Открито писмо до Българския лекарски съюз, медиите и обществеността в защита на доц. д-р Атанас Мангъров

Автор: Няма коментари Сподели:

В. „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ“
Издание на българите в чужбина
Година 22-ра
stoyanovandco1@abv.bg
tel.: 0899 144 154

Открито писмо
до Българския лекарски съюз, медиите и обществеността
в защита на доц. д-р Атанас Мангъров

Едно общество демонстрира зрялостта си, когато в  своята среда цени знанието, чувството за отговорност и гражданската доблест. Тези качества и хората, които ги олицетворяват, са здравата основа на просперитета на всяка нация. И именно защото в България за дълги години бе забравено да се цени доблестта и компетентността, се стигна до днешната жалка ситуация на корупция, злоупотреби с власт и нарушаване на гражданските права, предизвикали недоволство и протести на хиляди български граждани.

Ние, членовете на Клуб “1-ви ноември” – учени, дейци на изкуството, журналисти и общественици – изразяваме нашето възмущение от опитите да бъде погазена свободата на мисълта и словото, прозиращи в депозираното в Етичната комисия на Българския лекарски съюз искане за дисциплинарна процедура срещу изтъкнатия български лекар, специалист по инфекциозни заболявания и педиатър, доц. д-р Атанас Мангъров, направено по повод негови професионални становища, изказани пред медиите. В условията на разгърналата се епидемия от коронавирус COVID – 19 доц. д-р Мангъров прояви нужните компетентност, хладнокръвие и отговорност, коментирайки симптомите, опасностите и начините на лечение на заболяването. Позицията си доц. д-р Мангъров изразяваше както като член на създадения от правителството експертен съвет, така и като ценен от обществеността и медиите специалист. Искаме да подчертаем, че доц. д-р Мангъров не само имаше правото да изложи своята позиция, но и беше длъжен да го направи. 

Нормално е оценките на доц. д-р Мангъров да не се споделят от всички негови колеги. Само във водената с научни аргументи и пред лицето на обществеността дискусия може да се постигне задълбочено познание за новопоявилото се заболяване. Но не са нормални и направо зловредни са опитите доц. д-р Мангъров да бъде репресиран за своята професионална позиция. Обръщаме се към Българския лекарски съюз: защитете достойния лекар и специалист, не допускайте исканата срамна дисциплинарна процедура! Обръщаме се към българските медии и чрез тях към всички наши сънародници: в тази трудна за всички нас ситуация: да защитим правото на един изтъкнат лекар да ни информира за становищата си, да защитим свободата на словото и мисълта!

Подписали:

о.р. ген. Стефан Ангелов, екс командващ на Гранични войски

проф. Искра Баева, дин, историк

Васил Василев, художник

проф. д-р Младен Григоров, дмн, кардиолог, екс директор на Правителствена болница

Румен Дечев, политолог, издател, журналист, председател на Клуб “1-ви ноември”

Владимир Зарев, писател

проф. Владимир Кожухаров, дхн, химик

проф. д-р Здравка Константинова, журналистка

проф. д-р Александър Николов, историк

Доля Осиковска, журналистка и общественичка, съучредителка на Комитета за екологична защита на Русе

проф. Панайот Панайотов, художник

Пресиян Петров, журналист

проф. Огнян Сапарев, дфн, литератор, екс ректор на ПУ “Паисий Хилендарски”

отец Боян Саръев, свещеник

Стефан Солаков, журналист

д-р Веселин Стоянов, дипломат, журналист, политически затворник на комунистическия режим

проф. Нако Стефанов, иконом

stoyanovandco1@abv.bg

Предишна статия

Не мога да го разбера, братя, този строг човек с джипката!

Следваща статия

Червена светлина може да „презареди“

Други интересни