 В района на фонтана пред Президентството вече се събират хора. На място се отправиха и протестиращите, които по-прано застанаха под прозорците на американското посолство и поискаха от САЩ “да си приберат Гешев”.

 През днешния ден граждани затвориха и Дунав мост при Русе.

 Това е третият национален протест с искане оставката на кабинета “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев. Протестите протичат без ескалации, но бяха белязани от няколко сблъсъка.

 Първото Велико народно въстание бе съпроводено със сериозна ескалация на напрежението. През целия ден имаше сблъсъци с полицията. Бихи бяха граждани и журналисти. Имаше ранени полицаи и десетки задържани.

 Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 Припомняме още, че с постовете си вече са се разделили няколко министъра, но протестиращите остават непреклонни пред исканията за смяна на цялото управление.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 Миналата седмица от сградата на бившия Партиен дом, където вече протичат депутатските заседания имаше и известни сблъсъци между протестиращи и служители на НСО. Насила от сградата бяха изведени майки от “Системата ни убива”, които се бяха барикадирали в сградата. В същия ден стотици протестиращи се стекоха пред сградата на парламента в подкрепа на майките, блокирани вътре.

 ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

https://frognews.bg/novini/veliko-narodno-vastanie-iii-balgarite-iskat-nezavisimostta-mafiiata.html

Предишна статия

КЪДЕ Е ЛИНЕЙКАТА СЪС СИРЕНАТА?

Следваща статия

“Искаме да се предадем, ама няма на кого”

Други интересни