Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват! Кой ще експлоатира и събира печалбите?

Автор: Няма коментари Сподели:

Пристанище Бургас. Кирил и Георги Домусчиеви с премиера Бойко Борисов

Докато по улиците на различни градове в страната и чужбина вече 40 дни не стихват протестите срещу сегашното управление и главния прокурор, в МС и отделни министерства кипи трескава дейност по отдаване и придобиване на апетитни пристанища и бизнеси. Говори се, че ”щастливците”, които ще получат огромен подарък от държавата са олигарси, близки до властта. Общо 8 пристанищни терминали във Видин, Русе, Варна и Бургас, които до сега не са отдадени на концесия, предстои да бъдат раздадени.

Кой ще експлоатира и събира печалбите от тях можем много ясно да се ориентираме от спечелилите съвсем наскоро обществената поръчка за изготвяне на анализи за потенциала на тези обекти и подготовка на нужната документация за отдаването им.

Най-предвидимият бъдещ концесионер изглежда е в Бургас.  Той не само вече е получил две от трите части на пристанището в Бургас, но и Министерски съвет удължи срока за експлоатацията им. Както е известно това са братя Кирил и Георги Домусчиеви. Това което все още не е тяхно е „Пристанищен терминал Бургас Изток 1“.От кога експлоатират „Терминал Бургас – Изток 2“ и „Терминал Бургас –Запад“, ще видите по-долу. 

Обществената поръчка на транспортното министерство 

От достъпната публична информация в страницата на Министерството на транспорта се вижда, че съвсем скоро са определени изпълнителите на няколко вида анализ за неотдадените пристанищни терминали в четирите града. 

Процедурата за подбор е  открита,  предметът й е: „Изготвяне и актуализация на концесионни анализи (технически, финансово-икономически, правен и екологичен анализ) за възлагане на държавни концесии на обекти – публична държавна собственост по 6 обособени позиции и проекти на обосновка на концесията по чл. 58, ал. 1 от ЗК, документация за концесията по чл. 58, ал. 1 от ЗК, включително проект на концесионен договор по чл. 78, ал. 1, т. 12 от ЗК и проект на решение за откриване на процедура по чл. 71 от ЗК“. Прогнозната стойност на цялата поръчката е 560 000 лв. 

Ето и спечелилите обществените поръчки: 

позиция

 

Обекти

 

Спечелил

Сума

без ДДС

в лв.

Сума

с ДДС

в лв.

№ 1

„Пристанищен терминал Видин-център“;

„Модус Консулт“ ЕООД

27 588

33 105,60

№ 2

„Пристанищни терминали Русе Изток 1 и Русе Изток 2“;

„Модус Консулт“ ЕООД

82 818

99 381

№ 3

„Пристанищен терминал Русе Запад“;

Адв. Дружество Андрей Делчев и пантньори 

56 000

67 200

№ 4

„Пристанищен терминал Бургас Изток 1“;

„ИнфраКеър“ АД

71 000

85 200

№ 5

„Пристанищни терминали Варна Изток и Варна Запад“;

Адв. Дружество „Арсов, Начев, Ганева“

110 000

132 000

№ 6

„Фериботен комплекс Варна“.

„Инфрапроект Консулт“ ЕООД

112 000

134 400

общо

 

 

459 406

518 181

Пристанищен комплекс Бургас

До сега пристанищен терминал „Бургас-изток 1” бе запазен от държавата, а всичко останало от някогашния Пристанищен комплекс Бургас бе отдадено на концесия на крупните бизнесмени Домусчиеви. Същите, които купиха Нова тв, но се заговори, че трябва да бъдат компенсирани за дадените над 300 млн по сделката. Би било спикулация да се твърди, че придобиването на пристанища е такава компенсация но не липсват и такива коментари. 

Както вероятно знаете покрай скорошните скандали със сараите на Ахмед Доган концесията на пристанищен терминал „Росенец”, което също е част от някогашния пристанищен комплекс,  е за срок от 35 години. На 30 юли 2011 г. влиза в сила договорът за това с „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. 

На 1 януари 2012 г. влиза в сила концесионния договор на „БМФ Порт Бургас” ЕАД, който трябва да стопанисва пристанищен терминал „Бургас-Изток 2” през следващите 35 години. Договорът е сключен още на 08.09.2011 г.

На 20 април 2013 г. „Пристанище – Запад” също е отдадено на концесия за 35 г. отново на „БМФ – Порт Бургас” ЕАД. Дружеството, както е известно, е на братя Домусчиеви. 

През 2018 г от дружеството обявяват, че вече са инвестирани 99 млн. евро за данъчен склад за горива, силозен комплекс за обработване на зърнени товари и др. 

В началото на юни 2019 г. Министерски съвет прие решение за изменение на Договорите за предоставяне на концесия върху терминалите за насипни товари „Бургас Изток-2“ и „Бургас-Запад“. Важно е да отбележим, че и двата терминала са  част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. 

С приетите промените се удължава срокът на договорите до законово допустимия, определен в Закона за концесиите. Също така се възлага на концесионера да извърши допълнително строителство в пристанищната инфраструктура, както и увеличение на размера на инвестициите съответно с 22,3 млн. евро за „Бургас Изток-2“ и 26,6 млн. лева за „Бургас Запад“.

.                   Снимка: Трите терминала на пристанище Бургас. Източник: port-burgas.bg 

Държавата все пак прави нещо и за терминала „Бургас-Изток 1”. През септември 2013 г. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” прехвърля новоизградения обект Международна морска гара – Бургас за експлоатация на пристанищния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД, който на практика разполага вече само с Пристанищен терминал „Бургас-изток 1”.

 

.                                 Снимка: трите части на пристанище Бургас от птичи поглед.

                                                    Източник: port-burgas.bg 

                   „ИнфраКеър“ АД  

Акционерното дружество „ИнфраКеър“, което е спечелило обществената поръчка и трябва да изготви поисканите анализи и проекти на документация за пристанищен терминал „Бургас – Изток 1“ всъщност разполага с редица експерти, които не за първи път работят с Министерството на транспорта. Някои от тях дори са били служители в това ведомство. В подписания договор с дружеството (Договор Д-9/24.02.2020 г.), който също е публичен, ясно се вижда експертния опит на специалистите, които влизат в екипа. Реално експертите по проекта вече са работили по някои от анализите, в което разбира се няма нищо лошо, но също е повод за слухове. 

Като действителен собственик – физическо лица, участващо пряко или косвено в дружеството, според Търговския регистър, е Веселин Христозов. Дружеството се представлява от Гергана Танева. В съвета на директорите освен тях двамата влиза още Даниела Николова. 

Според ТР предметът на дейност на дружеството е: Инвестиционно проектиране, инженеринг, строителство, реконструкция и рехабилитация на инфраструктурни обекти: железопътно и пътно строителство и ремонт на пътища, проектиране и конструкторска дейност по пътно и железопътно строителство, технически консултации, консултантска дейност по смисъла на Закона за устройство на територията, участие в търгове и конкурси, управление на търговски сделки и административни дейности, търговско представителство и посредничество, комисионни, спедиционни и превозни сделки, складови сделки, лицензионни сделки, сделки с интелектуална собственост, лизинг, както и всякакъв вид други сделки, незабранени със закон, които по преценка на съвета на директорите на дружеството са или биха били от полза за дружеството. 

Очаквайте продължение, в което ще научите какви са печалбите от тези концесии. 

                                                Екип Фрог Нюз

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/darjavata-gotvi-kontsesii-8-morski-rechni-pristanishta-iasno-koi-shte-poluchi.html

Предишна статия

Ето това е основното противопоставяне – между бандитите, които са в управлението на страната и хората, които категорично заявяват, че това не може да продължава по този начин

Следваща статия

Те са просто предатели – черно петно в историята на България

Други интересни