Как Борисов чете Евангелието

Автор: Няма коментари Сподели:

                           В Рилския манастир…

Твърдението, че Бойко Борисов е прочел само „Винету“, не е вярно. Премиерът всеки ден чете и Евангелието (или целия Нов завет), но по начин, който устройва само него и аверите му. Дали си вярва или съветници го заблуждават, че ръси гениалности – все едно, защото и на децата вече е ясно, че за властта е готов на всичко.

Съдете сами. Борисов казал в Деня на жертвите на тоталитарните режими: “Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм”, – пише министър-председателят във Фейсбук.

Тоталитаризмът, Борисовия, вирее като задушаващ бурен и днес и се отличава много малко от тоталитаризмите, описани в учебниците. Взел е цялата власт в свои ръце, раздава народните пари по свое усмотрения през джипката, ругае президента, обижда по циничен начин председателя на НС, разпорежда на МВР какво и кога да правят и пр. Пред очите му критикуващите властта биват преследвани по различни начини. Журналисти, бивши министри – но не и от ГЕРБ – както и бизнесмени са с повдигнати обвинения, нямащи нищо общо с правото. Някои лежат по занданите повече от година без дори делата да са влезли в съда, да не говорим, че не са осъдени. В репресивните действия участват МВР, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, АДФИ и пр. държавни институции. Още по-жестоко е преследването от страна на прокуратурата, която уж била независима и свободна, но репресивните й акции по някакъв странен начин са насочени предимно срещу неподкрепящи режима на Борисов и задкулисието в лицето на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Те, разбира се, са недосегаеми. 

Борисов обаче разчита Евагелието, че животът и действията му са като на един съвременен Христос. Пачките и кюлчетата злато в чекмеджето му не са нищо друго освен три риби, с които да нахрани народа… 

Борисов пише още: „Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес“.

Борисов, например, смята блокадата на кръстовища за нарушаване на правовия ред. Самите протести също го дразнят и се опитва да заобиколи, провокира и отслаби. Но престъпленията на управлението му за него са нещо в реда на нещата. Например колосалната корупция при провеждането на обществените поръчки. Лошото строителство, рекета и изнудването, завземането на чужди бизнеси.

Вдигнатият юмрук не бил символ на демокрацията. Може, но е символ на борбата срещу престъленията, мафията и корупцията, която съсипват един народ и неговата древна държава. Това престъпление на управлението на ГЕРБ и Борисов е несъизмеримо с нищо, сътворявано от негови предшественици до времето от Освобождението на България. С писмена молба ли да бъдат помолени да напуснат властта и да спрат грабежа? С хляб и сол пред джипката ли да го молим да си ходи? Или да изпратим делегация от девици да им разкаже истината за балите с евра в спалнята му и за пистолета на шкафчето? 

Евангелията са четири библейски книги от Новия завет. В тях се описва животът и учението на Христос. Колко общо имат Борисов и аверите му с подобни летописи – всеки е наясно. Той онзи ден се изпъчи с оценката на рейтинговата агенция “Фич”. Но премълча, че БВП на България,  според “Фич” расте, защото имаме огромна смъртност, раждат се малко деца и хиляди граждани продължават да напускат страната. 

Българите имаме и други свещени писания, в които са описани живота и тегобите, които е изтърпял и с големи жертви и усилия преодолял народът ни. Такъв епизод е събранието на Оборище. То е първото Велико народно събрание, както Бенковски е първият премиер, на свободната държава, просъществувала няколко седмици. Клели са се онези българи на библия с кръстосани на кориците пищов и кама. С вдигнат високо юмрук апостолите са призовали на бунт. И как да е друго, когато се е тръгвало на живот и смърт срещу тиранията. Убедили сме се по-късно, че тираните са различни, но си приличат по деградацията на тяхното управление. Затова през онези страшни събития на 1876 г. законната власт – Високата порта, – е обявила всичките ни апостоли и последвалите ги обикновени българи за бандити и размирници. 

Сегашното управление е от “наши хора”, но то също е деградирало до крайна степен, превърнало се е в символ на корупция и погазване на закона. Вдигнатият юмрук – той не е запазена марка на президента Радев – означава нетърпимост към поробителството на една държава, член на ЕС и НАТО в XXI век! Толкова е просто. 

Но когато дяволът и Борисов четат Евангелието – винаги се получава нещо изкривено. 

                                           Оставка! 

                                                              Д-р Димитър Попкутуев

                           https://frognews.bg/novini/kak-borisov-chete-evangelieto.html

Предишна статия

”Автокино пред сараите”

Следваща статия

ПЕТНАДЕСЕТ ЛАЛЕТА – Хисаря

Други интересни