Le Monde: Българската “нощна стража” срещу корупцията продължава вече 50 дни

Автор: Няма коментари Сподели:

Френското издание ”Le Monde” публикува статия за случващото се у нас. Това е поредната международна медия, която пише за антиправителствените протести в страната, които днес навлязоха в своя 49-ти ден. До този момент за протестите в България срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са писали издания от ранга на ”Ню Йорк Таймс”, ”Шпигел”, ”Дер Щандард”.

                                         Ето и статията:

“27-ми август е петдесетият ден, в който граждани на България ще окупират символични точки в столицата и други градове в страната. Въпреки че губи част от заряда си през последните няколко дни, шареното протестно движение, което настоява за оставката на консервативното правителство на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, продължава. То се случва въпреки опитите на правителството да си върне контрола над ситуацията. Борисов и Гешев са сочени за отговорни за процъфтяването на корупцията в най-бедната държава в ЕС.

“Тези демонстрации събират хора от всички политически окраски, които искат едно и също нещо – оставката на тези две фигури, които са пряко отговорни за високите нива на корупцията в България, особено свързана с европейските фондове”, категоричен е Емил Георгиев – адвокат от инициативата “Правосъдие за всеки”. 

Гражданското движение настоява за реформи в правосъдната система още от 2015 г. Смята се, че системата е неефективна, тъй като нито един действащ политик не е бил осъден. За справка – ситуацията е значително по-различна в съседна Румъния, която беляза значителен прогрес по въпроса от приемането си в ЕС”.

В останалата част от статията изданието дава хронологията на събитията у нас от началото на демонстрациите, предизвикани след акцията на Христо Иванов в парк “Росенец” и последвалата безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството. 

                                                          Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/monde-balgarskata-noshtna-straja-sreshtu-koruptsiiata-prodaljava-veche-50-dni.html

Предишна статия

Не е лесно да си държавник или политик в тази наша страна!

Следваща статия

Дънди добива злато с престъпление на министри!

Други интересни