Управляващите – все така глухи за исканията на протеста

Автор: Няма коментари Сподели:

                                Източник: БГНЕС

Международни скандали вече тресат кабинета “Борисов 3”. Преди няколко дни сериозна червена светлина светна от Брюксел, а за началото на октомври месец е насрочен дебат в ЕП за състоянието на демокрацията и върховенството на закона у нас. ЕК пък изпрати подробни въпроси на главния прокурор Иван Гешев за къщата в Барселона и записите с Борисов. Междувременно пък разследване на германското издание “Шпигел” разкри близките връзки на Борисов с Ердоган.

Поредна гореща седмица за управляващите от началото на избухналото гражданско недоволство. Демонстрациите по столичните улици (а и не само) продължават вече 72 дни. 

Тази седмица ескалация на напрежението имаше във фоайето на бившия Партиен дом, след като протестиращи и майки от “Системата ни убива” се барикадираха в Народното събрание, но бяха изнесени насила от сградата от служители на НСО. Последвалият протест бе мащабен, а във фокуса попадна и искане оставката на председателят на НС Цвета Караянчева, по чието нареждане бяха изнесени гражданите. 

Идната пък седмица ще се проведе Велико народно въстание III. 

Хронологията на днешния протест следим на живо. 

21.30 ч. 

Протестиращите вероятно ще продължат с редовното си шествие до “Орлов мост”, където за поредна вечер ще блокират движението. 

21.20 ч. 

Протестиращите достигнаха до сградата на Европейската комисия, където на стъклото на европейското представителство бе залепен транспарантът с критично послание към Брюксел. 

Протестиращите в един глас скандират “Оставка” под прозорците на институцията. 

21.00 ч. 

Точно в 21 ч. в “Триъгълника на властта” зазвуча химна на Република България. 

След това протестиращите се отправиха на редовното си шествие, което обаче този път е с посока сградата на Европейската комисия, където ще бъде опънат критичен транспарант с послание към Брюксел. 

20.48 ч. 

Към този час протестиращите в района на “Триъгълника на властта” вече са хиляди.  

20.40 ч. 

Шествие ще има отново до сградата на Европейската комисия. Причината – Брюксел все още не е отворил “широко затворените си очи”.

 Преди шествието гражданите опънаха плакат на стълбите пред сградата на бившия Партиен дом. Такъв ще бъде опънат и в района на европейското представителство на ул. “Г. С. Раковски”. 

.

                                                        20.34 ч. 

“Преди малко видяхме политическата проституция – за някой лев, за някое кресло са готови на всичко. Не заради вас, а заради себе си”, посочи от трибуната Николай Хаджигенов. 

“Това, което се случи днес в НС е гавра. Тези са готови на всичко само и само да добутат до там те да проведат изборите. ГЕРБ и диктатора Борисов правят избори!”, посочи още юристът от “Отровното трио”. 

20.15 ч. 

Колко струват думите на управляващите? Поредно видео се прожектира на стената на бившия Партиен дом. 

На фона на празните обещания звучат свирки, а протестиращите скандират “Оставка”.

 20.00 ч. 

“72-ри ден ние пак сме тук и пак им искаме оставките и те пак не ни чуват”, заяви един от протестиращите от трибуната. 

Към този час под прозорците на властта продължават да се събират хора. В момента присъстващите са стотици.


.
                                                                 Снимка: БГНЕС
.
                                                        Снимка: БГНЕС
 

19.20 ч. 

Към този час в района на така наречения “Триъгълник на властта” продължават да се събират хора. 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев. 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти. 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията. 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време. 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

https://frognews.bg/novini/na-jivo-den-72-upravliavashtite-vse-taka-gluhi-iskaniiata-protesta.html

Предишна статия

Вижте какво точно питат от ЕП Гешев и Борисов

Следваща статия

Ако приемем, че в ГЕРБ не крадат като за последно, изниква резонният въпрос откъде такава сума за обеци, след като частният бизнес на Ангелкова е в трагично положение…

Други интересни